Naslovnica Vijesti SMŽ Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

26. lipnja 1991. godine u Glini je započeo oružani otpor velikosrpskoj agresiji kojeg su hrabro vodili policajci. Tada je život za hrvatsku slobodu položio mladi policajac Tomislav Rom, a policajci koji su srčano branili našu policijsku postaju zarobljeni su netom kasnije te zlostavljani u Kninu.

„ Na današnji dan, točno prije 28 godina, upravo ovdje u Glini započeo je oružani otpor velikosrpskoj agresiji kojeg su hrabro vodili naši policajci. To je mjesto na kojem se svega nekoliko sati nakon proglašenja Deklaracije o samostalnosti Republike Hrvatske, netom formalizirana neovisnost morala braniti od srpskih pobunjenika koji se s takvim razvojem situacije nikako nisu htjeli pomiriti, a što su svojim protuustavnim odlukama jasno davali do znanja od početka te ratne 1991. godine. Agresor je u svom napadu na Policijsku postaju Glina koristio svo oružje od ručnih granata, tromblonskih mina i strojnica. No, 15 aktivnih i pričuvnih policajaca koji su se zatekli u policijskoj postaji, puna su četiri sata srčano branili svoje i odolijevali tom brojčano i oružano nadmoćnijem neprijatelju.
Nema ikakve dvojbe da su sva petnaestorica hrvatskih redarstvenika, nošeni žarom iskrene ljubavi prema domovini, u tim trenucima bili spremni žrtvovati sebe za pravdu i slobodu, no takva je sudbina, sudbina herojske smrti zatekla samo jednog mladog hrvatskog redarstvenika, Tomislava Roma. Taj 21 godišnji hrabri pričuvni policajac, bez mnogo policijskog i vojnog, a na samom pragu stjecanja onog najvažnijeg – životnog iskustva, prvi je hrvatski branitelj poginuo nakon proglašenja hrvatske samostalnosti i suverenosti“, riječi su ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kojima se u srijedu u Glini obratio okupljenima na obilježavanju 28. obljetnice početka oružanog otpora velikosrpskoj agresiji na području Gline.

“ … zbog svega toga, ponosan sam što i 28 godina poslije, s jednakim pijetetom odajemo počast našim hrabrim redarstvenicima, hrabrim hrvatskim braniteljima. A jedna od zadaća policajaca koji danas brane ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, jest da snagu, jedinstvo, nesebičnost i nemjerljivu hrabrost svojih ratnih kolega opetovano i uznosito potvrđuju i kroz svoj rad..” dodao je ministar.

Uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, obilježavanju 28. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja Gline nazočili i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i župan sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Željka Josić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid, izaslanik ministra Hrvatskih branitelja i umirovljeni general Josip Lucić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima, čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i policijskih uprava, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut s članovima kolegija i načelnicima svih policijskih postaja, biskupski vikar za Ministarstvo unutarnjih poslova fra Frane Musić i ostali predstavnici svećenstva, načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, saborski zastupnici, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 12. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

U jutarnjim satima izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici sudionika 12. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položila su vijence i zapalila svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac, a završetak polaganja vijenaca obilježila je Sveta misa u župnoj Crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, koju je predvodio don Ivo Borić, kapelan PU Sisačko-moslavačke.

Padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji je sa sobom nosio hrvatski stijeg i zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske. Nakon minute šutnje u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve branitelje, izaslanstva, predstavnici udruga i građani položili su vijence i zapalili svijeće. Ratnim zastavama predvođen je mimohod prema Hrvatskom domu u kojem se održala Svečana akademija započeta minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu. Nazočnima su se, uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, prigodnim govorima obratili gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Željka Josić i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Gradonačelnik Kostanjević istaknuo je kako nam je sada kada smo dočekali mir i slobodu, kada imamo samostalnu domovinu i dalje potrebna sloga i zajedništvo. Izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Želka Josić naglasila je kako neće zaboraviti hrvatske branitelje koji su kroz Domovinski rat pružali ono što sada imamo, a to su sloboda i mir. „ Zato danas naša djeca, naša budućnost, mogu slobodno i mirno odrastati “, dodala je Željka Josić.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo što se obilježavanjem ovakvih obljetnica podiže svijest o važnosti i doprinosu hrvatskih branitelja neovisnosti države. Posebno zadovoljstvo izrazio je mnoštvom mladih koji su prisustvovali obilježavanju:

“Lijepo je vidjeti da je danas ovoliko mladih prisustvovalo ovome događaju, bilo je dana kada to nije bilo tako. Ovaj događaj je vrlo važan ne samo za Glinu, nego i za mladu hrvatsku državu. U to vrijeme u Glini nije bilo jednostano živjeti, pogotovo ako ste bili Hrvat. Ne treba zaboraviti da je na glinskom području poginulo ili ubijeno 396 osoba, uglavnom civila. Treba reći da Glina nikada nije bila srpska niti će to biti”, poručio je župan Žinić.

Program je izvođenjem prigodne pjesme „Jezik roda moga“ upotpunio student Dramske akademije u Osijeku Dominik Karaula, a izvedbom pjesama „Hrvati, Hrvati“ i „Jedna je Hrvatska“ predstavili su se tamburaši i mala skupina HAKUD-a „Glinska tamburica“.

Nastavak se održao u parku, dočekom mažoretkinja Glinske Banice te prigodnim programom “Policija danas u službi građana” uz pokaznu vježbu pripadnika ATJ Lučko.

U sklopu obilježavanja današnje obljetnice tradicionalno je održana i memorijalna utrka „Tomislav Rom“, dok je u športsko-rekreacijskom centru Banovac održan sportski susret u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije.

FOTO: PU SMŽ

Komentirajte