Naslovnica Iz drugih medija Netokracija MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!


“Ovo je potpuna suprotnost od onog Pokemon GO ljeta”, čitao sam neki dan na Twitteru i moram se složiti da je to istina. Prije nekoliko godina svi smo stalno bili vani, a čak se sjećamo i da je sama igra Pokemon GO koju se masovno igralo utjecala na mikroekonomiju; kafići su kupovali mamce i okupljali ljude na terasama, a neki od nas su se kretali mnogo više nego prije kako bi uhvatili nove Pokemone. Manju popularnost doživjela je igra Harry Potter: Wizards Unite, ali je podigla jednu drugačiju vrstu prašine.

Kao najveći problem pokazala se tehnologija iza igara koje stvara developer Niantic. Stranica Kotaku prošle je godine pokazala kako su se podaci o kretanjima njezinih korisnika spremali bez privole te da su developeri zapravo znali gdje se nalaze ljudi koji igru igraju. Ovo je tada bila očita noćna mora za privatnost i prava korisnika, ali je postala surova stvarnost 2020. godine.

Vrhunsko praćenje za 0 kuna

Naime, Niantic je prije nekoliko dana odlučio ponuditi svoje usluge mapiranja korisnika lokalnim vlastima u državama pogođenima epidemijom COVID-a 19, kako bi se efikasnije pratile osobe koje krše samoizolaciju.

Znamo da je ovo i u Hrvatskoj velik problem, a prije nekoliko dana su se vodile žustre rasprave oko toga tko i kako može pratiti vaš telefon kako bi nadležni bili sigurni da ste kod kuće. Još uvijek nismo dobili odgovore na ovo pitanje, ali kako je dobar dio građana Hrvatske Nianticu već prije više od godinu dana dao dopuštenje da ih prati, ovo je rupa u zakonu koju će nadležni vrlo rado iskoristiti.

Ako su vam određene mjere samoizolacije i ne smijete iz stana, MUP će uz pomoć Niantica u svakome trenutku imati pristup vašem mobitelu i tako…Source link

Komentirajte