Naslovnica Crna kronika Kaznene prijave za ratni zločin u Hrvatskoj Kostajnici

Kaznene prijave za ratni zločin u Hrvatskoj Kostajnici

Na konferenciji za medije Policijske uprave sisačko-moslavačke načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić i načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut govorili su o dovršenim kriminalističkim istraživanjima ratnih zločina, počinjenih na području Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koja su sredinom rujna 1991. godine počinjena na području Hrvatske Kostajnice.

U sklopu kriminalističkih istraživanja utvrđeno je da su 81-godišnjak (tada komandant štaba TO) i 65-godišnjak (tada član štaba TO i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine), organizirali i vodili zarobljavanja većeg broja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i civila na području Hrvatske Kostajnice nakon pada grada 12. rujna 1991. godine. Iz skupine zarobljenih izdvojeno je 11 pripadnika Oružanih snaga (djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a te djelatnika HV-a) i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području općine Donji Kukuruzari.

Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, dok posmrtni ostaci ostale trojice (dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila) do sada nisu pronađeni te se vode na popisu nestalih osoba.

Neslužbeno doznajemo kako je riječ o 81-godišnjem Branku Dmitroviću, komadanta štaba tadašnje Teritorijalne obrane Hrvatske Kostajnice i 65-godišnjem Nikoli Begoviću, zapovjedniku vojne policije tzv. SAO Krajine koja je sudjelovala u napadu na H. Kostajnicu. Obojica imaju prebivalište u Srbiji te je izdana međunarodna tjeralica za njima.

Policija i dalje traga za neposrednim izvršiteljima ovog zločina.

 

Na fotografiji: Luka Pešut, načelnik Policijske uprave SMŽ i
načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić

Komentirajte