Naslovnica Vijesti SMŽ Održan forum udruga županije

Održan forum udruga županije

U Sisku je 18. rujna 2012. održan forum udruga na temu „Suradnja i partnerstvo u zajednici”. Na forumu je bilo 15 predstavnika sljedećih udruga: Udruga žena Gora – Sibić, Udruga invalida rada Siska, Udruga slijepih Grada Siska i dijela Sisačko-moslavačke županije, Udruga udomitelja grada Siska, Ženska akcijska grupa „Ruža” Glina, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak”, Centar za žena „Adela” iz Siska i udruga IKS iz Petrinje. Uvod u raspravu su dale Marijanka Kovačević iz Centra za žene Adela i Gordana Bogović iz Ženske akcijske grupe „Ruža”, a forum je moderirala Palma Miličević iz udruge IKS. Forum udruga je održan u sklopu regionalnog programa E-misija koji u partnerstvu s Nacionalnom zakladom provode udruge CCI iz Zagreba i IKS iz Petrinje.

Marijanka Kovačević je u uvodnom izlaganju govorila o suradnji s Gradom Siskom i županijom koji sufinancriraju rad autonomne kuće. Centar za žene „Adela” je s Gradom Siskom potpisala sporazum o suradnji i financiranju autonomne kuće za period od 10 godina. Na žalost, s drugim gradovima nemaju dobru suradnju. Marijanka je u nastavku svog izlaganja naglasila dobru suradnju između 7 autonomnih kuća u Hrvatskoj koje zajedno provode projekte kao i suradnju s udrugom PGP iz Siska.

Gordana Bogović je govorila o problemima s kojima se sreću tek registrirane udruge, bez znanja, iskustva i mreže suradnika u zajednici. Rekla je da je udruga „Ruža” postala prepoznatljiva tek nakon prvog projekta u kojem su nabavile info panoe u Glini. Grad im je dao prostor na besplatno korištenje. Udruga ima dobru suradnju s lokalnim dionicima te zajedno s Hrvatskim crvenim križem provodi IPA projekt „Pomoć u lokalnoj zajednici”.

Slijedila je rasprava u kojoj su i ostali sudionici podijelili svoja iskustva u suradnji s drugim udrugama. Govorilo se o tome kako  suradnja između srodnih lokalnih udruga nije učestala pojava. Te se udruge često doživljavaju kao konkurencija jer se javljaju na iste natječaje. Obzirom da imaju iste korisnike sigurno bi bilo bolje da prijavljuju partnerske projekte.

Suradnja udruga s javnim sektorom također nailazi na brojne probleme. Kada udruge pozivaju u partnerstvo jedinice lokalne samouprave, Centar za socijalnu skrb i druge institucije odgovor se obično čeka predugo, a natječajni su rokovi kratki. Udruge često imaju dojam da javnom sektoru projekti udruga nisu važni, bez obzira što se duboko zadiru u polje njihovog rada i što će udruge financiranje projekta pronaći iz vanjskih izvora.

Udruge su se također požalile na rad brojnih odbora i povjerenstava u županiji i gradovima. Što zapravo rade županijski i gradski odbori/povjerenstva za ravnopravnost spolova, odbori za socijalnu skrb, povjerenstva za prevenciju ovisnosti, županijska koordinacija za ljudska prava itd.? Predstavnici udruga žele vidjeti izvješća o radu tih tijela koja su značajna za razvoj civilnoga društva. Također žele aktivno sudjelovanje udruga u radu tih tijela.

Udruge su se osvrnule i na Povelju o suradnji Grada Siska i udruga koja se ne provodi u praksi, te na Savjet za razvoj civilnog društva koji nema svoju funkciju. Udruge su također komentirale Županijsku razvojnu strategiju (2011-2013) u kojoj su detaljno analizirani osnovni razvojni problemi i potrebe u radu udruga (tablica 49), i u kojoj prioritet 1.3 glasi: Aktivno građanstvo, razvoj civilnoga društva. Zanimljivo je da županija u izradu te strategije nije uključila niti jednu organizaciju civilnog društva, mada se u samom dokumentu često spominje aktivno građanstvo.

Zaključci i preporuke s ovog okruglog stola će biti poslani svim udrugama u županiji koje se nalaze u bazi korisnika programa E-misija, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, Uredu za udruge, Nacionalnoj zakladi te drugim akterima značajnim za razvoj civilnog društva. Udruge su također razgovarale o skoroj županijskoj konferenciji na kojoj će se govoriti o ulozi civilnog društva u pružanju socijalnih usluga, a na koju će osim udruga pozvati predstavnike županije, gradova, općina i javnih institucija.

Komentirajte