Naslovnica Vijesti Kultura Izložba “BILJEŠKE U VREMENU: izložba fotografija iz vremena Domovinskog rata”

Izložba “BILJEŠKE U VREMENU: izložba fotografija iz vremena Domovinskog rata”

U utorak, 3. rujna 2019. u 10 sati u prostoru Barutane, Marijana Cvetkovića 2a, Sisak, otvaramo treću izložbu u sklopu ciklusa „Sisačka Bojišnica – okom fotografa“.
Izložba “BILJEŠKE U VREMENU: izložba fotografija iz vremena Domovinskog rata” predstavlja otkup i donaciju fotografija, fotografskih negativa i dijapozitiva Siščanina Ivice Grgića.
Ivica Grgić rođen je 11. svibnja 1957. godine u Sisku. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Sisku. Prije Domovinskog rata bio je zaposlenik Vatrostalne Sisak d. o. o., a početkom Domovinskog rata i približavanjem ratne agresije priključuje se u drugoj polovici 1990-ih lokalnim nenaoružanim odredima i stražama u mjestu svojega prebivanja u Kanaku i Crncu. U srpnju 1991. godine javlja se u Ured za obranu Sisak i postaje pripadnik Zbora narodne garde. Kao član Pokretne grupu za zaprečavanje (PGZ) izvršava zadatke zaprečavanja i osiguravanja komunikacija te razminiravanja oslobođenih prostora. Te 1991. godine sa svojom grupom prolazi sve linije bojišta od Komareva, Klobučaka, Kostajnice, Mošćenice, Nebojana, Slane, Glinske Poljane i drugih terena na kojima je bilo potrebno izvršavati borbene zadaće.
Veći se dio fotografija odnosi na prostor Glinskog džepa područja sela Nebojan, Slana, Glinska Poljana u kojima je autor zabilježio pravo lice agresije JNA i pobunjenih Srba na hrvatski etnički prostor. Prizori srušenih i spaljenih obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada, katoličkih crkava i kapelica te devastiranih školskih i društvenih objekata u kojima su boravili agresorski vojnici samo su dio bogatog fotografskog opusa.

Komentirajte