Naslovnica Vijesti SMŽ Ministrica Žalac u posjeti SMŽ

Ministrica Žalac u posjeti SMŽ

U petak 27. siječnja 2017. prilikom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je redovni mjesečni sastanak s hrvatskim županima i čelnicima regionalnih razvojnih agencija (regionalnim koordinatorima). Na ovomjesečnom sastanku razgovaralo se o aktualnim natječajima i mogućnostima financiranja iz EU fondova te sadašnjim i budućim projektima.

Poseban naglasak stavljen je na važnost dvosmjerne komunikacije između Ministarstva i svih nositelja regionalnoga razvoja te na informiranje šire javnosti o natječajima i mogućnostima financiranja projekata u 2017. godini, kako bi korisnici na vrijeme pripremili projektnu dokumentaciju i osigurali povlačenje što većeg iznosa EU sredstava.

Svi sudionici sastanka složili su se kako je u tom procesu najvažniji partnerski pristup kroz koji će se do kraja 2017. usvojiti zakonski i podzakonski akti koji će omogućiti pozitivan zaokret u upravljanju EU fondovima i politici regionalnoga razvoja.

Predstavljen je i Projekt Slavonija koji je od velike važnosti za cijelu Hrvatsku, ali posebno za pet slavonskih županija za koje je osigurano 2,5 milijardi eura za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku.

„Idući tjedan ćemo objaviti popis potpisanih ugovora na području pet slavonskih županija koje su obuhvaćene Projektom Slavonija. Pri tome ne umanjujem važnost svih ostalih županija jer novca ima stvarno dovoljno za sve krajeve Lijepe naše, a samo u ovoj godini plan nam je ugovoriti projekte u vrijednosti od 13 milijardi kuna“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Neposredno prije redovnog mjesečnog sastanka ministrica i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric održali su sastanak sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivom Žinićem, gradonačelnicima, načelnicima i drugim nositeljima regionalnoga razvoja Sisačko-moslavačke županije.

Ministrica je pohvalila Sisačko-moslavačku županiju koja je, prema podacima o ugovorenosti sredstava, najbolje ocijenjena županija u Hrvatskoj u financijskoj perspektivi 2014.-2020.

„Želim iskoristiti priliku da pohvalim upravo Sisačko-moslavačku županiju kao najbolje ocijenjenu županiju u Republici Hrvatskoj u perspektivi 2014.-2020.godina. Podaci koji nam govore o ugovorenosti sredstava u vašoj županiji, govore o tome da ste zaista prilično sposobni apsorbirati fondove, vi kao županija, vaši gradovi i općine i vaša razvojna agencija i na tome vam čestitam“, rekla je Žalac.

„Mi ćemo nastaviti pratiti sve županije u Hrvatskoj jer nam je jako važno na koji način se koriste sredstva iz fondova, kolika je uspješnost u povlačenju tih sredstava i naravno kakvi su projekti, koliko su održivi i koliko zaista utječu na razvoj određenog područja“, naglasila je ministrica Žalac.

Na sastanku je predstavljen i Program održivog razvoja lokalne zajednice kroz koji je ove godine osigurano 73 milijuna kuna za jedinice lokalne samouprave razvrstane u I. i II. skupinu prema indeksu razvijenosti, a najavljen je i još jedan natječaj za male lokalne projekte vrijedan 45 milijuna kuna, čime će lokalnoj zajednici ove godine biti na raspolaganju dva i pol puta više sredstava nego do sada.

„Zahvaljujući dobrom radu i nas, Ministarstva, naše agencije, dobili smo nekoliko prekrasnih projekata. Najavljujem krajem veljače ove godine najveći projekt u ovom polugodištu, to je naša Opća bolnica dr.Ivo Pedišić, dnevna bolnica i hitni objedinjeni bolnički prijem gdje ćemo potpisati ugovor u vrijednosti od 70 milijuna kuna. Tu očekujem da će biti još nekoliko projekata“, rekao je župan Ivo Žinić.

Komentirajte