Naslovnica Najave Najave za petak, 17. svibnja

Najave za petak, 17. svibnja

PETRINJA – Svečano obilježavanje 28. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 12. obljetnice ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH održat će se u Petrinji 17. svibnja 2019.

U Petrinji, u petak, 17. svibnja 2019. godine, u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” svečanost će započeti polaganjem vijenaca i misom u kapelici Svetog Ilije Gromovnika za sve poginule branitelje.

U sklopu središnje svečanosti obilježavanja obljetnice ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi, novim pripadnicima Bojne dodijelit će se zelene beretke. Također, bit će otvorena spomen-soba 2. gardijske brigade Gromovi.

PRELIMINARNI PROGRAM

PETRINJA

vojarna “Pukovnik Predrag Matanović”

petak, 17. svibnja 2019.

10:00 sati

Polaganje vijenaca u kapelici Svetog Ilije Gromovnika

10:15 sati

Misa za sve poginule branitelje

11:00 sati

Središnja svečanost na strojilištu (dodjela zelenih beretki novim pripadnicima i uručenje poticajnih mjera)

12:00 sati

Otvaranje spomen-sobe 2. gardijske brigade Gromovi

SISAK – Otvorenje izložbe uvremenog hrvatskog fotografa Davora Konjikušića “Priče o budućnosti” bit će u petak, 17. svibnja, od 19 sati u Galeriji Striegl u Sisku.

SISAK – Predavanje dr. sc. Nevena Budaka: „Tko bi mogao biti dostojanstvenik iz Bojne?” bit će u Gradskom muzeju Sisak održano u petak, 17. svibnja, u 19 sati.

Uoči Međunarodanog dana muzeja, dr. sc. Neven Budak, s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Gradskom muzeju Sisak održat će predavanje pod nazivom “Tko bi mogao biti dostojanstvenik iz Bojne?”.

Arheološko nalazište Bojna – Brekinjova kosa od izuzetne je važnosti za poznavanje razdoblja 7. do 9. st., pogotovo u krajevima o kojima smo dosad znali vrlo malo. Nalazi franačkog mača i luksuznoga groba u kojem je pokojnik bio sahranjen s istom opremom kao i njegov suvremenik u Biskupiji kod Knina govore o povezanosti šire regije Siska s ondašnjom središnjom Hrvatskom.

SISAK – Premijera predstave za djecu Gradskog kazalište Sisak “O ljubavi, voću i povrću” bit će u petak, 17.5.2019. godine u 10 sati u Kazalištu 21.

SISAK – Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture nastavlja s redovitim održavanjem svoje prepoznatljive tribine ”Zalogaj poezije”. U petak, 17. svibnja, u Siscia Jazz Clubu, s početkom u 20 sati, kao glavni gost večeri nastupit će Zvonimir Friganović, šibenski pjesnik s trenutačnom zagrebačkom adresom. Ovaj diplomirani ekonomist u svijet poezije ušao je u ranoj mladosti, a s povremenim prekidima piše i danas, intenzivnije kroz zadnjih desetak godina. Raspon njegovih tema je doista šarolik, a posebno ga odlikuje originalana i upečatljiva interpretacija svojih vlastitih stihova, kao rijetko kojega pjesnika na hrvatskoj poetskoj sceni. Do sada je objavio zbirku poezije ”Dulje žive riječi nego ljudi” (Naklada Webstilus, 2013.), a osim pjesama, povremeno piše priče i haiku. Rado je viđen gost i sudionik brojnih pjesničkih tribina i društvenih okupljanja.

HRVATSKA KOSTAJNICA – Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica organizator je promocije knjige pjesama Roberte Nikšić, Patela. Promocija će se održati u petak, 17. svibnja 2019. u 19,00 sati u Hotelu Central u Hrv. Kostajnici. Roberta Nikšić je dobitnica Plakete „Milivoj Cvetnić“ za 2017., za zbirku Otmica Europe.

POPOVAČA – Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec će u petak, 17. svibnja 2019. godine, s početkom u 10 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Zorke Sever u Popovači otvoriti natjecanje dječaka u nogometu „Coca-cola Cup Sportske igre mladih”.

KUTINA – Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec u petak, 17. svibnja 2019. godine, s početkom u 11 sati u kino-Sali Pučkog otvorenog učilišta Kutina nazočiti svečanosti u povodu obilježavanja 230. obljetnice Osnovne škole Mate Lovraka Kutina.

SISAK  – Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić će u petak, 17. svibnja 2019. godine, s početkom u 19 sati u prostoru Hotela Panonija u Sisku nazočiti „Šumarskoj zabavi“, koju organizira Hrvatsko šumarsko društvo – Ogranak Sisak.

Komentirajte