Naslovnica Vijesti SMŽ Modernizacija pruge Okučani-Novska

Modernizacija pruge Okučani-Novska

U hotelu The Regent Esplanade Zagreb održano je svečano potpisivanje ugovora za projekt obnove i rekonstrukcije pruge na dionici Okučani – Novska, sufinanciranoga sredstvima IPA fonda.

Potpisana su prva dva od ukupno triju ugovora, i to Ugovor za radove na kolosijeku, građevinskim i elektrotehničkim postrojenjima pruge na dionici Okučani – Novska s tvrtkom SALCEF COSTRUZIONI EDILI E FERROVIARIE S.p.A. (Italija) te Ugovor za uslugu nadzora nad radovima obnove i rekonstrukcije pruge na dionici Okučani – Novska s DB INTERNATIONAL GmbH (Njemačka) u konzorciju s tvrtkom GRANOVA d.o.o. (Hrvatska).

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali  su  i veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj; dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, izaslanici veleposlanstava Njemačke i Italije, predstavnici Grada Novske i Sisačko-moslavačlke županije.

Dionica Okučani – Novska nalazi se na magistralnoj pruzi M105 Novska – Tovarnik – državna granica koja je dio X. paneuropskoga koridora. Rekonstrukcija dionice obuhvaća dvije cjeline, a to su modernizacija među kolodvorskog razmaka Okučani – Novska (oko 16,8 km) te rekonstrukcija kolodvora Okučani (oko 3 km). Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 40 milijuna eura, od čega 85 posto nepovratnih sredstava osigurava EU iz pretpristupnog fonda IPA, a 15 posto se osigurava iz proračuna Republike Hrvatske.

Radovi se počinju izvoditi u kolovozu 2012. i prema planu bit će završeni do kraja 2014. godine. Nakon modernizacije bit će uspostavljena projektirana brzina od 160 km/h. Modernizacijom signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja uspostavit će se veća razina sigurnosti željezničkog i cestovnog prometa na područjima križanja. Povećanjem vozne brzine skratit će se vozna vremena u putničkom i teretnom prijevozu, a ugradnjom nove nosive i kolosiječne konstrukcije povećat će se razina udobnosti i sigurnosti putnika.

Komentirajte