Naslovnica Vijesti Kultura Izložba lutka i lutkica u sisačkim knjižnicama

Izložba lutka i lutkica u sisačkim knjižnicama

Otvorenje izložbe kazališnih lutaka studenata Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Petrinja bit će u Dječjem odjelu sisačke knjižnice u sriejdu, 15. veljače, u 18 sati.

Od najranije dobi dijete ima potrebu za cjelovitim poimanjem i doživljavanjem unutarnjega i vanjskoga svijeta zaokruženoga u njemu prihvatljivu i razumljivu cjelinu. U igri dijete ostvaruje tu potrebu za cjelovitošću, cjelinom priče koja ima početak, sredinu i završetak. Igranjem uloga, posebice u lutkarskoj igri, dijete istodobno širi, iskazuje i propituje granice, a i mogućnosti vlastita djelovanja. Potvrđuju to recentni primjeri odgajatelja i učitelja koji lik lutku koriste u svakodnevnom radu s djecom.

Lik lutka, i kao stalni i kao povremeni član odgojne skupine, pomaže djetetu razvijati govorne vještine, posebice artikulaciju glasova, pravilan izgovor, vještine slušanja, razgovaranja – postavljanje pitanje i čekanje odgovora.

Glumačko-animacijski zadatak u pretežito prvome susretu s kazališnom lutkom, petrinjski su studenti predškolskog odgoja i učiteljskog studija rješavali različito. Naime, njihove odigrane lutkarske igre i etide od 2007. do 2016. godine pokazatelji su uloženoga vremena, mašte i kreativnosti svakoga od njih. Vidjela su se brojna rješenja, a neka su od njih, osim pokazane maštovitost,i bila i dobro uvježbana te nadahnuto izvedena.

U ponedjeljak, 20. veljače, u odjelu za odrasle sisačke knjižnice bit će otvorena izložba lutkica Vesne Rakić: „Stvaranje novog od naoko nebitnog“

Danas imamo svega, ali nemamo vremena…
Puno se toga može ako se doista želi pa je za neke hobije moguće pronaći vrijeme…
Vesna se već duže vrijeme u životu bavi tekstilom koji je objekt njezina interesa. Čak je u nekoliko navrata pravila i poneke odjevne kombinacije. Tom su joj prilikom ostajali otpaci koje zovemo resthi, i koji najčešće završavaju u kantama za smeće. Upravo je od tih otpadaka i drugih naoko nevažnih stvari u našoj okolini svojim rukama i maštom započela izrađivati malene figurice – lutkice udahnuvši u svaku od njih djelić svoje duše.
Nijedna lutkica nije jednaka, već se radi o unikatima…svaka je posebna na svoj način!

Izložene će se lutkice moći pogledati sve do 10. ožujka 2017. godine u Odjelu za odrasle.

Komentirajte
Podijeli objavu