Naslovnica Vijesti Sisak Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata poziva na okupljanje pokraj spomenika braniteljima

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata poziva na okupljanje pokraj spomenika braniteljima

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Siska i  Sisačko moslavačke županije uputila je poziv hrvatskim braniteljima, Siščanima, stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, medijima, svima kojima je stalo do očuvanja vrijednosti Domovinskog rata da im se pridruže u mirnom i dostojanstvenom okupljanju pred Spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku, u Parku dr. Franje Tuđmana, u subotu, 23.studenog 2019. u 10 sati.

Povod je još uvijek neriješen slučaj oskvrnuća spomenika kojeg su oštetili 26. listopada nepoznati počinitelji.

“Dana 26. listopada 2019. godine, za sada neotkriveni počintelji oskvrnuli su spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku na okrutan i bešćutan način, pokušavajući poniziti tako sve one čija su imena za vječnost upisana pred vječnim gorućim plamenom. Ne samo njih, tim činom povrijedili su njihove obitelji, prijatelje, suborce, sudionike Domovinskog rata, najveće svetinje koja nam je omogućila da slobodno živimo u našoj lijepoj Domovini. Ovo nije prvi puta i pitamo se kako odgajamo svoju djecu, kakvim pričama o ratu svjedoče naša djeca u školi, na ulici, kroz medije. Kakvu istinu o Domovinskom ratu ostavljamo našim nasljednicima? Ovakvo zvjersko i okrutno ponašanje prema onima koji zaslužuju duboki naklon i poštovanje, kao osudu trebamo kroz odgoj usaditi našoj djeci već od najranije dobi, poticati ih na razumijevanje, toleranciju i suživot s drugim kulturama, vjerama, nacijama.” – stoji u priopćenju Koordinacije u  kojem se i dodaje

“Mi starije generacije, sudionici Domovinskog rata dužni smo pripovijedati istinu i informirati javnost o svim vrijednostima Domovinskog rata, poticati na mir i razumijevanje te zajedništvo, jer upravo su to vrijednosti bez kojih mi 90- ih godina ne bi mogli izvojevati pobjede i biti sa svojim obiteljima.
Ono što nas duboko pogađa i izrazito brine je pojava velike nesnošljivosti među pojedincima koji narušavajući javni red i mir, unose razdor i nemir u naše živote. Kako se i kada ovo mirno razdoblje najednom počelo pretvarati u vrijeme i mjesto kaosa i nesigurnosti?
Razumljiva je i bojazan i zabrinutost naših sugrađana u kakvom gradu podjela i netolerancije te nesnošljivosti mi danas živimo. Što se to događa i što možemo učiniti kako do sličnih zastrašujućih scenarija više ne bi dolazilo?” – stoji u pozivu na subotnji skup. 

“Uz molitvu i paljenje svijeća, pošaljimo poruku zajedništva, međusobnog uvažavanja i tolerancije koju želimo ostaviti našim mladim generacijama. Poruku da čuvaju i vole ovu svetinju, našu Domovinu, za koju su živote dali oni čija su imena upisana na Spomeniku. Nije on tamo bez razloga, nije on tamo tek puki postav ili komad kamena i bronce, on je trajni znamen da je Hrvatska nastala iz žrtve i da tu žrtvu moramo poštivati.” – poručuje Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Siska i Sisačko moslavačke županije.

Komentirajte