Naslovnica Vijesti SMŽ Novska bi trebala postati regionalno središte industrije video igara

Novska bi trebala postati regionalno središte industrije video igara

Za dvije godine Novska bi trebala postati regionalno središte industrije video igara zahvaljujući specijaliziranom Poduzetničkom inkubatoru „PISMO“ koji će biti smješten u tome gradu.

Za taj projekt Sisačko-moslavačke županije, Razvojne agencije SIMORA i Grada Novske odobreno je 25 milijuna bespovratnih kuna iz europskih fondova.

“Inkubator će biti smješten u dvije sada napuštene zgrade u centru Novske koje će se urediti i u njima otvoriti uredi za 16 tvrtki u gaming industriji. Mi ćemo dobiti time jedan novi smjer u gospodarstvu od intresea mladim ljudima koji se žele baviti informatikom, gaming industrijom i digitalnim tehnologijama.” – kazuje nam gradonačelnik Novske Marin Piletić koji ističe kako mladih informatičara u Novskoj ima, ali su prisiljeni raditi u većim gradovima. Ovime bi se oni mogli vratiti u svoj grad, no budući inkubator privući će i one izvan Novske.

“Imat ćemo studio za snimanje pokreta koji ne psotoji nigdje u Hrvatskoj, pa ni u regiji. Najbliži je u Beogradu i danas naše tvrtke na tjednoj bazi odlaze tamo na snimanja što im je, dakako, puno skuplje.” – napominje Piletić.

Uređenje dviju zgrada u Novskoj krenuti će iduće godine, kao i edukacija stotinu mLadih informatičara koji će se moći specijalizirati za rad u industriji video igara.

“Čim zgrada bude uređena tamo ćemo smjestiti start upove iz područja gaming industrije. Davat ćemo do 155.000 kuna potpora za za pokretanje startupova, a zainteresirani se već sada mogu početi javljati u SIMORU. Njima će na raspolaganju biti, uz studio za snimanje pokreta (motion capture) i studio za snimanje videa, snimanje zvuka, studio za virtualnu stvarnost. Riječ je o vrlo skupoj i kvalitetnoj opremi.” – napominje Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA.

FOTO: Sastanak predstavnika Grada Novske, Razvojne agencije SIMORA i tvrtki iz pdoručja gaming industrije

Komentirajte