Naslovnica Vijesti Sisak Novi uspjeh Luke Strižića na informatičkom natjecanju Techfest Munich 2019.,

Novi uspjeh Luke Strižića na informatičkom natjecanju Techfest Munich 2019.,

Veliki uspjeh na međunarodnom informatičkom natjecanju Techfest Munich 2019., što je od 6. do 8. rujna održano na minhenskom Tehničkom sveučilištu, osvajanjem prvog mjesta ostvarila je petočlana hrvatsko-njemačko-francusko-srpska ekipa informatičatra među kojima je i Siščanin Luka Strižić.

Na hakatonu, koji je za razliku od sličnih trajao puna tri dana, nastupilo je 48 ekipa s oko 200 natjecatelja. Od osam predviđenih tema, ekipa, koju je predvodio u natjecanjima već iskusni zagrebački FER-ovac, a sada zaposlenik Googla, Luka Strižić, opredijelila se za temu “Eliminirajmo čekaonicu”, čiji su pokrovitelji bile zdravstvene službe Porschea i General Elecrica. Zbog toga su pobjednici natjecanja svojoj ekipi nadjenuli ime Haoma, po perzijskom bogu zdravlja.

Ekipa, u kojoj su uz Strižića bila dva Nijemca, te po jedan Francuz i Srbin, trebala je razviti ideju, čijom bi se primjenom smanjilo vrijeme provedeno u bolničkim ili ambulantnim čekaonicama, odnosno kako bi se to vrijeme učinilo što podnošljivijim. U radu, informatičari su se fokusirali na radiološke odjelie, jer oni koriste skupe medicinske uređaje, koji su, u pravilu, stalno prebukirani, pa svaki poremecaj u rasporedu ili hitni slučajevi, znače da će pacijenti osjetno produžiti vrijeme boravka u čekaonici čekajući svoj red.

“Mi smo razvili sustav koji koristeći sto više podataka o pacijentima pronalazi uzorke i predviđa vrijeme čekanja na pregled odnosno pretragu. Tako se, na primjer, može ustanoviti da termin klaustrofobicnog pacijenta traje X minuta više od prosječnog za tu proceduru. Također, dodali smo senzore koji registriraju nervozu u čekaonici, kroz detektor pokreta, zvuka, vibracija, temperature i vlage. Kada bi se osjetilo da “čekaonica” postaje nervozna, medicinsko bi osoblje dobilo signal da intervenira, odnosno da pacijente obavijete o trenutačnom stanju u ambulanti i da ih informacijama pokušaju smiriti”, obrazložio je Strižić.

Stručna je komisija ocijenila kako taj rad bio najbolji i primjenjiv u praksi, pa su njegovi autori nagrađeni boravkom u Budimpešti gdje će obići General Electricov odjel u kojem se razvijaju upravo zdravstveno-digitalna rjesenja. Tom će prilikom svakako biti i riječi o mogućnostima primjene njihovog rada.

Komentirajte