Naslovnica Vijesti SMŽ Kuće u Hrvatskoj Kostajnici obranjene od poplava

Kuće u Hrvatskoj Kostajnici obranjene od poplava

U srijedu Hrvatskom Kostajnicom prolazi vrh vodenog vala rijeke Une i u 10 sati je prvi put vodostaj bio manji nego sat ranije. Uzvodno je rijeka Una počela opadati noćas i sinoć.

Ovaj put su uspjeli obraniti kuće u onim nižim dijelovima grada uz rijeku Unu, a tome su uvelike pripomogle tzv. box barijere koje su postavljane od ponedjeljka ujutro. Postavljene su duž oko jednog kilometra obale Une.

Najveći su problem zaobalne vode koje probijaju iz šahtova. Na terenu u Hrvatskoj Kostajnici brojni su vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i HGSS-a.

Tatjana Dobranić Kardaš iz Hrvatskih voda ocijenila je situaciju u Hrvatskoj Kostajnici zadovoljavajućom jer su na vrijeme počele pripreme za visoki vodostaj.

Zbog izlijevanja rijeke Une zatvorena je DC47 Hrvatska Kostajnica-Dvor u mjestima Kuljani, Zamlaća i Rosulje, a mještani nekoliko sela ostali su odsječeni.

Tijekom ponedjeljka i u noći na utorak poplavljena su bila dvorišta desteak kuća i poljoprivredne površine u Sunji, nakon što je zbog visokog vodostaja rijeke Sunje bilo proglašeno izvanredno stanje. Sa slabljenjem oborina i vodostaj Sunje je počeo opadati te voda nije ušla u same kuće.

S druge strane Siska očekuje dolazak vodenog vala Kupe iz pravca Karlovca gdje su kupske pritoke Mrežnica i Korana dosegle stoljetne vodostaje. U Farkašiću su uvedene redovne mejre obrane od poplava, a retencije u Lonjskom polju su otvorene. Obzirom da u Sloveniji ne pada kiša očekuje se kako će Sava moći primiti vodeni val Kupe, ali iz Hrvatskih voda ipak najavljuju kako će vjerojatno na području Jasenovca, zbog Une, doći do uvođenja izvanrednih mjera obrana od poplava. 

Komentirajte