Naslovnica Vijesti Sisak Obrtnički sajam & Street food festival 27. travnja u Sisku

Obrtnički sajam & Street food festival 27. travnja u Sisku

Udruženje obrtnika Sisak poziva Vas na 2. Obrtnički sajam & Street Food Festival koji će se održati u subotu, 27. travnja 2019. godine na sisačkom Korzu.

PROGRAM:
10,00-18,00 Obrtnički sajam
– izlažu obrtnici iz Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije

15,00-18,00 Street Food Festival
– predstavnici udruženja obrtnika iz svih krajeva Hrvatske pripremaju autohtona jela – crni rižoto, čobanac, slavonske kobasice, špek fileki, vanjkuši, zagorska juha, paštin, komarča na gradele, japrak, šparoge, tartufi…
– besplatna podjela hrane posjetiteljima

15,00-18,00 Humanitarna akcija za Udrugu ˝KAS˝
– ošišaj se za čas i doniraj za KAS
– članice Ceha frizera šišaju u zamjenu za proizvoljnu donaciju Udruzi KAS

21,00 koncert Opća opasnost

Udruženje obrtnika Sisak u subotu, 27. travnja 2019. godine, u Sisku organizira manifestaciju pod nazivom ˝Obrtnički sajam & street food festival˝. Nositelj samog projekta je Ceh ugostitelja Udruženja obrtnika Sisak, koji je uz potporu Udruženja i Društva obrtnika Sisak zadužen za realizaciju cjelokupne manifestacije. Partneri u provedbi i organizaciji su: Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačka županija, Požeško-slavonska županija, Obrtnička komora Požeško-slavonske županije i Hrvatska obrtnička komora. Sponzori manifestacije su INA-Industrija nafte d.d., OTP banka, Euroherc osiguranje d.d., Mlin i pekare d.o.o. sisak i Obrtnička komora Zagreb.

Navedena kulinarska manifestacija i obrtnički sajam prvi put su održani u travnju 2018. godine prilikom promocije monografije ˝180 godina organiziranog obrtništva u Sisku˝.

Promociji monografije prisustvovali su predstavnici 27 udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora iz cijele Hrvatske. U kulinarskom dijelu događanja sudjelovalo je 16 udruženja obrtnika i predstavljena su autohtona jela iz različitih krajeva Hrvatske, a našim sugrađanima je podijeljeno preko 4000 porcija autohtonih hrvatskih delicija. Nije zanemariv podatak da je tijekom održavanja manifestacije u našem gradu ostvareno preko 400 noćenja. S obzirom na to da se ta inicijativa pokazala kao vrlo zanimljiv i uspješan projekt, na prijedlog predstavnika Hrvatske obrtničke komore, koji su prisustvovali navedenoj manifestaciji, Upravni odbor Udruženja obrtnika Sisak donio je odluku o tradicionalnom održavanju kulinarske manifestacije i obrtničkog sajma svake godine u mjesecu travnju.

Većina gospodarskih subjekata, pa tako i obrtnici u gradu Sisku, u svom svakodnevnom poslovanju susreću se s brojnim problemima i preprekama što se ogleda u smanjenju obima poslovanja, stagnaciji/smanjenju broja obrta i smanjenom zapošljavanju. Obrtništvo je oduvijek bilo od strateške važnosti za svako gospodarstvo te je stoga nužno ukazivati na probleme obrtnika i iznalaziti načine za njihovo rješavanje. Stoga je svrha ovog projekta:
– promocija obrtništva u svrhu očuvanja i daljnjeg razvoja
– omogućiti obrtnicima razmjenu iskustava i ugovaranje novih poslova
– prezentacija potencijala obrtništva i primjera dobre poslovne prakse
– utjecati na prepoznatljivost obrtnika i njihovu važnost za razvoj gospodarstva našeg grada
– obogaćivanje turističke i kulturne ponude grada Siska realizacijom ovog projekta koji će se održavati tradicionalno svake godine
– programom i sadržajem projekta privući što veći broj posjetitelja u naš grad što će stvoriti i pozitivne gospodarske učinke, odnosno povećati potražnju prvenstveno za ugostiteljskim uslugama i smještajnim kapacitetima

Dakle, može se reći da su osnovni ciljevi projekta promocija obrtništva i vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga, promocija gastronomske ponude i autohtonih jela iz svih regija Hrvatske te obogaćivanje turističke i kulturne ponude grada Siska. Projektom se želi utjecati na prepoznatljivost obrtništva kao važnog segmenta gospodarskog razvoja grada Siska.

Obrtnički sajam biti će izložbeno-prodajnog karaktera i održati će se u pješačkoj zoni u samom centru grada Siska, a sudionici sajma biti će obrtnici s područja Sisačko-moslavačke županije, kao i Požeško-slavonske županije koja je partner u ovom projektu. Sudjelovanjem na sajmu obrtnicima se želi omogućiti promoviranje vlastitog poslovanja kao i razmjena iskustava te poticanje partnerstva, suradnje i ugovaranja novih poslova među obrtnicima i ostalim zainteresiranim stranama i javnošću.

U kulinarskom dijelu projekta sudjelovati će predstavnici udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske koji će pripremom svojih lokalnih specijaliteta promovirati kulinarsku baštinu karakterističnu za kraj iz kojeg dolaze. Samim time naši sugrađani i svi ostali posjetitelji moći će na jednom mjestu svim osjetilima uživati u okusima i mirisima delicija iz čitave Hrvatske.

Ove godine čitav projekt imati će i humanitarni karakter. Naime, Ceh frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Sisak provesti će humanitarnu akciju za Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje ˝Kas˝ iz Siska, koja provodi program terapijskog jahanja za sve osobe s različitim oblicima invaliditeta. Cilj akcije je prikupiti financijska sredstva pružanjem usluge šišanja u zamjenu za donaciju navedenoj Udruzi i time podržati njihov plemeniti rad.

Također, predviđen je i dnevni kulturno-zabavni program tijekom kojeg će nastupiti ženska klapa Lađarice, Pop rock škola, Športski plesni klub Top Step, Plesni studio Elina i drugi.

U večernjim satima biti će održan koncert glazbenog sastava ˝Opća opasnost˝ za sve sudionike manifestacije, posjetitelje i građane grada Siska.

S obzirom na činjenicu da će u projektu sudjelovati predstavnici udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske, koji će biti i sudionici kulinarskog dijela manifestacije te da očekujemo velik broj samih sudionika, ali i posjetitelja, predviđaju se i pozitivni gospodarski učinci, u smislu popunjavanja smještajnih kapaciteta i povećane potražnje za ugostiteljskim uslugama u gradu Sisku za vrijeme održavanja projekta.

Želja je organizatora da ova manifestacija postane kvalitetna platforma za promociju i razvoj sisačkog obrtništva te važan segment turističke, kulturne i eno-gastronomske ponude našeg grada Siska, a vjerujemo da ćemo u budućnosti to i ostvariti.

Komentirajte