Naslovnica Najave Najave za subotu, 18. svibnja

Najave za subotu, 18. svibnja

SISAK – Međunarodni dan muzeja bit će u Gradskom muzeju Sisak obilježen u subotu, 18. svibnja, od 9 do 12 sati. 

Povodom Međunarodnog dana muzeja posjetiteljima je omogućen besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbenim postavima u Muzeju, a na raspolaganju im je i širok izbor publikacija koje će se ovom prilikom prodavati po prigodnim cijenama.

Za mlađe uzraste pripremili su nekoliko različitih edukativno kreativnih radionica vezanih za posavsku ružu, industrijsku baštinu, mamuta i antičku Sisciju.

SISAK – Kako zvuči glazba inspirirana Kovačićevom Jamom i kako zvuče isti ti stihovi u izvedbi pijaniste i pjevača Robert James Hudulina imate priliku čuti i doživjeti u subotu, 18. svibnja, s početkom u 21 sat u prekrasnom ambijentu „Siscia in situ“ ispred sisačke katedrale.

Kovačićeva Jama je vjerojatno najpotresnije djelo hrvatske književnosti. Ispjevana u najcrnjim danima Drugoga svjetskoga rata, zloslutno nagovještavajući pjesnikov kraj, Jama je istinski bolno svjedočanstvo preživjele žrtve zločina, strahoviti krik nad užasima rata i ljudske netrpeljivosti, rekvijem kolonama mrtvih prošloga stoljeća, svevremenska misao o odnosu dobra i zla,stilska i formalna harmonija na temu smrti, jednom riječju književno remek – djelo.

GORA – Peti Susret ministranata Sisačke biskupije održat će se u subotu, 18. svibnja u Svetištu Majke naših stradanja u Gori. Početak programa je predviđen za 10 sati, a misno slavlje u 14.30 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

PETRINJA – U subotu, 18. svibnja, u Petrinji se održava kulturna manifestacija Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića. Glazbeno-scenski program rađen je na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec.

PROGRAM:

20 sat HRVATSKI DOM / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića

KUTINSKA SLATINA – Sisački biskup Vlado Košić krstit će u subotu, 18. svibnja u 18.30 sati u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini, sedmo dijete obitelji Brekalo.

POPOVAČA – Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec će u subotu, 18. svibnja 2019. godine, u Popovači nazočiti XII. županijskoj izložbi stoke.

Program

11:00 polazak povorke sa zapregama s Trga II ispred Doma kulture prema Sajmištu,
11:15 dolazak povorke na Sajmište i ocjenjivanje zaprega,
11:30 svečano otvorenje XII. izložbe stoke Sisačko-moslavačke županije i proglašenje najbolje ocjenjenih grla po kategorijama.

IZBORI ZA EU PARLAMENT 2019.

DESNO TREBARJEVO – Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u subotu, 18. svibnja, od 17 sati sudjelovati će na obilježavanju 25. obljetnice tvrtke Vatropromet Zagreb, vodeće tvrtke u regiji na području vatrogastva i zaštite od požara. Skup će se održati u DVD-u Desno Trebarjevo, a očekuje se gotovo 700 uzvanika iz cijele Hrvatske.

Komentirajte