Naslovnica Vijesti Sisak Obilježen Dan branitelja grada Siska

Obilježen Dan branitelja grada Siska

U Sisku je obilježen Dan branitelja grada Siska. Središnji događaj bio je u Hrastelnici gdje su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i potpredsjednik Gradskog vijeća otkrili spomenik poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Hrastelnice. Tom je prilikom gradonačelnica naglasila kako je obilježavanje Dana branitelja važno zbog mladih ljudi i svih onih generacija koji se nisu rodili u to vrijeme i ne znaju koju su količinu požrtvovnosti podnijeli svi oni koji su otišli u rat kako bi obranili svoju domovinu.

-Svi koji su otišli u rat, pomalo i nespremni, nisu znali što ih čeka, ali su znali da žele obraniti svoj dom, svoj grad i Hrvatsku. Kako ne bismo zaboravili vrijednosti Domovinskog rata važno je da u svakom mjestu, svakom mjesnom odboru i gradskoj četvrti stoji ovako spomen obilježje. Zahvaljujem na inicijativi roditeljima poginulih branitelja i Hrastelničanima što su nam dali priliku da ovako nešto napravimo – rekla je gradonačelnica.

Izaslanstvo Grada Siska u kojem je, uz gradonačelnicu, bio i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Đumbir i potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Rendulić u Hrastelnici su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te kod spomenika poginulima u NOB-u.

Obilježavanje Dana branitelja grada Siska nastavljeno je na Trgu hrvatske državnosti u Capragu otkrivanjem spomenika za poginule, umrle i nestale hrvatske dragovoljce i branitelje iz Domovinskog rata s područja Siska Novog. Ovo spomen obilježje postavljeno je na inicijativu Udruge hrvatskih dragovoljaca Sisak ’91.

-Ovo je spomen obilježje za sve ljude i sve dragovoljce koji više nisu s nama i koji su sudjelovali u Domovinskom ratu kojem smo se dragovoljno priključili. Devedesetih nam nije ništa preostalo nego da u trapericama i tenisicama odemo na prve crte obrane da obranimo svoje obitelji. Ovdje se branio ne samo Sisak, nego Zagreb i dio Hrvatske – rekao je predsjednik Udruge Željko Glavinić.

U ime Grada Siska obratio se zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić koji se prisjetio doprinosa hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i pozvao na jedinstvo danas u miru.

Potom su zamjenici gradonačelnice Vlado Andučić i Marko Krička te predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska Ivan Đumbir položili vijenac i zapalili svijeću kod spomenika.

U sklopu obilježavanja Dana branitelja grada Siska jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Gradskom groblju Viktorovac te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Kontrobi. Organiziran je i Dan otvorenih vrata Barutane te obilazak Spomen sobe poginulim hrvatskim braniteljima, a u prostorijama HVIDRA-e grada Siska otvorena je izložba „Obrana Siska u Domovinskom ratu – učimo kroz igru“.

Dan branitelja grada Siska obilježava se u spomen na 3. rujna 1991. kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana.

(sisak.hr)

Komentirajte