Naslovnica Vijesti Sisak Obilježena 27. obljetnica pogibije Gordana Lederera

Obilježena 27. obljetnica pogibije Gordana Lederera

U petak, 10. kolovoza, na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice obilježena je 27. obljetnica pogibije Gordana Lederera, snimatelja HTV-a ubijenog na radnom zadatku. Istoga dana 1991. godine, u želji da što zornije prikaže i okom kamere zabilježi teške trenutke naših gardista u tim danima Domovinskog rata nalazili, Lederer je pogođen snajperskim hitcem, nakon čega je uslijedio napad neprijateljske vojske te je od gelera granata zadobio još teže ozljede, od kojih je nešto kasnije preminuo.

U sjećanje na ovog hrabrog i iznimnog snimatelja, koji je Hrvatsku branio oružjem kojim je najbolje rukovao – kamerom te je stvorio jedne od najdojmljivijih snimaka iz Domovinskog rata – Banijska ratna praskozorja, danas su se na Čukuru okupila brojna izaslanstva, kako iz državnog vrha tako i braniteljskih udruga, te su s dužnim poštovanjem na mjestu njegova stradanja, kod spomen obilježja ”Slomljeni pejzaž”, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić je ispred Ministarstva unutarnjih poslova položio zajednički vijenac sa izaslanikom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljenim brigadirom Dragom Horvatom i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Komentirajte