Naslovnica Vijesti SMŽ Izvanredno stanje u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici

Izvanredno stanje u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici

Od 12 sati na snazi je izvanredno stanje na vodostaju rijeke Une na području Pounja. I dožupan  Sisačko-moslavačke županije Zdenko Vahovec proglasio je izvanredno stanje za područje Hrvatske Kostajnice i Dvora.

“Na prijedlog čelnika lokalne uprave, a nakon saznanja o izlijevanju rijeke Une i poplavne opasnosti koja prijeti Pounju, zamjenik županice Zdenko Vahovec je proglasio izvanredno stanje za područje Grada Hrvatska Kostajnica i Općine Dvor.” – priopćili su iz Sisačko-moslavačke županije.

Proglešenje izvanrednog stanja omogućit će korištenje i privatnih resursa u borbi protiv poplava koje su već sada poplavile gotovo polovicu Hrvatske Kostajnice i više sela na dvorskom području. Stotine kuća je poplavljeno, mještani spašavaju stoku i imovinu, na velikom području je nestalo električne energije.

Voda je rano ujutro brzo počela rasti te nije bilo vremena za adekvatnu obranu. Rijeka Una kod Hrvatske Kostajnice u subotu u 17 sati dosegla je 479 centimetara dok je u podne bila 450 cm. I dalje raste od 4 do 6 cm na sat, a očekuje se da bi Una mogla doseći i 500 centimetara. Riječ je o jednoj od najvećih razina u povijesti mjerenja vodostaja ove rijeke na dvorskom i kostajničkom području.

Prekinut je promet cestom H. Dubica-H.Kostajnica-Dvor. Poplavljene su i neke obilazne ceste, a sav putnički promet za BiH prebacuje se na Jasenovac.

Komentirajte