Naslovnica Vijesti Sisak Održano predavanje i predstavljanje knjige „Razumjeti islam“

Održano predavanje i predstavljanje knjige „Razumjeti islam“

Predavanje i predstavljanje knjige „Razumjeti islam“ održao je u srijedu 28. studenoga u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu dr. sc. Aziz Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Predavanju su nazočili brojni vjernici, kako katolici tako i muslimani te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Na početku sve okupljene te posebno gosta muftiju Hasanovića pozdravio je domaćin biskup Košić istaknuvši kako ih veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. „Jedan dio od dvadeset godina moje biskupske službe vezan je uz ekumenske i susrete međureligijskog dijaloga gdje važno mjesto zauzima upravo dijalog s muslimanima. Rado se sjećam i zahvaljujem muftiji Azizu, kao i umirovljenom muftiji Šefku Omerbašiću te našim sisačkim imamima Alemu Crnkiću i Fuadu Karagi, na svim susretima. Naši odnosi su u različita vremena kroz povijest bili različiti, ali vjerujem da je pred nama vrijeme suradnje. Mi želimo da naši odnosi budu dobri i nadam se da i ova knjiga tome pridonosi“, poručio je biskup.

Muftija Hasanović zahvalio je biskupu na organizaciji te prijedlogu da prva promocija ove knjige bude upravo u Sisku. „Ovaj večerašnji impozantan skup govori da smo mi svi na jednom putu, a to je jačanje i unaprjeđenje dijaloga te stvaranje pozitivnog i zdravog ozračja među vjerama i nacijama. Drago mi je da je Sisak prvi domaćin ove promocije jer je sav prihod od prodaje knjige namijenjen kao pomoć za gradnju Islamskog centra u Sisku. Koristim i ovu priliku da se zahvalim biskupu za prvu donaciju za taj centar i moram reći da to uvijek s ponosom ističem gdje god dođem“.

Govoreći o knjizi muftija je rekao kako ona kroz deset poglavlja i na dvjestotinjak stranica donosi izbor održanih predavanja iz predmeta Islam, a koja on već dugi niz godina drži na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. „Cilj knjige je da prezentira islam u kontekstu današnjeg vremena i prostora suočavajući se s određenim predrasudama koje se pripisuju islamu i muslimanima kao i da jača dimenziju opće kulture kod čitatelja formirajući jasan i ispravan stav o islamskim temama. Građa je namijenjena široj publici i za muslimane, ali i za nemuslimane. Prvi razlog zašto sam ovu knjigu napisao je zbog mojih muslimana jer sam primijetio da mnogi ne razumiju islam. Znaju o islamu, ali ga ne razumiju. Kada odem na neku konferenciju prvo što me pitaju, kakav je to muftija bez brade. Jer je nepojmljivo za nekakvog čovjeka da može biti musliman, a kamoli muftija, bez brade. Treba odgovoriti na to pitanje. Nije islam u bradi već brada može biti u islamu. To su dva različita pojma i u tom kontekstu kada to promatramo onda onaj musliman koji svoj islamijet svodi na bradu i vanjštinu, je problem. Problem je i onaj musliman koji sve rješava nasilnim putem, ubija, raznosi, destabilizira, narušava javni red i mir. To je suprotno njegovoj vjeri i to je suprotno svim nebeskim religijama. Uzeti pravdu u svoje ruke je krivo. Poticati ljude na mržnju i ubijanje, izvršiti samoubojstva, ubijati druge ljude, je krivo. Kur’an jasno kaže ako jednog čovjeka ubijete ubili ste cijeli svijet, a ako jednog čovjeka spasite spasili ste cijeli svijet. Život čovjeka je svet po Božjem određenju i Božjem zakonu, a ne po nekakvim konvencijama. To su stvari o kojima mi trebamo govoriti. Bogu hvala, mi u Hrvatskoj nemamo takvih problema, iako problema imamo po drugim zemljama u regiji gdje se sada govori o radikalizaciji i zato je važno da preveniramo kroz razne naše programe, edukativne sadržaje i razne situacije gdje bismo ljude educirali i ukazalo im se na ono što islam jest“, upozorio je muftija.

Kao drugi motiv pisanja knjige muftija je istaknuo da je želio da danas, kada se o islamu na ovaj ili onaj način sve više govori, nemuslimani upoznaju islam kroz tumačenje autohtonih europskih muslimana te da se jasno kaže što je islam u izvornom obliku kroz njegovu teološku misiju, što je islam u kulturološkom smislu, što je islam u praktičnom životu čovjeka te što islam obvezuje muslimana prema sebi, zajednici, domovini i društvu.

Na kraju Hasanović je rekao kako su ovakvi susreti i dijalozi najbolji način da se razbiju predrasude te istaknuo kako su o puno naravnih pitanja stavovi muslimana i katolika jednaki o čemu govori devet zajedničkih izjava koje su napravljene dok je biskup Košić bio na čelu Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, a tiču se zaštite ljudskog života od začeća, zaštite braka i obitelji, eutanazije, itd.

(SV)

Komentirajte