Naslovnica Vijesti Sisak Nitko od članova poglavarstva u SMŽ nije predao imovinske kartice!?

Nitko od članova poglavarstva u SMŽ nije predao imovinske kartice!?

Od polovice ove godine i članovi općinskih, gradskih i županijskih poglavarstava imaju status dužnosnika što znači da imaju obvezu predaje imovinskih kartica, ali i ne smiju biti suvlasnici tvrtki u iznosu većem od 0,5 posto.No velika većina članova poglavarstava to ne zna, ili je namjerno prečula, pa na području naše županije nismo uspjeli dobiti potvrdu niti o jednom članu poglavarstva koji je predao svoju imovinsku karticu saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika. Kuloari doduše govore o masovnom prebacivanju vlasništva tvrtki na supruge i rodbinu, ali pitanje je koliko se poglavari uopće boje ovog Zakona s obzirom da je propisana kazna tek od 8.000 kuna, a na idućim lokalnim izborima se ukidaju poglavarstva.

Naime, dopune Zakona o spriječavanju sukoba interesa donesene su niti nepunu godinu dana prije nego će se održati prvi lokalni izbori po novom Zakonu o izboru lokalne samouprave, gdje se ukidaju Poglavarstva. No, tim istim izmjenama uvedena je ipak zakonska obveza da u roku od mjesec dana nakon prestanka mandata svi članovi poglavarstava moraju predati svoje imovinske kartice.

U Hrvatskoj je obvezu predaje imovinske kartice ispunilo 5 do 10 posto članova poglavarstava, bez obzira što većina njih smatra da ne moraju sada predavati kartice već tek nakon isteka mandata. Al na području naše županije taj je postotak puno manji. U odgovorima koje smo dobili iz Siska, Kutine i Petrinje te Sisačko-moslavačke županije ističe se da je riječ o osobnim odlukama članova poglavarstava, te se utjecaj gradonačelnika i županice na ispunjavanje zakonskih obveza svojih dužnosnika svodi to “da će ih pozvati da predaju kartice”. Što je u biti i istina jer oni nemaju nikakav utjecaj na njihove odluke u ovom pogledu.

“Nisam znala za ove izmjene zakona , no odmah ću ići ispuniti imovinsku karticu.” – rekla nam je Ljubica Ivšić, članica Županijskog poglavarstva iz redova HSS-a. Ni njezina kolegica iz poglavarstva Milena Pavković -Novotny (SDP) nije znala za ovu izmjenu. “Predat ću karticu no mislim da nema svrhe to raditi jer je nisam trebala predati na početku mandata, pa se sad na kraju neće znati razlika moje imovine za vrijeme mandata, što bi trebao biti kartice.” – rekla je Novotny.

Komentirajte