Naslovnica Vijesti Sisak Održana ekološka akcija “Volimo Kupu trajno” i sisački plivački maraton

Održana ekološka akcija “Volimo Kupu trajno” i sisački plivački maraton

U subotu 09.06.2018. Ronilački klub Sisak kao domaćin uz pokroviteljstvo grada Siska, Zajednice športskih udruga grada Siska, Zajednice tehničke kulture grada Siska i Turističke zajednice grada Siska te u suradnji s Lučkom kapetanijom Sisak i Konzervatorskim odjelom u Sisku proveo je po 23. puta veliku ekološku akciju pod nazivom „Volimo Kupu trajno 2018.“, tradicionalno natjecanje „Sisački plivački maraton“ i 2. utrku za kup Hrvatske u daljinskom plivanju perajama u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza.

Na početku subotnjeg programa Državna uprava za zaštitu i spašavanje područni ured Sisak organizirala je pokaznu vježbu pretraživanja rijeke Kupe pri kojoj su ronioci Ronilačkog kluba Sisak, koji su ujedno članovi županijske interventne postrojbe za spašavanje na vodi, koristili modernu podvodnu komunikaciju povezanu s površinom.

Na ekološkoj akciji „Volimo Kupu trajno 2018.“, kod čišćenja obala Kupe ronilačkom klubu priključili su se „Pustolovi“ Osnovne škole Braće Ribar, Ina volonteri i UHBDR Ina Sisak, a podršku su pružili Kajak kanu klub Odra, Zajednica športsko ribolovnih udruga grada Siska, Javna vatrogasna postrojba grada Siska, Gorska služba spašavanja, Udruga lađara Sisak, INA, Fina, Pan pivovara i Turistička zajednica grada Siska, kao i Gospodarenje otpadom d.o.o. koje je osiguralo kontejner za prikupljanje otpada. Korito Kupe čistilo je dvadesetak ronilaca iz Siska, Kutine, Petrinje i Zagreba. Svi skupa nakupili su kontejner otpada.

2. utrka za kup Hrvatske u daljinskom plivanju perajama održana je po lijepom i sunčanom vremenu od Mosta Gromova do Starog grada. Dužina staze iznosila je cca 3100 metara uz temperaturu vode 27 °C, dubinu 2-4 metra i brzinu vode 0,7 m/s. Sveukupno je na natjecanju nastupilo 46 natjecatelja, od toga 14 plivačica i 32 plivača u svim starosnim kategorijama. Natjecali su se plivači perajama iz 10 hrvatskih klubova: 3. Maj Rijeka, RK Šoderica Koprivnica, RK Geronimo Zagreb, PD Mladost Medulin, KPP Komet Zagreb, SRD Viševica Delnice, KPP Novi Jelkovec, KPP Velika Gorica, KPA Kostrena i Ronilački klub Sisak. Apsolutni pobjednici u daljinskom plivanju perajama malog maratona za mlađe kadete i kadete (1100 metara) od Mosta Gromova do Starog mosta su Paolo Čerba i Martina Pekica. U konkurenciji maratona 3100 metara do Starog grada najbolji su bili za muške Robert Čupev i Ema Ivetić u ženskoj konkurenciji. Od Sisčana najzapaženiji rezultat ostvarila je Milijana Borojević koja je u konkurenciji veteranki osvojila zlatnu madalju.

Apsolutna ovogodišnja pobjednica cijelog Sisačkog plivačkog maratona u klasičnom plivanju je mlada plivačica Nola Brnad. Ona je prvakinja i u ženskoj konkurenciji, a uz nju medalje su osvojile i Maja Krakar kao drugoplasirana te Maja Pavleković na trećem mjestu. Najbrži muški natjecatelj apsolutno bio je Marko Rafaj, drugi je bio Matija Lukić, dok se na treće mjesto plasirao Ivan Sajko.

Komentirajte