Naslovnica Vijesti Sisak Magnetska rezonanca puštena u rad u sisačkoj bolnici

Magnetska rezonanca puštena u rad u sisačkoj bolnici

Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku ima uređaj za magnetsku rezonancu. Vrijedan je 7 milijuna kuna, a novac je prikupljen zahvaljujući donatorima te Županije i većine općina i gradova u SMŽ koji su zajedno osigurali pola potrebnog novca, a Ministarstvo zdravstva je dalo drugu polovicu.

Njegovu puštanju u rad nazočio je župan Ivo Žinić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, sisački biskup Vlado Košić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, te zamjenici župana Roman Rosavec i Ivan Celjak, kao i predstavnici gradova i općina Sisačko-moslavačke županije.

Novootvoreni uređaj je blagoslovio sisački biskup mons. Vlado Košić.

“Ono što sam ja naučio tijekom svog dugogodišnjeg rada s a bolesnicima jeste da se pravovremena i brza dijagnoza može postaviti samo ako se napravi brza dijagnostička obrada, a za to su nužni dijagnostički uređaji. Jedan od njih je uređaj za magnetsku rezonancu. Magnetska rezonanca je osnovna danas pretraga za dijagnosticiranje organa središnjeg živčanog sustava, glave, leđne moždine, organa male zdjelice, lokomotornog sustava. To je jedna neškodljiva pretraga koja daje jedan slojeviti prikaz ljudskog tijela. Slika nastaje usred djelovanja jako, snažnog magnetnog polja i radiofrekventnih struja”. – rekao je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

Župan Žinić istaknuo je kako je bilo vrijeme da Sisak dobije magnetsku rezonancu.

“Velika je to stvar, veliki je ovo dan za ovu bolnicu. Nisu to možda neka velebna sredstva. 6 milijuna kuna vrijednost samog aparata plus otprilike milijun kuna u opremanje prostora kako bi se uređaj mogao montirati, znači negdje 7 milijuna kuna. Ali nije bilo sluha, niti u ministarstvu niti u vladi. S doktorom Dujmenovićem smo se dogovorili da ćemo skupiti pola novca, a ministru zahvaljujemo što je donirao preostalu polovicu. To obećanje smo odradili. Stanovnici ove županije imaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu i sve ono što imaju drugi stanovnici diljem Hrvatske, ali i Europske unije. Vjerujem da će uređaj služiti ne samo za stanovnike ove županije, nego i okolnih županija i mjesta koja gravitiraju prema sisku i da neće morati čekati na red”. – dodao je župan.

Dr. Dejan Čanak, specijalist radiolog, voditelj odjela radiologije sisačke bolnice objasnio je kako će za specijaliste izgledati korištenje uređajem magnetske rezonance prvih nekoliko mjeseci.

“Mi ćemo u početku te preglede slati u KBC Dubrava jer nas radi samo pet specijalista radiologa, raspoređeni smo po dosadašnjim radilištima. Intenzivno se educiramo, kako mi tako i naši radiografi tako da ćemo se vrlo brzo uključiti u taj proces. U početku ćemo krenuti s pregledom magnetska rezonanca mozga, cijele kralježnice i lokomotornog sustava (rame, koljeno, lakat), a nakon što prođe proces nabave pumpe, odnosno uređaja i nabava kontrastnog sredstva. Početkom rujna ćemo početi raditi i kontrastne pretrage. Znači u početku samo ne kontrastne pretrage magnetskom rezonancom i nećemo raditi adbomene”. – ističe dr. Čanak.

Prema najavama, pacijenti će dobiti listu čekanja za MR od prvog srpnja, ali ne za sve preglede. Tek u rujnu se očekuje nabava potrebnog injektora koji će omogućiti obavljenje pretraga abdomena i kontrastnih pretraga.

Komentirajte