Naslovnica Vijesti Kultura Izložba ART-ACT-BOX! u Gradskoj galeriji Striegl

Izložba ART-ACT-BOX! u Gradskoj galeriji Striegl

Otvorenje izložbe ART-ACT-BOX! bit će u Gradskoj galeriji Striegl u utorak, 13. studenoga, u 19 sati.

Prepoznajući u konceptualnim radovima 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća kreativne taktike koje i danas mogu biti alati aktivacije svakodnevice i društvenoga angažmana, s plesačicom suvremenog plesa Zrinkom Užbinec, Andreja Kulunčić u sklopu suradničkog muzejskog projekta Performing the Museum, osmišljava diskurzivno plesni projekt Izvedba izložbe: ART-ACT-BOX. On će postati polazište daljnjim istraživačkim suradnjama dviju umjetnica, propitivanjima medija i prezentacijskih formata. Andreja Kulunčić problematizira aktualne prakse muzealizacije, metode komunikacije s publikom te institucionalne i neinstitucionalne prezentacijske prakse kao strateške odluke u prenošenju znanja i emancipatorskih potencijala umjetnosti.

Izložba ART-ACT-BOX u Sisku obuhvatit će različite fasete cjelokupnog projekta, njihove intencije, metode i analitičke pristupe, ostvarujući se u sveukupnosti kao složena prostorno vremenska konfiguracija. U sisačkoj izložbi, povratkom u galeriju nastaje novi rad. Ovaj je put to instalacija građena na tragovima izvedbe ART-ACT-BOX, koja je održana prije postavljanja izložbe, uključujući uz to dokumentaciju i materijale prethodnih izvedbi kao otiske sudjelujućih tijela.

Izložbi će prethoditi izvedba u suradnji s učenicima Gimnazije Sisak:
Izvođačica, suvremena plesna umjetnica Ana Kreitmeyer, koristeći ART-ACT-BOX objekt pokretima i riječima (dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima) zajedno s publikom – koju u sisačkoj Galeriji Striegl čine učenici srednje škole – „izvodi izložbu“. Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe. Cilj je sudionicima približiti navedenu umjetničku praksu i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode (npr. prijedlozi za akcije u javnim prostorima, izložbe-akcije, teorijske instalacije, arte utile, direktni rad, performansi, manifesti, geste tijelom i sl.) i jednostavne umjetničke materijale (ogledalo, selotejp, trake u boji, olovka, flomaster, baterijska lampa, kocke od kartona, razglednice i sl.) kroz interaktivnu izvedbu.

Komentirajte