Naslovnica Najave Najave za srijedu, 5. prosinca

Najave za srijedu, 5. prosinca

SISAK, SUNJA – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 5. do 7. prosinca 2018. godine izmjestit će svoj Ured u Sisačko-moslavačku županiju.

Srijeda, 5. prosinca 2018.

SISAK
9:00
Otvaranje Ureda predsjednice Republike u zgradi Županije Sisačko-moslavačke županije
(Ulica Stjepana i Antuna Radića 36)
Predviđeno je obraćanje Predsjednice Republike

9:30
Radni sastanak Predsjednice Republike s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije
(Privremeni Ured predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije)

10:00
Sastanak Predsjednice Republike s predstavnicima nacionalnih manjina (Privremeni Ured
predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije)

10:20
Susret Predsjednice Republike sa sisačkim biskupom msgr. Vladom Košićem (Privremeni
Ured predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije)

10:35
Susret Predsjednice Republike s udrugama hrvatskih branitelja (Privremeni Ured
predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije)

11:05
Sastanak Predsjednice Republike sa Sindikatom naftne djelatnosti – Rafinerija Sisak
(Privremeni Ured predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije)

11:35
Susret Predsjednice s udrugama i građanima (Privremeni Ured predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije)

13:20
Posjet Predsjednice Republike Metalurškom fakultetu u Sisku (Aleja narodnih heroja 3)
Program Svečane sjednice Fakultetskog vijeća u prigodi obilježavanja 58. obljetnice Metalurškog fakulteta u Sisku

Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike

13:55
Posjet Predsjednice Republike Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ (Ul. Josipa Jurja Strossmayera 59)

14:30
Posjet Predsjednice Republike Sobi čuda (Frankopanska 5)

OPĆINA SUNJA
15:30
Susret Predsjednice Republike s građanima općine Sunja (Dom kulture „Sven Lasta“)
Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike

SISAK – U srijedu, 5. prosinca 2018. godine proslaviti će se Dan Metalurškog fakulteta i 58. obljetnica studija Metalurgije.

Program je podijeljen u dva dijela:

Svečana promocija završenih studenata bit će od 11:00 do 12:30 sati, a obuhvatit će promociju završenih studenata preddiplomskog i diplomskog studija Metalurgija, dodjelu Dekanove nagrade i pohvala studentima.

Svečana sjednica Fakultetskog vijeća kojoj će nazočiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održat će se od 13:30 do 14:30, a sastojat će se od Godišnjeg izvješća o radu Fakulteta i dodjele nagrada i priznanja vanjskim dionicima i zaposlenicima.

SISAK – Agencija lokalne demokracije Sisak organizira otvorenje izložbe fotografija “Rastemo zajedno” i dodjelu godišnjih Volonterskih nagrada Grada Siska, u srijedu 5. prosinca 2018. godine u 19:30 sati u Kazalištu 21 (adresa: Trg grada Heidenheima 3).

SISAK – Svečano misno slavlje u povodu devete obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije, predvodit će u srijedu 5. prosinca u 19 sati u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku biskup Vlado Košić. Misi će prethoditi molitva Večernje u 18.30 sati koju će predvoditi kanonici Stolnog kaptola Svetog Križa.

SISAK – Predstavljanje knjige „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ dr. sc. Milana Pelca održat će se u srijedu 5. prosinca u 20 sati u Dvorani „Juran i Sofija“ sisačkog Velikog Kaptola. Ovu monografiju zajednički izdaju Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz jedne od najvrjednijih, najljepših i najraskošnijih knjiga koju posjeduje hrvatska kultura i s kojom se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti. Sam misal je napisan krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Juraja, ali nije završen za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić. Knjigu će predstaviti recenzentice dr. sc. Sanja Cvetnić i dr. sc. s. Marija Pehar te autor. Tom prigodom bit će otvorena i izložba „Čudesni svijet Jurja iz Topuskog“ koja donosi izbor motiva iz misala biskupa Jurja.

PETRINJA – Kulturni centar braće Radić i Interpretacijski centar baštine Banovine organiziraju predavanje prof. Ivice Valenta “Prosinačke žrtve – pravo ime novog režima” koje će se u prostorima ICBB-a održati u srijedu, 5. prosinca, u 18 sati (Gupčeva 31, Petrinja).

Predavanje organiziraju povodom sjećanja na događaje 5. prosinca 1918. godine kada je, nedugo nakog proglašenja Kraljevine SHS, u Zagrebu organizirana proslava ujedinjenja koja je označila prvi masovni prosvjed protiv novouspostavljene države, a koja je iza sebe ostavila 15 žrtava i 20 ranjenika.
Također, 2018. godina znači i 100. obljetnicu govora Stjepana Radića u Narodnom vijeću Slovenaca, Hrvata i Srba koju Kulturni centar braće Radić obilježava ovim i drugim prigodnim predavanjima.

Komentirajte