Naslovnica Vijesti Sisak Održan prosvjed protiv obrade medicinskog otpada nadomak Ciglanskoj grabi

Održan prosvjed protiv obrade medicinskog otpada nadomak Ciglanskoj grabi

Nekoliko stotina Siščana prosvjedovalo je u subotu na Ciglanskoj grabi protiv namjere trvtke Remondis Madisona da u halama kemokopa prikuplja i obrađuje opasni i neopasni infektivni medicinski otpad.

„Ovaj put prosvjed je usmjeren protiv Remondis Madisona koji treba dobiti trajnu dozvolu za zbrinjavanje infektivnog opasnog i neopasnog medicinskog otpada. Prosvjed je usmejren kao oblik pritiska na Ministarstvo zaštite okoliša i Sisačko-moslavačku županiju koji izdaju te dozvole u ovom slučaju. Protiv smo da se otpad odlaže ovdje, praktički u središtu Siska i pokraj rekreacisjke zone Ciglanska graba.

Ako se skupi kritična masa, ako nastavimo pritisak prosvjedima, nadamo se da ćemo uspjeti zakotrljati stvar i da će gradska vlast i ovi spomenuti odustati od namjere da u Sisak dovode takve tvrtke.

Medicinski otpad iz cijele Hrvatske bi se ovdje odlagao, 10 tona dnevno bi otpada išlo u Sisak. Mi imamo opasnost da sve to što oni zbrinjavaju, sav taj infetkitvni otpad, svi ti lijekovi, hormoni se izliju u našu vodu. Sisačko-moslavačka županija je 4. po broju karcinoma u Hrvatskoj, 1000 oboljelih imamo svake godine, a svo to i bez Rijekatanka protiv kojeg smo već prosvjedovali i bez Remondis Madisona. – rekla je dr. Katarina Miškulin iz Građanske inicijative „Siščani ne žele biti smetlišćani“

Naime, ovih dana Remondis Medison podnio je zahtjev Sisačko-moslavačkoj županiji za izdavanje trajne dozvole za zbrinjavanje neopasnog medicinskog otpada na toj lokaciji, a Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša za trajno izdavanje dozvole za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada u Sisku, u prostoru bivšeg Herbosa.

“Obzirom na dosadašnju povijest djelovanja te tvrtke u Hrvatskoj, i probleme koje je stvorila stanovnicima Jastrebarskog odakle je morala otići, protivimo se tome. O Županiji i Ministarstvu ovisi hoćemo li narednih desetljeća biti izloženi potencijalnim opasnostima koje sa sobom nosi otpad pun patogenih organizama i kemikalija opasnih po naše zdravlje i okoliš. Remondis Medison je tvrtka koja ima iza sebe ekološke skandale i protjerivanje iz drugih gradova. Nemamo povjerenja u način njihovog rada i smatramo da su odavno trebali izgubiti sve dozvole za poslovanje u Hrvatskoj. Stoga se snažno protivimo njihovom trajnom naseljavanju u našem gradu.” – poručuju u Građanskoj inicijativi.

 

Komentirajte