Naslovnica Vijesti SMŽ Nastavak sjednice Županijske skupštine – je li župan prekršio ovlasti?

Nastavak sjednice Županijske skupštine – je li župan prekršio ovlasti?

Nastavak sjednice Županijske skupštine pokazala je da i dalje župn Ivo Žinić nema većinu potrebnu za donošenje određenih odluka koje je župan htio provesti. Naime, HDZ i partneri imali su 21-nog vijećnika, a druga strana 22.

Nakon što na prvom dijelu 9. sjednice (22. prosinca) Županijske skupštine SMŽ nije prihvaćen prijedlog za razrješenje članova Upravnog vijeća ŽUC-a, te je iz Dnevnog reda povučen prijedlog financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2015. godinu, u međuvremenu je (24. prosinca) do nastavka sjednice (29. prosinca) ipak došlo do razrješenja članova Upravnog vijeća o čemu je predsjednik Vijeća, ali i županijske Skupštine, Željko Soldo, na tiskovnoj konferenciji kazao kako je očekivao da ga župan Ivo Žinić izvijesti o svojoj namjeri.

‘Župan je na sam Badnjak razriješio Upravno vijeće Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, i to protivno Zakonu o cestama. Župan krši zakon i zadire u rad Skupštine, u čijoj je ovo nadležnosti. Također, novi stari član uprave je Emil Franjević, jedan od bivših savjetnika Marine Lovrić Merzel. Pozivam USKOK i DORH da ispitaju radi li se možda o političkoj trgovini ili korupciji’, rekao je Soldo.

Željko Marjanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste je pojasnio:

„Županijska uprava za ceste je osnovana sukladno Odluci o osnivanju Sisačko-moslavačke županije, a temeljem Zakona o ustanovama, čl. 36, jasno je definirano koja je to procedura i na koji način se Županijska uprava osniva. Temeljem te Odluke o osnivanju vrlo je jasno i u njenom čl. 16 navodi se koja je procedura i tko i na koji način imenuje članove Upravnog vijeća. U Statutu Sisačko-moslavačke županije isto je tako definiran članak kojim se daje u ovlasti župana, osim ako drugim Zakonom to nije definirano. U krajnjem slučaju Županijska uprava za ceste ima svoj Statut kojem je suglasnost dala ova Županijska skupština, na prijedlog Upravnog vijeća, a niti on nije izmijenjen.”

Dodao je kako za to postoji mogućnost, ali kada se ispoštuju sve ove procedure, odnosno trebalo je ići redoslijedom, a u konzultaciji s pravnim stručnjacima upravnog prava, kazao je, kako je ovo eklatantno kršenje i zadiranje u ovlasti predstavničkog tijela. U priejvodu smjenu Upravnog vijeća trebala je, tvrde, provesti Skupština, a ne Župan.

Nakon toga istu temu komentirao je i župan Ivo Žinić: „Novo Upravno vijeće nije razmatralo plan i program za 2015. godinu i smatrali smo da ga treba povući s Dnevnog reda kako bi novo Upravno vijeće donijelo odluku o njemu i onda je uputilo na razmatranje Županijskoj skupštini. Moram reći da je u prekidu sjednice predsjednik Skupštine izrekao niz netočnosti gdje se pokušava dovesti u pitanje i vjerodostojnost župana, suradnika, pročelnika i svih onih koji su bili ovdje, kako je ova Skupština i povlačenje ove točke „silovanje demokracije”, što nije točno, dakle poštujući Poslovnik i Statut povukli smo ovu točku. Odluka o imenovanju Upravnog vijeća donesena je sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, čl. 48, dakle niti jedan drugi zakon, pa i Zakon o cestama, koji govori da bi Upravno vijeće trebala imenovati Županijska skupština, nije točno, a izmjenama ovog Zakona župan, gradonačelnici i načelnici imenuju predstavnike u Nadzorne odbore i Upravna vijeća, te je sukladno zakonu donesena ova Odluka prema kojoj smo postupili.”

Osim toga, na nastavku sjednice, iz Dnevnog reda povučeni su prijedlozi Odluka o razrješenju i izboru županijskih Odbora, a u velikom dijelu, većinom glasova, prihvaćen je rebalans Programa javnih potreba u kulturi, školstvu, predškolskom odgoju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i Odluka o dodjeli bespovratne financijske pomoći Gradovima i Općinama SMŽ za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda na području Županije tijekom 2014. godine. Također prihvaćeni su i prijedlozi Programa za iste djelatnosti u 2015. godini temeljem već ranije prihvaćenog Proračuna.

Na sjednici se u vijećničke klupe vratio Jura Lisak (SDP) koji je zamijenio Paulu Janjanin (SDP), a prihvaćeno je i Rješenje o imenovanju Dragice Vugić, dipl. ing. biologije iz Petrinje, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije za razdoblje od 4 godine.

Komentirajte