Naslovnica Vijesti Hrvatska Od 13. pa do 27. veljače Referendumski ustanak

Od 13. pa do 27. veljače Referendumski ustanak

Sve je spremno za referendumski ustanak u kojem će se od 13. pa do 27. veljače prikupljati potpise za četiri referendumska pitanja.

Osnovani Odbor birača  je 22. prosinca 2012. donio  odluku o pokretanju neprofitne građanske inicijative koja proizlazi iz temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske. U demokratskoj raspravi ocijenili su da postoji potreba za raspisivanjem referenduma u vezi četiri pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora u skladu s čl. 80. Ustava republike Hrvatske, a koja su važna za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike Hrvatske.

Uz uvažavanje mišljenja svih svojih članova te nakon provedenog glasovanja, usvojio četiri pitanja u svezi s kojima je utvrđeno postojanje potrebe o izjašnjavanja birača o tomu da se od Hrvatskog sabora zatraži raspisivanje referenduma te jednoglasno donijelo odluku o izjašnjavanju birača o potrebi raspisivanja novog referenduma o ova četiri pitanja:

Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem:

1.     Jeste li ZA poništenje pretvorbe, privatizacije i drugih prijenosa neosobnog vlasništva od 1990?
2.    Jeste li ZA   zabranu rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa Republike Hrvatske?
3.    Jeste li ZA    zabranu prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a u Republici Hrvatskoj?
4.    Jeste li ZA ili PROTIV članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji?

OBRAZLOŽENJE REFERENDUMSKIH PITANJA:

Pitanje br.1:
Pretvorba i privatizacija društvenog vlasništva je započeta i provedena zakonski nepravilno  na štetu hrvatske države i njenih građana te samog gospodarstva zbog čega je pred potpunim slomom. Svjesni da je vrlo teško potpuno popraviti davno učinjene štete.  Držimo potrebnim da se hrvatska javnost iznese svoj stav putem referenduma  o potrebi poništenja pretvorbe i privatizacije koja je morala prethoditi reindustrijalizaciji zemlje, ako uzmemo u obzir ne samo pravne nego i praktične činjenice. Pitanje poništenja pretvorbe i privatizacije te prijenosa neosobne imovine od 1990. do danas nalazi svoj temelj u nemirenja ovog društva s privatizacijskom pljačkom i otimačinom društvene imovine. Mišljenja smo da je neophodno promijeniti pogrešan pravni i moralni   oblik društva koji je nametnut građanima. Osim toga sredstva za rad i imovina su neophodni za normalan razvoj društva, te je stav Odbora da se građanima omogući promjena gospodarske paradigme i da se napokon prekinu kriminalne i protuustavne radnje, koje prešutno stvaraju društvo bez vladavine prava.

Pitanje br.2:
Rasprodaju resursa, prostora i imovine RH je Odbor birača prepoznao kao najozbiljnije kršenje svake perspektive budućim generacijama te razlog nemogućnosti ostvarivanja Ustavom zagarantiranog prava na rad. To je ujedno i izvor najvećih problema recentnog hrvatskog društva, jer omogućuje zaduživanje bez pokrića u stvaranju novih i dodanih vrijednosti, te potiče negativnu selekciju i nepotizam do neslućenih granica. Nemamo nikakvo pravo naslijeđenu zemlju predaka prodati strancima i buduće generacije napraviti prosjacima bez zemlje i javnih dobara, jer ni nama naši preci nisu to napravili. Potrebno je zaustaviti daljnju rasprodaju svih vitalnih resursa: vode,  pogotovo pitke, tla  bilo koje vrste, šuma, prometne i energetske infrastrukture jer su svi ti faktori neophodni za normalan i nezavisan razvoj svake države i njenih državljana.

Pitanje br.3:
Kako se Hrvatska ima namjeru razvijati u svekolikom ekološkom smislu, razvijajući integralnu ekološku turističku ponudu s ekološkom hranom i ostvarujući zamisao o europskom ekološkom biseru i europskom sanatoriju, u tu koncepciju se nikako ne uklapa, od mnogih stručnjaka uglednih zdravstvenih institucija osporavana i po zdravlje izuzetno opasna GMO hrana. Proizvodnja i prodaja GMO hrane bez jasnih oznaka je ozbiljno rušenje kvalitete zdravlja građana, ali i pravne države. Način na koji se GMO “na mala vrata” uvodi u Hrvatsku, pokazuje brutalnu dosljednost političke oligarhije, jer iako je većina hrvatskih županija proglasila GMO slobodne zone, to očito ništa ne znači ljudima koji su za svoje djelovanje uglavnom nagrađeni od stranih korporacija koje prodaju GMO. Znanstveno je dokazana štetnost i nevjerojatnu opasnost po sav živi svijet koju GMO donosi. Mišljenje je  Odbora da političari zanemaruju te činjenice do razine kriminalnih radnji. Je li to zbog toga što su za to podmićeni ili su intelektualno i duhovno paralizirani, Odbor birača  to ne treba utvrđivati. Ono što smo jasno smo utvrdili da je to referendumsko pitanje važno za zaštitu zdravlja nas i naših obitelji kao i zaštitu bioraznolikosti prirode, koju smo naslijedili bez GMO-a i takvu smo je dužni ostaviti budućim generacijama.

Pitanje br.4:
Hrvatska je europski, originalni ekološki biser, mogući sanatorij europskih građana u budućnosti i treba biti očuvana od neoliberalne devastacije za korist svih Europljana i hrvatskih građana. Stoga držimo razumnim ponuditi građanima još jedno izjašnjavanje, u kojem mogu odlučiti o neulasku u EU 1. srpnja 2013. Hrvatska je sastavni dio Europe već stoljećima, ali ne mora nužno biti dijelom Europske zajednice, pogotovo ako pravne norme nametnute Hrvatskoj od strane EU-a nisu rezultat demokratskih pregovora, već političkih ucjena i ultimatuma. Odbor je također ustanovio da su uvjeti unutar EU dramatično izmijenjeni u odnosu na uvjete koji su vladali u vrijeme prvog referenduma (monetarna unija, fiskalna unija, zajedničko europsko nebo, odricanje članica EU od dijela suvereniteta, sve dublja ekonomska i moralna kriza u gotovo svim zemljama članicama itd.) Po mišljenju Odbora prije provođenja prvog referenduma nije provedena ni odgovarajuća javna rasprava, a i Ustavnost provođenja tog referenduma i način na koji je proveden (zastrašivanje penzionera, izlazak manji od 50% birača) su dvojbeni te zbog svih tih razloga smatramo neophodnim isti referendum ponoviti.

Ova inicijativa se u medijima vodi pod radnim imenom REFERENDUMSKI USTANAK, a s prikupljanjem potpisa za novi referendum počinje se 13. veljače 2013, a  će trajati do uključivo 27. veljače 2013.

Komentirajte