Naslovnica Vijesti Sisak Održan I. i II. odabir pastuha hrvatskog posavca u Topolovcu

Održan I. i II. odabir pastuha hrvatskog posavca u Topolovcu

U subotu, 14. travnja pod pokroviteljstvom Grada Siska u organizaciji Gradske tržnice Sisak i Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca na prostoru bivšeg stočnog sajma održao se „I. i II. odabir pastuha hrvatskog posavca na državnoj razini“.

Brojni posjetitelji su pokazali izuzetnu zainteresiranost za rasna grla hrvatskog posavca, koja imaju određene genetske predispozicije, a stručna komisija ih je bodovala za ukupni dojam (uzgojni tip, razvijanost i mišićavost), građu tijela (glava, vrat, prsa, sapi, noge, cjevanice i put, kopita) kretnje, i tjelesne mjere (visina grebena, obujam grudi i obujam cjevanice).

Na odabir se odazvalo 33 uzgajivača iz Hrvatske.

Bitno je napomenuti da je pastusima koji su odabrani uzet uzorak grive koji se šalje na DNK analizu za 2018. godinu te da se jedanput u godini obavlja odabir pastuha da bi mogli dobiti licencu za pripust.

Tako je u Topolovcu izvršena ovogodišnja kategorizacija pastuha u A,B,C klasi, a tri su pastuha u A klasi dobili najviše bodova i to od uzgajivača: Juraja Čičeka, Mete Butića i Vlade Smoleka.

Manifestaciju je posjetila i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sa svojim suradnicima, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, načelnik službe za razvoj konjogojstva HPA Nidal Korabi, ispred javne ustanove Zeleni prsten Stjepan Klak te iz Hrvatsko poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe pročelnik SMŽ Ivan Jukić, a prisutnima se obratio predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača Juraj Čiček i direktorica Gradske tržnice Sisak Danka Koštić, dipl. oce.

Prema izvješću o stanju uzgoja konja pasmine hrvatskog posavca za 2017. godinu u Hrvatskoj ima ukupno 4871 grla, a Sisačko moslavačka županija ima najviše i to 3307 grla. Zahvaljujući entuzijazmu vlasnika izvorne pasmine hrvatskog posavca brojni su posjetitelji Sajmišta mogli uživati u ljepoti rasnih autohtonih konja, a organizatori manifestacije njegujući biološku raznolikost i tradicionalni uzgoj pokazali su zajedničku sinergiju koju su prepoznali brojni posjetitelji u Topolovcu.

Na bogatom kulturno – umjetničkom programu nastupili su : KUD „Posavina“ Budaševo, Ženski pjevački zbor Sevde, Plesna udruga Dijamant – Mažoretkinje grada Siska, Plesni studio Elina, Vokalisti FA I. Goran Kovačić, KUD Radost Sela , Meho i TO Janko Stjepušin i Glazbeni sastav Vrijeme. Također su izlagale domaće radinosti ( Mirjana Stupar, Željko Ach, škrinjica – Verica Vuksanovič i Proizvodno uslužni obrt Licitar Lola, te Udruga ZATO Topolovac, Dijabetičko društvo grada Siska, Udruga Kas za terapijsko jahanje, te je KUD Martinčani iz Martinske Vesi izložio svoje rukotvorine, a predstavila se i Đurđica Ivanković iz Hrastelnice s bogatom zbirkom posavskih narodnih nošnji , OPG-i Verice Selanac i Ivica Crneković sa svojim domaćim proizvodima.

Komentirajte