Naslovnica Vijesti Sisak Na grijanju se može najviše uštedjeti

Na grijanju se može najviše uštedjeti

U vrijeme sve žešće financijske krize, normalno je da građani nastoje uštedjeti gdje god mogu, a upravo je toplinska energija za grijanje i toplu vodu jedna od mogućnosti gdje se mogu ostvariti velike uštede. Naime, obračun naplate toplinske energije po kvadratnom metru stana ne potiče nikoga na štednju, jer koliko god netko štedio zapravo i dalje plaća račune svojih susjeda koji ne žele štedjeti. O načinu štednje jučer se govorilo na radionici koju je organizirao Tim za energetsku učinkovitost Grada Siska i gdje je pokazano kako se uštede u onim objektima koje imaju individualna trošila po stanu i radijatorimau kreću od 20 do 40 posto, a  s izmjenom kotlova i do 60 posto.

Danijel Bubanović iz tvrtke Brunata predložio je ugradnju razdjelnika topline koji omogućavaju individualno mjerenje utroška energije.

“Cilj ugradnje razdjelnika je da svaki stanar sam može regulirati svoje troškove. Oni se postavljaju na svaki radijator te na taj način svaku prostoriju možemo grijati na različitoj temperaturi što se odražava i na računima za grijanje.” – naglasio je Bubanović. Ovime se postižu manji računi, a i dalje je svima toplo, dodao je on. Ugradnja se razdjelnika može uraditi i za vrijeme sezone grijanja, dakle i sada, a investicija se vrati već za nekoliko godina. Za ugradnju je potrebna suglasnost najmanje 51 posto stanovnika stambene zgrade ili stubišta.

Osim ugradnjom razdjelnika danas su prisutni mogli čuti i korisne savjete za uštedu. Pa je tako rečeno da radijatore građani ne bi smjeli zaklanjati namještajem i masivnim zavjesama i da moraju biti slobodni od stolova i stolica, dok na njih ne bi smjeli stavljati niti mokru tkaninu popu ručnika i odjeće jer tada radijator služi kao sušilica, a manje za grijanje prostora.

Komentirajte