Naslovnica Crna kronika Kaznena prijava za likvidaciju zarobljenika na brdu Pogledić 1991.

Kaznena prijava za likvidaciju zarobljenika na brdu Pogledić 1991.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koje je 20. rujna 1991. godine počinjeno u Glini.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je tada 43-godišnjak kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, bio ovlašten postupati prema zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije, kao i zapovijedati Vojnoj policiji.

Koristeći te ovlasti i pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin, izveo je iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatske vojske, tada 37-godišnjeg Borislava Litrića, 46-godišnjeg Janka Kaurića, 57-godišnjeg Antu Žužića i 62-godišnjeg Milana Litrića, Borislavova oca.

Prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije tri pripadnika TO Glina, umjesto u Knin odveo ih na brdo Pogledić u Glini. Kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio je dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina te drugim za sada nepoznatim pripadnicima da usmrte dovedene ratne zarobljenike, što su učinili hicima iz vatrenog oružja, također kršeći pravila međunarodnog prava.

Tijela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana su 1996. godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić.

Trojica osumnjičenih, danas 70, 64 i 60-godišnjak, su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske. Policija je protiv njih podnijela odgovarajuću kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Protiv sve trojice raspisana je tjeralica, a protiv 70-godišnjaka, za kojeg saznajemo da je riječ o Josi Kovačeviću, bivšem Glinjaninu, na snazi je međunarodna tjeralica.

Naime, 70-godišnji Joso Kovačević iz Gline koji danas živi u Srbiji  ima otprije i drugu optužnicu.

Naime, protiv njega je 2010. godine, zajedno s još četiri osobe, podignuta optužnica za cijeli niz zločina na glinskom i petrinjskom području. Optužen je da je, kao zapovjednik Izviđačko-diverzantske grupe (IDG), naredio upade na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom i likvidaciju zatečenih civila, pa su tako pripadnici njegove postrojbe u listopadu 1991. u Novom Selu Glinskom usmrtili 32 civila, u Marinbrodu tri osobe, u Gorama četiri, te u Jukincu jednu civilnu osobu, a 16. prosinca 1991. u Joševici usmrtili 21 civilnu osobu, a jednu teško ozlijedili.

Tadašnjom ga se optužnicom tereti i da je dolazio u KPD Glina, gdje je premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike.

Komentirajte