Naslovnica Vijesti Sisak Nepravomoćne presude za trojku iz Siska i tvrtku Kajak

Nepravomoćne presude za trojku iz Siska i tvrtku Kajak

Elmir Klaić, Milan Borota i Arsen Harčević proglašeni su krivima i osuđeni zbog zloporabe položaja i ovlasti te poticanja i prijevare. Optužbe je oslobođen jedino Zlatko Horvat, nekadašnji direktor trgovačkog društva AH Tours.

Nepravomoćna presuda u postupku protiv “sisačke četvorke” i trgovačkog društva Kajak iz Siska objavljena je prošlog tjedna u Županijskom sudu u Sisku.

Po presudi Vijeća, kojem je predsjedavala sutkinja Snježana Mrkoci, Elmir Klaić je radi pribavljanja nepripadajuće materijalne dobiti Arsenu Harčeviću pomagao u zloporabi položaja i ovlasti, pa je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine. Milan Borota je za zloporabu položaja i ovlasti osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, a Arsen Harčević je zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Ujedno je trgovačko društvo Kajak iz Siska zbog pribavljanja protupravne imovinske koristi oštetilo državni proračun za 56.977,35 kuna, koliko je iznosio povrat PDV-a, pa je kažnjeno novčanom kaznom od 30.000 kuna i oduzimanjem imovinske koristi.

Kako stoji u presudi, trgovačko društvo AH Tours d.o.o. Elmira Klaića, u dogovoru i na poticaj Arsena Harčevića, uvezlo je iz Italije namještaj i kućansku opremu u vrijednosti od 220.018,55 kuna. Nakon carinjenja robu nije preuzeo AH Tours, nego ju je zadržao Arsen Harčević. Da bi se prikrio nestanak robe napravljena je fiktivna račun-otpremnica, kojom je AH Tours robu prodao društvu Kajak d.o.o. Račun je uime kupca potpisao Milan Borota, mada je znao da njegovo poduzeće nije robu kupilo.

preuzeto sa www.vecernji.hr/regije (autor je Zdravko Strižić)

Komentirajte