Naslovnica Najave Najave za subotu, 21. rujna

Najave za subotu, 21. rujna

SISAK – Grad Sisak pridružit će se i ove godine nacionalnoj kampanji Zelena čistka kojoj je cilj podizanje svijesti građana Republike Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. U Sisku će se čistiti prostor od Tehničke škole Sisak do vojnog kompleksa Barutana Sisak kako bi se na tom području napravila pješačka staza. Okupljanje je u subotu, 21. rujna 2019. godine u 10 sati iza Tehničke škole Sisak. Za čišćenje će za sve biti dostupne rukavice. Pozivaju se građani i građanke svih dobnih skupina grada Siska da se uključe u akciju kako bi pridonijeli čišćem okolišu. Osjetimo zajedništvo i pozitivnu energiju koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra!

Inače, World Cleanup Day započinje 21. rujna 2019. godine u 10 sati u Novom Zelandu, a s izlaskom Sunca u svakoj vremenskoj zoni volonteri će prenositi zeleni val u svojim zemljama i pokazati u kakvom svijetu žele živjeti. Akcija će obuhvatiti sve 24 vremenske zone i završiti 36 sati kasnije na Havajima. Hrvatska je dio globalne priče i ovoj akciji će se pridružiti putem Zelene čistke, a kako bi aktivnim pristupom rješavanja problema pridonijeli čišćem svijetu.

KRAPJE – Povodom obilježavanja Dana Europske baštine u Hrvatskoj tradicionalno će se održati proslava u Krapju, selu graditeljske baštine.

Program održavanja 

Subota, 21. rujna 2019.

08:00h Polazak autobusa iz Zagreba, Trg Ivana Mažuranića 14.
(ispred Etnografskog muzeja), a povratak je u 18:00 sati

08:00h Natjecanje kadeta u sportskom ribolovu „Lov ribe na plovak“, most na Strugu u Krapju, u organizaciji SRD „Jez“ Jasenovac

10:00 – 14:00h Radionica „Baština Lonjskog polja“, aplikacije na tekstilu, Hrvatski fotosavez, Krapje kbr.30

11:00h Otvorenje izložbe „Lonjsko polje“, u organizaciji Hrvatskog
fotosaveza, Krapje kbr.1

11:30 – 13:30h Stručni skup, „Usavršavanje voditelja programa za mlade vezan uz graditeljsku baštinu sela Krapje, u organizaciji
Hrvatskog fotosaveza, Prijamni centar Krapje kbr.16

13:00h Sveta misa, crkva Svetog Antuna Padovanskog u Krapju

13:30h Mimohod KUD-ova od crkve do pozornice Krapje kbr.1

14:00h Svečano otvorenje manifestacije Dana europske baštine i
kulturno umjetnički program, nastup udruga i KUD-ova,
Krapje kbr.1
– ugostiteljska ponuda jela i pića, besplatna podjela lovačkog gulaša, prodaja šarana na rašljama

16:00 – 17:30h Stručno vođenje „Izvorne pasmine u PP Lonjsko polje“, Staza graničara, Krapje kbr.18

16:30h Otvorenje tematske izložbe fotografija na čardaku Rezac –
osmatračnica na Stazi graničara, u organizaciji Hrvatskog
fotosaaveza

16:00 – 19:00h Popodnevni tamburaški koncert „Sitni sati“ Jasenovac, Krapje kbr.1

19:00h Krapjanska noć, tamburaški koncert „Gospodari tambura“
Jastrebarsko, Krapje kbr.1

PRATEĆI PROGRAM:

