Naslovnica Vijesti Sisak Od gripe u Sisku za sada umrle dvije osobe, najteža epidemija od...

Od gripe u Sisku za sada umrle dvije osobe, najteža epidemija od 2006. godine

Dvije starije osobe su preminule od gripe u sisačkoj bolnici, a trenutačno se liječi 30-ak oboljelih od ove bolesni. Sedam je pacijenata na respiratoru, a dvije osobe se nalaze u vrlo teškom stanju.

„Kod tih pacijenata se obavlja hemodijaliza i njihovo zdravstveno stanje je vrlo teško“ – rekla je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tonka Jozić – Novinc, koordinatorica za suzbijanje epidemije gripe u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Zbog velikog broja oboljelih zabranjeni su svi posjeti dok su osoblju naložene protuepidemijske mjere.

„Prije tjedan dana u jednom trenutku imali smo veliki broj pacijenata sa obostranim upalama pluća koji su završili na respiratoru. Bilo je čak 12 pacijenata na respiratoru, što je ukupni broj tih uređaja koje imamo u Sisku te smo hitno od Ministratva zdravstva zatražili pomoć pa su nam stigli respiratori iz Našica i Ogulina. I Sisačko-moslavačka županija je reagirala i odmah kupila jedan dodatni respirator.“ – kazuje dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj sisačke bolnice dodavši kako se situacija do danas donekle stabilizirala.

„Operacije se normalno obavljaju, no na nekim odjelima imamo premor osoblja. Držimo situaciju pod kontrolom i molimo građane za razumijevanje zbog zabrane posjeta. Pozivamo ih da, ukoliko imaju temperaturu i simptome gripe ne dolaze na neke ranije naručene kontrolne preglede koji nisu hitni, da ih odgode i dogovore nove termine. Kod novih termina ćemo biti fleskibilni.“ – dodaje dr. Dujmenović.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo ovogodišnja epidemija gripe najgora je na ovom području od 2006. godine.

„Za sada imamo 840 prijavljenih slučajeva, a znamo da je stavrni broj i tri puta veći. Još nismo dosegli vrhunac epidemije koja će trajati barem još tri mjeseca. Ovogodišnja je klinička slika oboljelih najteža otkad pamtim i radim u ovoj službi. „ – rekla je dr. Sonja Pajtlar iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Najveći je broj oboljelih, rečeno je, među djecom, a komplikacije uglavnom kod starijih osoba s nekim kroničnim bolestima. 

Komentirajte