Naslovnica Vijesti Kultura Matasović i ”Hrvatski pjesnički huligani” nominirani za knjigu godine u Ukrajini

Matasović i ”Hrvatski pjesnički huligani” nominirani za knjigu godine u Ukrajini

Početkom siječnja iz Ukrajine je stigla ugodna i pomalo iznenađujuća vijest kako je antologija hrvatske ironične poezije ”Hrvatski pjesnički huligani” nominirana za najbolju knjigu poezije u 2018. godini u Ukrajini, u probranoj konkurenciji uz još 6 poetskih naslova.

Između ostalih konkurenata, među nominiranima se nalazi i knjiga ”Antena”, višestruko prevođenog i međunarodno nagrađivanog ukrajinskog pjesnika SerhijaŽadana, što dovoljno govori o renomeu nominacija.

Nominacije su objavljene u sklopu jedne od tamošnjih najuglednijih nagrada za književnost ”Knjiga godine”, koja se dodjeljuje još od 1999. godine. Iznenađenje je tim veće što su ”Hrvatski pjesnički huligani” jedina knjiga u konkurenciji koja dolazi iz pera inozemnih autora i što nitko od autora zastupljenih u antologiji nije pretendirao na osvajanje bilo kakvog priznanja ili nagrade te vrste.

Potrebno je istaknuti kako najveće zasluge za ovaj lijep uspjeh hrvatske poezije izvan granica matične države svakako pripadaju uredniku i prevoditelju knjige JurijuLisenku, koji si je dao nemali trud kako bi odabrao autore ove vrste poezije u Hrvatskoj, njihove ponajbolje pjesme te ih potom na visokom profesionalnom nivou preveo na ukrajinski jezik.

Zastupljeni su: Robert Roklicer, Simo Mraović, Žarko Jovanovski, DariaLisenko, Zvonimir Grozdić i Siniša Matasović. Knjiga sadrži ukupno 384 stranice. Pjesme su tiskane dvojezično, i na hrvatskom i na ukrajinskom jeziku. Do sada je promovirana u Ukrajini, a sljedećih mjeseci kreću i predstavljanja knjige u hrvatskim gradovima, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena putem medija. Konačni laureati ove prestižne nagrade bit će objavljeni 8. veljače 2019. godine. Posebno veseli činjenica što se Sisak, osim Matasovićem kao svojim vlastitim pjesnikom, s pravom može pohvaliti kako je većina pjesnika uključenih u ovaj projekt nastupala prijašnjih godina na Stihovnici Siska i aktivno su bili uključeni u brojne druge ovdašnje poetske aktivnosti, pa tako i sam urednik knjige JurijLisenko, koji je na Stihovnici Siska gostovao dva puta.

(sm)

Komentirajte