Naslovnica Vijesti Sisak Obilježava se Dan antifašističke borbe u šumi Brezovica

Obilježava se Dan antifašističke borbe u šumi Brezovica

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Grada Siska u subotu 22. lipnja obilježit će se Dan antifašističke borbe u šumi Brezovica, kraj spomenika Prvom partizanskom odredu.

Okupljanje sudionika započinje od 9,30 sati i traje do 10,00 sati, kada započinje polaganje cvjetova u podnožju spomenika, a cvijeće osiguravaju organizatori. Sve one koji su namjeravali donijeti vijence, organizatori upućuju da za to predviđeni novac uplate za obnovu spomenika Prvom partizanskom odredu i to na račun SABA.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica od 10.30 sati prenosit će i prvi program HRT- a.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na okupjanje sisačkih komunista koji su, na dan napada Sila osovine na Sovjetski Savez, pobjegli od uhićenja u okolne šume, te su kod naselja Žabno formirali Prvi partizanski odred na području okupirane Jugoslavije. Kasnije odlaze za Brezovicu te preko Save na Banovinu. 

Prvi sisački partizanski odred imao je 77 boraca i bio sastavljen većinom od Hrvata.  Komandant odreda bio je Vlado Janić Capo, a politički komesar Marijan Cvetković. Rat je preživjelo 38 boraca. 

Komentirajte