Naslovnica Vijesti Sisak MOST o gašenju FCC pogona u sisačkoj rafineriji

MOST o gašenju FCC pogona u sisačkoj rafineriji

„Svi koji se imalo razumiju znaju da je ovo zapravo zatvaranje Rafinerije Sisak. FCC je postrojenje koje konvertira teške ostatke primarne prerade u visokovrijedne proizvode – 80 posto sirovine prelazi u benzine, ukapljeni naftni plin i suhi plin koji se koristi unutar rafinerije. Ovo je samo stvaranje novog gubitka za Rafineriju Sisak. Iz INA-e nikad nisu objavili rezultate za samu Rafineriju Sisak, ali će ju sigurno, ako ugase FCC, iduće godine prikazati, jer će tada rezultati sigurno biti negativni. Oni do sada u Sisku nisu negativni.“ – rekao je Predrag Sekulić, MOST-ov kandidat za župana na zadnjim lokalnim izborima i čelnik Stožera za obranu sisačke rafinerije na tiskovnoj konferenciji MOST-a održanoj u subotu ispred rafinerije.

Sekulić je istaknuo kako se svi pozivaju na plaćenu Deloitteovu studiju, no kako se u njoj nigdje ne spominje gašenje ili prekid proizvodnje u FCC pogonu, koji je srce sisačke rafinerije.

„Zatvaranje FCC-a je proizašlo iz mozgova u MOL-u i dobro plaćenih INA-inih stručnjaka koji će ovime jednostavno zatvoriti Rafineriju Sisak. Svima je jasno da je sve to bilo neprijateljsko preuzimanje INA-e od strane MOL-a. Nažalost, kao i prethodne Vlade i ova je spora i ne vraća se na početak, a to je poštovanje ugovornih obveza na koje se MOL obvezao. Tu je ključ, a ovako će MOL uspjeti u svojoj nakani. No, pitanje je je li ovo ipak dogovor MOL-a i Vlade čime bi se zatvorila Rafinerija Sisak, dobila bi se vjerojatno po nižoj cijeni INA za otkup, koja više ne bi bila ta INA, a mađarske rafinerije bi tako zadržale tržište RH i izvozna tržišta koje je inače pokrivala Rafinerija nafte u Sisku. Sisak je direktna konkurencija mađarskim rafinerijama i tu je početak i kraj svih priča.“ – zaključio je Sekulić.

Na tiskovnoj konferenciji je bio i saborski zastupnik MOST-a i bivši ministar gospodarstva Toislav Panenć.

„Zatekla me odluka INA-e o gašenju pogona u Sisku, ali i reakcija premijera koji je rekao da je to plan koji je usuglašen. Pitam se s kime je to usuglašeno i gdje je bio taj sastanak jer je na aktualnom satu naveo da se razgovara s Mađarima pa bi bilo dobro razjasniti kakvi su to razgovori i da li je možda tamo i dogovoreno ovo smanjenje broja radnika.“ – rekao je Tomislav Panenić.

„Mogu razumijeti ekonomsku logiku da bi se povezivanjem dvije rafinerije stvorili niži ekonomski troškovi. No, prije je ovo neki dogovor, jer vidimo i aktualnu krizu u Petrokemiji gdje je INA također rekla da ne želi više isporučivati plin. To je jedan pritisak prema Vladi i Vlada je sigurno tražeći u tome izlaz napravila loš kompromis, a to je da se riješi na jednom mjestu problem, a na drugome se ukine ovakav pogon. Svaka rafinerija mora imati svoje tržište, a MOL-ova dugogodišnja politika dovela je do nestanka tržišta u Hrvatskoj za dvije njihove rafinerije ovdje. Njihova rafinerija u Mađarskoj sigurno može pokrivati dobar dio regionalnog tržišta, ni druga konkurencija u regiji ne spava, a najbitnije je da je INA-ina maloprodaja nestala. MOL nije ispunio uvjete iz ugovora o preuzimanju INA-e i nije razvijao maloprodajnu mrežu u BiH, Sloveniji i Srbiji već je stvarao svoje trgovačke puteve i nije bio stvaran partner INA-i.“ – dodao je Panenić.

Komentirajte