Naslovnica Vijesti Kultura U Kutini izložba “Mome gradu za imendan”

U Kutini izložba “Mome gradu za imendan”

U Galeriji Muzeja Moslavine će, povodom Dana grada, u utorak 8. studenog 2016. u 18,00 sati biti otvorena izložba “Mome gradu za imendan”  autora Slavice Moslavac, Ane Bobovec, Jasmine Uroda Kutlić i Mladena Mitra.

Izložba Mom gradu za imendan

Izložbom se želi ispraviti netočan naziv rođendana u imendan grada Kutine.
Kutina 2016. g. slavi prvi spomen svojega imena, točnije 760. godišnjicu. Toponim Kutina  spominje se prvi puta 10. studenog 1256. godine u povelji ugarskog-hrvatskog kralja Bele IV pod imenom Kotynnam. Kutina je izabrala upravo ovaj datum za svoj dan.
Nažalost, ova povelja je nestala tijekom Drugog svijetskog rata, no njezin je prijepis moguće pronaći u Diplomatičkom zborniku. U njoj se toponim Kutina odnosi na potok, no svega 17. godina kasnije Kutina se prvi puta spominje kao posjed.

U ispravi kralja Ladislava 1273. zapisano je imanje župana Ruha pod nazivom Katynna. Kopija ove povelje nalazi se u stalnom postavu Kulturno-povijesnog odjela Muzeja. Gospodari Kutine bili su mnogobrojni, no najpoznatiji su obitelji Szecsen i Erdödy čiji je dvorac u Kutini danas Muzej Moslavine. Na molbu Erdödya car Ferdinand IV. proglašava Kutinu trgovištem 1837. godine što dokazuje i sačuvani original povelje u stalnom Kulturno-povijesnom postavu Muzeja.

Upravo je 19. stoljeće vrijeme osobitog razvoja Kutine, stiže i željeznica, telefon, pošta. Kutina je danas kulturno, političko, industrijsko i športsko središte Moslavine, sjevernog dijela Sisačko-moslavačke županije. Nagli razvoj Kutine nakon Drugog svjetskog rata uzrokovan je ponajviše izgradnjom tvornice mineralnih gnojiva, otvaranjem plinskih bušotina, te izgradnjom autoputa i pruge Zagreb-Slavonski Brod i dalje na istok koji je u tadašnjoj državi bio najbitniji prometni pravac na kojemu se i Kutina nalazi.

S obzirom da se ove godine navršava 760. godina od prvog spomena imena Kutine, Kulturno-povijesni odjel, Etnografski, Arheološki i Galerijski odjel predstavlja se izložbom o Kutini s građom iz fundusa Muzeja Moslavine.

Izložba će predstaviti navedeni povijesni razvoj grada Kutine kroz originalne predmete, fotografije, slike i razglednice, te stručne tekstove sa legendama.

Komentirajte