Naslovnica Vijesti Sisak Obilježeno 100 godina sisačke Gimnazije

Obilježeno 100 godina sisačke Gimnazije

Svečanom akakdemijom obilježena je 100. godišnjica rada Gimnazije Sisak, koja je započela raditi  1919.godine kao privremena mala Realna gimnazija.

Tadašnja zgrada Gimnazije je bila iz 80-ih godina 19. stoljeća, a u njoj su do tada bile smještene Glasoviračka i Glazbena škola.

Prve maturante Gimnazija je dobila 1925. godine.

“Školske godine 1924./1925. u Gimnaziju je prvi puta upisano osam razrednih odjela. Iste te godine izašli su i prvi maturanti iz Gimnazije. Ponosan sam na našu baštinu, na našu tradiciju, na sve naše učenice i učenike koji postižu izvanredne rezultate, ne samo u gradu i županiji, nego diljem svijeta. Planiramo osigurati rad u jednoj smjeni za sve učenike, kako bi nam ostalo više vremena za dodatne izvannastavne aktivnosti. Želimo imati više vremena za nadogradnju, a što manje obvezne nastave.”, rekao je ravnatelj sisačke Gimnazije prof. Božidar Dujmić na svečanoj akademiji.

Okupljenima se obratio i župan Ivo Žinić.

„100 godina rada sisačke Gimnazije ostavilo je traga na razvoj grada Siska u svim segmentima, ali i cijele županije, pa možemo reći i na razvoj Hrvatske. Mnogi znanstvenici su bili se školovali, pohađali Gimnaziju Siska, mnogi kulturni djelatnici, umjetnici, sportaši, pa i političari, Gimnazija je ostavila veliki trag na razvoj ovoga grada, naše učenike, a i danas u svom djelovanju pokušavamo od ove Gimnazije napraviti jednu modernu školu kakve su i diljem Hrvatske, ali i Europske unije“, rekao je župan Žinić.

U sklopu obilježavanja 100 godina rada Gimnazije promovirana je i njena monografija čiji su autori doktori znanosti Domagoj Sremić i Vlatko Čakširan dok su podijeljena i priznanja zaslužnim djeatnicima Gimnazije

Kako se Gimnazija mijenjala kroz tih 100 godina možete pogledati na izložbi fotografija „Gimnazija Sisak očima fotografa“ postavljenoj u Državnom arhivu u Sisku do 18.listopada.

Komentirajte