Naslovnica Vijesti Kultura Izložba filmskih plakata iz privatne zbirke Jima Shinebirda

Izložba filmskih plakata iz privatne zbirke Jima Shinebirda

U petak, 7. prosinca u 19 sati je u Gradskoj galeriji Striegl otvorenje izložbe filmskih plakata iz zbirke Siščanina Jima Shinebirda.

Izložbena sezona Gradske galerije Striegl u 2018. godini završava izložbom kojom odajemo sasvim specifičan hommage sisačkoj kinematografskoj sceni koja ove godine obilježava svojih
110 godina.

Izložba ”Sve o jednoj sisačkoj mladosti/Filmski plakati iz zbirke Jima Shinebirda” donosi izbor filmskih plakata iz privatne zbirke Jima Shinebirda koja daje uvid u filmove koji su se prikazivali u sisačkim kinima Sloboda i Partizan tijekom 1950-ih, 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih godina.

Izložba je zamišljena kao mizascena društvenog života Siska tijekom tog, u kulturološkom smislu, turbulentnog i dinamičnog perioda, prikazana kroz rakurs jednog dječaka i njegove fascinacije kontinuiranim odlascima u kino.

Dječak je odrastao, ali ljubav prema filmu je ostala kao i fascinantna zbirka koja u sebi sadrži priču o mladosti, kao i fenomenološki specifičan uvid u blisku povijest Siska. Filmski plakati u vremenu 70-ih i 80-ih godina, bili su specifično i upečatljivo sredstvo vizualne komunikacije te su kao takvi odigrali značajnu ulogu u formiranju individualnog i kolektivnog sjećanja na što ukazuje i ova izložba koja se može razgledati do 31. siječnja iduće godine.

Komentirajte