Naslovnica Vijesti Sisak Svemirski Oskar za Siščanina Luku Strižića

Svemirski Oskar za Siščanina Luku Strižića

U sklopu Europskog svemirskog tjedna 2017. i međunarodnog natjecanja u satelitskoj navigaciji Siščanin Luka Strižić osvojio je prvo mjesto u jednoj od šest kategorija, te drugo mjesto u ukupnom poretku među 320 natjecatelja iz cijelog svijeta.

U estonskom Tallinnu je u organizaciji Europske komisije, pod pokroviteljstvom Estonskog predsjedanja EU, a u povodu Europskog svemirskog tjedna, od 3. do 9. studenoga održana šestodnevna Konferencija stručnjaka za satelite, na kojoj je središnja svečanost bila dodjela nagrada vodeće inovacijske mreže za satelitsku navigaciju (ESNC), za najbolje svjetske usluge, proizvode i poslovne ideje, koje koriste satelitsku navigaciju u svakodnevnom životu.

Veliki uspjeh tom je prigodom ostvario sisački student Luka Strižić (24), koji je u kategoriji “Od fakulteta do upravnog odbora”, svojim radom “J911: Crowdsourcing GNSS Jammer Detection and Localization”, što se odnosi na zaštitu sustava svemirske navigacije, osvojio prvu nagradu, među stručnjacima poznatu kao “Svemirski Oskar”. Njegov je rad u ukupnoj konkurenciji 320 prispjelih radova proglašen drugoplasiranim. Ujedno je održao i dvije prezentacije ovog projekta kako bi okupljene stručnjake, predstavnike industrije i investitore upoznao s mogućnostima njegove primjene. Potkraj listopada Strižić je kao jedini Hrvat, diplomskim radom iz područja svemirske navigacije magistrirao na međunarodnom studiju Space Master, u okviru EU programa Erasmus+ i Erasmus Mundus, stekavši zvanje magistra svemirske znanosti i tehnologije. 

“Iskreno, nisam očekivao ovu nagradu, jer je konkurencija zaista bila velika, a među natjecateljima su bili ne samo pojedinci nego i brojni timovi znanstvenika i vrlo iskusnih stručnjaka. Sada je preda mnom dilema: razvijati i komercijalizirati tu ideju ili pak tražiti zaposlenje u struci. U svakom slučaju, prioritet mi je povratak iz SAD-a u Hrvatsku kako bih završio i studij na zagrebačkom FER-u. Trenutačno sam na studentskoj praksi u Googleu u Madisonu (Wisconsin), a potom ću tri mjeseca stjecati iskustvo u tvrtki u San Franciscu koja se bavi izravno upravo područjem moga znanstvenog i stručnog interesa, a to je satelitska navigacija”, rekao je Luka nakon svečanosti u Tallinnu.   

Kao nagradu za svoj rad dobio je mogućnost pristupanja virtualnom inkubacijskom programu u trajanju od 12 mjeseci, uz tehničko-poslovne usluge razvoja inovacije u vrijednosti 5000 eura, te poziv za Samit satelitske navigacije u Muenchenu u ožujku iduće godine. Nagrada mladom Hrvatu dobar je predznak postupku pristupanja Hrvatske Europskoj svemirskoj agenciji, koja je bila i jedan od organizatora estonske Konferencije.   

Inače, ESNC pruža potporu inovativnim idejama bez obzira na stupanj njihove razvijenosti, s krajnjim ciljem da ih pretvori u stvarne poslovne prakse. Raznolikost koju nudi ESNC i njegova cjelokupna mreža opisuju se kao “usluga čitavog lanca vrijednosti”. Time ESNC nije samo prestižna konkurencija ideja vezanih uz Globalni navigacijski satelitski sustav (GNSS), već služi i kao vrlo učinkovit europski mehanizam podrške poduzetnicima i startupovima. U proteklih 14 godina, na natjecanju je sudjelovalo više od 11.500 programera, a njihove je radove vrednovalo oko 200 svjetskih znanstvenika i stručnjaka u žirijima.

Inače, Europski svemirski tjedan 2017. predstavljao je skup događaja koji se kreću od hackatona, akceleratora proizvodnih i poslovnih ideja, svečane dodjele nagrada, konferencija, Svemirskih info dana, sastanka ministara, do otvaranja izložbi u sklopu poslovnih inkubatora Europske svemirske agencije.

Komentirajte