Naslovnica Vijesti SMŽ Na petrinjskoj šetnici postavljene interpretacijske ploče

Na petrinjskoj šetnici postavljene interpretacijske ploče

U sklopu projekta Muzealizacija grada Petrinje danas su na Petrinjskoj šetnici, kružnoj pješačkoj stazi dugoj 6,6 km, postavljene interpretacijske ploče.

Radove na postavljanju ploča obišao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje: „Pohvaljujem Turističku zajednicu Grada Petrinje, direktoricu i cijeli tim koji skrbe o kulturi, tradiciji, običajima a na kraju sada i s ovim sadržajem se daje nadgradnja života ne samo da se dođe u grad, da se posjeti i vidi da su suvremena tehnologija koja spaja ne samo gradove nego i sva ona središta našeg strogog centra grada s kojima se može vidjeti gdje se što nalazi, što nudimo i kuda ustvari danas ide kao grad koji daje turističku ponudu. Kroz sam turizam želimo naglasiti da je izuzetno važno da je i to gospodarska grana s kojom radimo nadgradnju a nadam se i danas sutra standard i bolji život građana Petrinje.“ – rekao je gradonačelnik.

Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, rekla je nešto više o samim pločama koje se postavljaju: „Ove oznake koje interpretiraju kulturno – povijesne i prirodne znamenitosti napravljene su i za naše drage sugrađane i drage goste kako bi ih što bolje upoznali s našom voljenom Petrinjom i da bismo ispričali priču upravo o kulturno – povijesnim znamenitostima, zapravo o bogatstvu našega grada. Na Petrinjskoj šetnici sada će biti 15 interpretativnih ploča a jedna će biti ispred Hrvatskog doma budući tamo opisujemo lokalitet gdje se nekada nalazila turska utvrda. Osim ove interpretacije, također smo nedavno postavili interpretacijske ploče na kulturno – povijesne znamenitosti odnosno na zgrade u sklopu kulturno – povijesne cjeline. Uskoro ćemo imati i prezentaciju za drage sugrađane da bismo ih bolje upoznali sa znamenitostima, s bogatom poviješću i da bismo im dali točniju sliku kako bi lakše pronašli ove interpretacije. Ove metalne interpretativne ploče napravio je naš poznati poduzetnik, Denis Radoš, to smo zajedno osmišljavali pa su one dobile i listove, jedan od naših simbola odnosno simbola petrinjskog turizma – list lipe srcolikog oblika što govori u konačnici o „malome gradu velikoga srca“. – zaključila je Držaj.

Inače, tekstovi na pločama su lektorirani, korigirani i prevedeni na engleski jezik te su za svaki objekt izrađeni QR kodovi kao poveznica na mrežnu stranicu s opširnijim podacima. Za Petrinjsku šetnicu izvršeno je trasiranje GPS-om kako bi se olakšalo snalaženje šetača putem navigacijskog uređaja.

Komentirajte