Naslovnica Vijesti Obilježen Dan branitelja grada Siska

Obilježen Dan branitelja grada Siska

Svečanom akademijom u ponedjeljak je obilježen Dan branitelja grada Siska, u spomen na 3. rujna 1991. godine kada su sisački branitelji Barutanu, prvu vojarnu JNA u Hrvatskoj.

I ove su godine braniteljima uručena gradska priznanja za zasluge u obrani Siska i Hrvatske. Sudionike svečanosti pozdravila je predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić, koja je napomenula kako je sisačke branitelje vodila misao da brane svoj grad. Tako se i Dan branitelja slavi u ime onih koji su i u najtežim trenucima ovaj grad smatrali svojim domom, rekla je Krčelić.

Posebne zahvale Grada Siska, dodijeljene su natporučniku Nikoli Furlanu – dragovoljcu Domovinskog rata i pripadniku 120. brigade ZNG „Ban Toma Bakač“, zatim 101. brigadi Zagreb, stožernom naredniku Draženu Štrbencu – pripadniku 2. rp Šašna Greda, brigadiru Saši Smiljaniću – pripadniku SJP Osa Sisak, posthumno časničkom namjesniku Osmanu Muratagiću – pripadniku 2.“A“ brigade ZNG RH, a zahvalu je preuzela njegova majka Ferida, zatim satniku Željku Franiću – dragovoljcu i pripadniku 36. inž. pont. bojne, satniku bojniku Milanu Ivaniševiću – dragovoljcu i pripadniku pričuvnog sastava HV-a. Posebna zahvala Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u domovinskom ratu dodijeljena je i generalu bojniku Boži Budimiru – zapovjedniku operativne grupe za Sisak i Baniju, koji je nije mogao osobno preuzeti, ali je nazočnima pisanim putem čestitao njihov dan, a zahvalu je preuzeo Jurica Radenić. Također, primio ju je i Ivica Pandža Orkan – pripadnik djelatnog sastava oružanih snaga RH.

Ta su priznanja dodijeljena umjesto “Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska” jer Gradsko vijeće nije ove godine, zbog nedostatka kvoruma, donijelo odluku o njezinoj dodjeli.

Naime, sjednica je 31. kolovoza bila prekinuta na toj točki dnevnog reda kad je oporba predvođena HDZ-om napustila vijećnicu zato što vladajući nisu prihvatili njihov prijedlog dopune popisa Odbora za javna priznanja.

“Nažalost, bili smo svjedoci kako neki još nisu shvatili da je povijest učiteljica života. Ne smijemo dijeliti branitelje, posebno ne na ovaj dan. Neke bi nam stvari trebale ostati svete i bez politike”, rekla je, uz ostalo sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U ime nagrađenih zahvalio je Ivica Pandža – Orkan, koji se zauzeo za širenje istine o Domovinskom ratu. “Žao mi je što se ime Marijana Celjaka danas zloupotrebljava, jer nas je on učio zajedništvu”, rekao je Pandža. Na svečanosti je pročitana i poruka generala Bože Budimira, koji nije mogao biti nazočan svečanosti, u kojoj govori o velikom značenju borbe za sisačku Barutanu.

U sklopu svečanosti otvorena je i izložba ratnih fotografija sisačkog novinara i publiciste Vladimira Pajtlara.

Komentirajte