Naslovnica Vijesti Sisak O uskočkoj senjskoj kapi Crvenkapi uskoro i u Sisku

O uskočkoj senjskoj kapi Crvenkapi uskoro i u Sisku

Projekt Crvenkapica interdisciplinarni je višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije sa nakanom očuvanja, prezentacije  i brendiranja segmenta nacionalne kulturne baštine – uskočke senjske kape Crvenkape.

Uskočka senjska kapa Crvenkapa svoje podrijetlo vuče iz ilirske nošnje, a u stalnoj izložbenoj postavi tvrđave Nehaj u Senju, nosi je uskočki zastavnik.
Kako nastaje ova kapa u projektu Crvenkapica:

1. aktivnim sudioništvom javnosti, prema modelu izvorne kape, na nizu radionica ( u vrtićima, školama, udrugama i/ili na trgovima, ulicama.. ) sa skupinam, ail i pojedincima, diljem Hrvatske kao  i preko njenih granica, kroz akcijsko performativno djelovanje, oblikovati crvene kvadrate tkanine dimenizija 50 x 50 cm i spajati u najveću kapu, Crvenkapu.

2. tako sastavljenu kapu; od komada crvenih tkanina različite teksture, intervencije, tonova, znakovlja, zapisa… kao umjetničku instalaciju postaviti n tvrđavu Nehaj, s alternativnim mogućnostima.

Do sada ,nakon službenog početka šivanja Uskočke senjske kape Crvenkape na senjskoj rivi 2017., šivali smo i spajali crvene pačvorke u Ljubuškom i u Otočcu, prateći trag Uskoka.

U petak, 28. rujna Crvenkapica gostuje u Sisku, a povijesni trag Uskoka koji Senj veže sa Siskom je Ivan Vlatković Senjanin koji je sudjelovao 1593 u bitci kod Siska da bi nešto kasnije postao uskočki vojvoda razmješten u kapetaniju u Senj.

Poviiest kaže da u to vrijeme Uskoci postaju žrtve političkih spletki i promjena političkih odnosa između Mlečana i Osmanlija. Venecija traži glavu uskočkog vojvode Ivana Vlatkovića. U studenom 1606. godine sklopljen je mir između Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva kojim je postalo zabranjeno provaljivati na turska područja. Kao prilog sređivanju državnih odnosa Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskog Carstva provedena je istraga protiv Ivana Vlatkovića.

Nakon što je istragom utvrđeno da je oduzeo nešto opskrbe (žito) senjskom upravitelju, okrivljeni Ivo Senjanin osuđen je na smrt odsijecanjem glave “jer tako hoće Bog i carska pravda.”

Pogubljen je mačem 20. srpnja 1612. godine u Karlovcu i pomilovan nakon pogubljenja. U stvarnosti, Ivan Vlatković od heroja i vojnika postao je prijetnja miru dojučerašnjih neprijatelja koji su ga eliminirali prvom prilikom.

Na poziv Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Ogranak Caprag i fotografkinje Andre Šipuš u Sisku 28. rujna gostuje Crvenkapica.

Promišljanjem svog odnos prema baštini Andrea Šipuš kroz sedam dana stvarala je svoj pačvorak,najprije kao interpretaciju djela tradicijske nošnje svoga kraja „torbak“, a potom i kao fotografsku priču.

U projektu također su sudjelovali izradom svojih pačvoraka : Rehabilitcijski centar Komarevo pod mentorstvom likovne umjetnice Marijne Petrović Mikulić te pojedinci Ljiljana Zorčić ,  Sandra Novak i Luka Lovreković.

Sudjelovanje Opće gimnazije Sisak osmislila je i organizirala prof. Blaženka Slovenec ,koja je i sama sudjelovala pačvorkom sa citatima iz svoje knjige „ Poslovice babe Marte“

Ovih dana učenici 3.c razreda razmišljaju o porukama koje će ispisati na velikom crvenom platnu, donaciji Pfaff Hrvatska a koji će se nakon intervencije – ispisivanja poruka na njemu, sastaviti sa dosadašnjim pristiglim i ukupljenim pačvorcima od početka šivanja najveće uskočke kape Crvenkape, na perfomativnoj radionici ispred Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Ogranak Caprag.

Dio programa odvijati će se u jutarnjim satima na lokaciji Lonjsko polje gdje će gimnazijalci sa svojim mentorom prof. povijesti Tomislavom Dovranić, fotografkinjom i stvarateljicom priča Andreom Šipuš te umjetnicom Marijom Zudenigo sudjelovati u performasu „povijest mit zemlja tradicija fotografija“.

Komentirajte