10:00 – 18:00h Prezentacija štandova tradicijskih zanata, alata, suvenira i eko-proizvoda, Krapje kbr.1 – 70
10:00 – 18:00h Etno zbirka Palaić, Krapje kbr. 48
10:30 – 18:00h Izložba starinske vatrogasne opreme, DVD Krapje, vatrogasno spremište Krapje kbr.83
 Likovna kolonija
 Rekreativno jahanje, Udruga „Topot“ Kutina
 Old-timer klub LANZ BULDOG Novska
 Hrvatski savez povijesnih vozila Zagreb
 Hrvatski 2CV Citroen klub
 Izviđački kamp, Izviđačkog odreda Zelena patrola Rajić, logorska vatra, kbr.101
 „Pozdrav iz Krapja razglednicom“ , štand Turističke zajednice Općine Jasenovac, kbr.1
17:00 h Prvenstvena nogometna utakmica NK „Naprijed“ Krapje i NK „Stari grad“ Kraljeva Velika
11:00 – 18:00h Vožnja old-timer traktorom „Krapec“ s prikolicom
15:00 – 18:00h Vožnja brodom „Katarina 1“ i čamcem „Vodomar“ te solarnim čamcima po rijeci Savi prema voznom redu, pristan
Krapje

Organizatori:
Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenova i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
Suorganizatori
Udruga za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Kraplani, DVD Krapje, OŠ Jasenovac, ŠRD Jez Jasenovac, LD Posavski lovac Krapje, LD Patak Jasenovac, Udruga srce Puska i NK „Naprijed“ Krapje.

SISAK – Češka beseda Sisak i ove godine, deseti put za redom, organizira dane Češke kulture s ciljem očuvanja baštine i promocije češke kulture. Ovogodišnji Dani češke kulture u Sisku održat će se 20. i 21. rujna.

Dani češke kulture nastavljaju se u subotu 21. rujna s početkom u 19.30 sati u Kazalištu 21, gdje će se održati Večer pjesme i plesa tijekom koje će nastupiti glazbene, folklorne i pjevačke skupine Čeških beseda Hercegovac, Zagrebačke županije i Siska te FA Ivan Goran Kovačić Sisak.

Dani češke kulture održavaju se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Ulaz na sve programe je slobodan.

BUDAŠEVO- Obljetnica posvete župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u Budaševu obilježit će se u subotu, 21. rujna u 11 sati, svečanim mislim slavljem koje će predvoditi sisački biskup Vlado Košić. Proslavi prethodi trodnevna duhovna priprava s početkom u 18.30 sati koju će predvoditi župni supsidijar vlč. Mario Stjepan Šikić.

KUTINA – 1. Utrka Stazama Dane Korice će se održati u subotu, 21. rujna 2019. godine u 17,00 sati u Kutinskoj Slatini.

KUTINA – Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti će se održati u subotu, 21. rujna 2019. godine prigodnim programom na prostoru Gradske tržnice od 9.00-11.00 sati.

KUTINA, PETRINJA – U spomen na 22. rujna 1999. godine kada je pomahnitali muškarac na zagrebačkom Općinskom sudu iz vatrenog oružja ubio svoju suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju, dok je jedna službenica suda teže ozlijeđena, svakog se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom 20. obljetnice njihove tragične pogibije policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u suradnji s partnerima: Centrom za žene „Adela“ Sisak, nadležnim centrima za socijalnu skrb, i dr. partnerima od petka 20 rujna, do nedjelja 22. rujna, na području Sisačko-moslavačke županije provesti niz aktivnosti.

Tako će Info-pultovi biti postavljeni:

u subotu 21. rujna
– na Gradskoj tržnici u Kutini od 9 do 11 sati
– u ulici Petra Preradovića u Petrinji (prostor kod gradske tržnice) od 9 do 11 sati

U sva tri dana građane će se informirati o oblicima nasilja nad ženama, znakovima takvog nasilja, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te o adresama i telefonskim brojevima udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama.

SUNJA – Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić će u subotu, 21. rujna 2019. godine, s početkom u 10 sati na poljoprivrednoj površini Bečko zvono pokraj Sunje nazočiti svečanosti otvaranja 17. natjecanja u oranju i 8. natjecanja u oranju s konjima Republike Hrvatske.

Komentirajte