Naslovnica Vijesti SMŽ MOST o porukama sa svečane sjednice Županijske skupštine

MOST o porukama sa svečane sjednice Županijske skupštine

Nakon svečanosti povodom Dana SMŽ koju je organizirala županija, MOST je ostao zatečen porukama, stoji u priopćenju MOST-a Sisačko-moslavačke županije.

“U promidžbenom filmu se veličao razvoj vinskih cesta u Moslavini, ulaganje u obrazovanje, doprinos Lječilišta Topusko, investicije u bolnici Sisak ali ni jedne jedine riječi nije bilo o Petrokemiji i INA Rafineriji Sisak. Rafinerija Sisak i Petrokemija su dva najveća gospodarska sustava u županiji koji imaju više radnih mjesta nego nego svi ostali u govorima i filmu spomenuti i subjekti zajedno.
Iz izlaganja govornika moglo se naslutiti da će se fokus staviti na sve druge mogućnosti, a Petrokemija i Rafinerija Sisak više nisu aktualne.
Petrokemija Kutina proizvodi najkvalitetnije umjetno gnojivo u ovom dijelu Europe, firma koja se restrukturirala i reorganizirala, koja je učinkovita i čiji proizvodi nalaze mjesta u cijelom svijetu. A ima samo jedan problem koji potkopava opstanak Petrokemije kao državne tvrtke. Cijenu plina. Kada znamo da su aranžmani o uvozu plina rađeni na državnoj razini, da uvozimo plin po povoljnim cijenama a onda je država napravila takav sustav da je Petrokemija dobivala plin po nepovoljnoj cijeni, u odnosu na konkurenciju -ostale proizvođače gnojiva u EU. Kada znamo da Petrokemija plaća najskuplji transport plina u odnosu na konkurenciju u EU, postaje jasno da netko iz državnog vrha želi na mala vrata privatizirati Petrokemiju, opterećujući je neprihvatljivom cijenom sirovine i prijevoza gurajući je u dugove. Županija i župan svesrdno podržavaju takvu politiku. Stoga oni i ne mogu reći ni jedne riječi o Petrokemiji.
Župan je prije dvije godine osvanuo na plakatima s porukom „Ne damo Rafineriju Sisak“. Ali sada vidimo da je to bila poruka za mase prije izbora. Bacanje prašine u oči kako bi se dobili izbori i onda bez puno buke ugasili Rafineriju Sisak. Stoga ne čudi što o Rafineriji Sisak nije rečena ni jedna riječ.
No, dva gosta na svečanosti iz veleposlanstva Mađarske kao da šalju poruku svojom nazočnošću. Mi naravno iznimno poštujemo odnos prema nacionalnim interesima gospodina Orbana i njegove vladajuće stranke i nemamo apsolutno ništa protiv Mađara. Dapače, izražavamo svoju impresioniranost predanošću Mađara svojim nacionalnim interesima i odajemo im priznanje. No, pitamo se tko brani hrvatske nacionalne interese ? Postoji li uopće hrvatski nacionalni interes ? I ako ne postoji, što je po svemu sudeći izvjesno, zašto župan i županijska većina sudjeluju u tome ? Zar nije zadaća župana i županijske vlasti braniti interese naroda i ljudi koji žive u našoj županiji ?
Nacionalni interes se neće obraniti ulaganjem u obrazovanje na način župana. Izgradnjom škole u Popovači nakon 5 dugih godina, nakon već jednom potrošenih sredstava za njezinu izgradnju pa onda laganim završavanjem iz tekućih sredstava županije u dugih 5 godina.
Ulaganje u obrazovanje će braniti nacionalni interes npr. uvođenjem robotike u obrazovni sustav osnovnih škola . To provodi širom Hrvatske Vlado Lendvaj, nastavnik iz naše županije, čak što više iz iste te Popovače. Nacionalni interes u obrazovnom sustavu se brani pripremom naših učenika za zanimanja budućnosti jer je to jedini način da im se omogući ostanak u Hrvatskoj.
Shvatljivo je zanimanje župana za vinske ceste i turistički razvoj županije. No, povezanost županije je takva da je Moslavina dio godine potpuno odsječena od ostatka županije, pa i slatki nektar plodova trsa ostaje izvan domašaja turista, građana pa i župana.
Unski dio je osiromašen, nepovezan i vjerojatno namijenjen za odlagalište opasnog otpada a iseljavanje na tom području je poprimilo razmjere demografskog sloma i tamo se nitko nema čime pohvaliti.
Što se župan hvali dostignućima i povlačenjem sredstava iz EU fondova nije čudno jer je to jedino čime se može pohvaliti iako je stanovništvo ove županije i tu prevareno. Tako je trošak izgradnje središnjeg paviljona u bolnici Sisak narastao sa 70 na 106 milijuna kuna za dva kata manje a svu razliku će platiti županija a ne kako se župan hvalio, razna ministarstva. U tu svrhu će bolnica podignuti kredit što je već odobrila županijska skupština unatoč našim prigovorima. To je bila manipulacija dostojna legendarnog Houdinija.
Bolnica kao jedan od najvećih subjekata proizvodi stalne gubitke i županija će u 10 godina platiti 110 milijuna kuna za sanaciju lošeg upravljanja i kadroviranja, stalnog neracionalnog zapošljavanja nemedicinskog osoblja a gubici se gomilaju i dalje. Pored toga, tek nešto više od 40 % građana županije koristi usluge županijske bolnice u Sisku. Sjajan primjer učinkovitog rada županijske politike koja vodi pravo u propast.
Obećanu izgradnju pristupnog mosta i nastavak izgradnje autoceste naravno očekujemo i smatramo da je to nešto što država duguje ovoj županiji (i ne samo to), koja je podnijela iznimno veliki teret u Domovinskom ratu. U ovoj županiji je zaustavljen neprijatelj u svojoj namjeri prodora prema Zagrebu. Ova županija je podnijela teret djelomične okupacije, teret loših odluka raznih vlada i teret loše tranzicije kojom je nestalo tisuće radnih mjesta. No, bojimo se da je i ovo obećanje prašina u oči prevarenim i obmanutim građanima naše županije.
Nakon obilježavanja Dana županije, vidimo da među vladajućima nema vizije, nema potencijala, nema potpore države. Samo hvaljenje dostignućima HDZ-a i njihovih kadrova. A ta su dostignuća, kada se razmakne zavjesa samohvale, laži i obmana, u našoj županiji ostavila pustoš, jad i čemer.
Prvi smo po iseljavanju, jedna od najnerazvijenijih županija, u vrhu po klijentelizmu. To su dostignuća i naslijeđe HDZ-a u našoj županiji.” – stoji u priopćenju MOST-a SMŽ.

Komentirajte