Naslovnica Vijesti Sisak Kroz razgovor sa HGSS-om učenici IOŠ Sisak počeli pripreme za uspon na...

Kroz razgovor sa HGSS-om učenici IOŠ Sisak počeli pripreme za uspon na Dinaru

Učenici 1.C razreda Industrijsko-obrtničke škole Sisak, budući CNC operateri (obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima), u srijedu ,20. 3. 2019.g. na satu razrednika u školskoj knjižnici, učili su i upoznavali se s radom i djelovanjem javne, dobrovoljne i neprofitne humanitarne službe čija je djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku – Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS), službe koja je specijalizirana za spašavanje na prostorima izvan gradova i javnih prometnica: u planinama, na stijenama, speleološkim objektima, a i na drugim nepristupačnim mjestima kada pri spašavanju treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti opremu za spašavanje u planinama (more i vodene površine, nepristupačne građevine, ruševine ili loše vremenske prilike, strmi dijelovi obale i sl.).

Gosti na satu koji su predstavili rad HGSS-a i ispričali svoja iskustva bili su višegodišnji članovi HGSS-a: Branislav Brane Grubić i Damir Novačići. Poseban gost bio je potražni pas Borg.

Jedan školski sat bio je premalo za sve što treba znati o pomoći i spašavanju u planini, o temi koja je ujedno i naziv jedne od radionica koje će učenici Industrijsko-obrtničke škole Sisak, članovi Planinarske sekcije pri Školskom sportskom društvu IOŠ održati zajedno sa svojim vodičima i partnerima u projektima, u lipnju mjesecu 2019.g na najvišem vrhu Hrvatske – Dinari. Četrdeset i pet minuta druženja s gorskim vodičima i potražnim psom samo je početak intenzivnih priprema za uspon na Dinaru.

TEKST I FOTO: Jadranka Gabriša-Perković

Komentirajte