Naslovnica Vijesti Sisak Mitropolija zagrebačko-ljubljanska reagirala na Košićeve prozivke

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska reagirala na Košićeve prozivke

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska demantirala je u ponedjeljak tvrdnje Sisačke biskupije da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve svojim nedolaskom bojkotirali ekumensko slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, ustvrdivši kako na njega nisu bili pozvani.

“Sisački paroh nije dobio poziv, ni u pismenoj ni u usmenoj formi”, priopćili su iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, dematirajući izjavu biskupa Vlade Košića na subotnjoj misi za jedinstvo kršćana u sisačkoj katedrali.

“Na interenet portalu Sisačke biskupije jučer je objavljen govor mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa, izgovoren u sisačkoj katedrali na završnom slavlju ekumenske molitvene osmine koja je ove godine kao svoj moto imala riječi Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje (Dela ap. 27, 18 – 28, 10).

Ne ulazeći u sadržaj besede preuzvišenog biskupa niti u analizu stavova koji su u njoj iznijeti a tiču se Pravoslavne Crkve, njenog ustrojstva i kanonskog poretka, iako bismo imali što reći, sa žaljenjem ne možemo, a da ne ukažemo na neistinu koja je u pomenutom govoru iznijeta.

Naime, mons. Košić kaže: ”Netko će upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na ovoj molitvi? Nije bio nitko ni u srijedu u Kutini kod evangelika, premda smo čekali paroha stupovačkog i čak smo zbog njega mijenjali termin. I sisački parosi se ne odazivaju premda ih je naš povjerenik zvao.”

Odgovor je jednostavan: sisački paroh nije dobio poziv, ni u pismenoj ni u usmenoj formi. Dakle, nije bilo razgovora s ”povjerenikom” pa, samim tim, ni poziva.

Što se Kutine tiče, gde je domaćin bila Evangelička crkva, možemo posvjedočiti da je u pitanju nesporazum, zbog kojeg nam je iskreno žao, a ne svjesna namjera da se ne odazovemo pozivu, pogotovu što je riječ o svećeniku koji je godinama usrdno sudjelovao na ekumenskim molitvama i na svaki način doprinosio dijalogu, kako je u svoje vreme primjećeno i na stranicama Glasa koncila.

Usput, taj nesporazum nema ama baš nikakve veze s biskupom Košićem.

Sve ovo nam i dalje nije dovoljno da razumijemo iz koga izvora gospodin biskup Košić crpi potrebu i energiju za kontinuirani verbalni napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Možda je zaista u pitanju ”nesvakidašnje” gostoljublje. Ili je ”svakidašnje”…

Mi se molimo da mu Gospod podari mir i radost u Duhu Svetom.” – stoji u priopćenju kojeg je potpisao o. Bogoljub Ostojić iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Komentirajte