11 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024
Naslovnica Blog

Analiziramo protivnike ‘Vatrenih’ na Svjetskom prvenstvu

Manje od 100 dana preostalo je do početka jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu (najvećeg uz ljetne olimpijske igre, zasigurno), Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati u pet katarskih gradova od 20. studenog do 18. prosinca. Hrvatska nogometna reprezentacija svoju pustolovinu započinje 23. studenog protiv Maroka na Al Baytu, inače stadionu na kojem će se otvoriti nadolazeći Mundijal utakmicom domaćina i Ekvadora. Iako se uzdamo u “Vatrene” da bi ponovno mogli ostvariti veliki uspjeh kao prije četiri godine, online kladionice ne vjeruju im naročito mnogo. Svrstavaju ih tek oko desetoga mjesta, a u krugu najvećih favorita su Brazil, Francuska, Engleska, Argentina i Španjolska.

Osim s Marokom, Hrvatska je još u skupini s Kanadom i Belgijom, a u nastavku ćemo se dotaknuti nešto detaljnije svake od tih reprezentacija…

Maroko

Nadimak marokanske nogometne reprezentacije je “Berberski lavovi”, po vrsti lava kojeg se više ne može naći u prirodi, a posebna jedinka ove vrste ubijena je upravo u Maroku prije točno jednog stoljeća. “Berberski lavovi” u Kataru će šesti put nastupiti na svjetskoj smotri, drugi put zaredom. Najveći uspjeh pamte iz Meksika 1986. kada su grupnu fazu okončali na prvoj poziciji ispred Engleske, Portugala i Poljske, da bi u osmini finala ispali od Zapadne Njemačke, kasnijeg finalista. Tada je započela njihova najbolja era u povijesti reprezentacije, a nastavila se plasmanom na SP-a 1994. i 1998., no oba su puta zapeli u skupini.

Maroko nipošto nije slaba reprezentacija. Pitanje je koliko će im snaga opasti odlaskom Vahida Halilhodžića s njihove klupe. Izborničku funkciju preuzeo je 46-godišnji Walid Regragui, igrač francuske Ligue 1 tijekom 2000-ih. Daleko najvrjedniji igrač ove ekipe je Achraf Hakimi, desni bek PSG-a, koji na Transfermarktu košta čak 65 milijuna eura. Za usporedbu, naš najskuplji pojedinac je Mateo Kovačić s cijenom od 42 milijuna eura. U kategoriji “opasnih Marokanaca” tu su još ofenzivac Chelseaja, Hakim Ziyech, napadač Seville, Youssef En-Nesyri, desni bek Bayerna, Noussair Mazraoui. Ima ih još…

Kanada

Punih 36 godina Kanađana nije bilo na svjetskom prvenstvu. U Meksiku te godine jedini su put nastupili na svjetskoj smotri, no u skupini sa SSSR-om, Francuskom i Mađarskom nisu mnogo toga mogli tražiti. U Katar će doći kao polufinalisti Gold Cupa, a mogu se pohvaliti i dvostrukim osvajanjem tog sjevernoameričkog natjecanja (1985., 2000.) koje najčešće odlazi na stranu SAD-a i Meksika. Najveći im je uspjeh osvajanje olimpijskog zlata pradavne 1904. godine u St. Louisu, no u to vrijeme na nogometnom olimpijskom turniru nastupale su samo tri ekipe.

Niti s najskupljim kanadskim nogometašem ne može se usporediti naš najskuplji. Njihova glavna zvijezda je 21-godišnji Alphonso Davies, lijevi bek Bayerna (70 milijuna eura). Bok uz bok s njim je godinu stariji Jonathan David, napadač Lillea. Samo njih dvojica zajedno koštaju 115 milijuna eura. Pored ove dvojice mladića, najveća zvijezda momčadi je kapetan, 39-godišnji Atiba Hutchinson, veteran koji je donedavno dijelio Bešiktaševu svlačionicu s Domagojem Vidom. Velike zasluge za napredak Kanade na svjetskoj nogometnoj mapi posljednjih godina idu 47-godišnjem izborniku Johnu Herdmanu. Preuzeo je reprezentaciju kada je bila na 72. poziciji FIFA-ine ljestvice, i odvukao ju je sve do 33. mjesta ostvarenog početkom ove godine. Herdman je, inače, prvi izbornik u povijesti koji je osigurao plasman i na muško SP i na žensko SP (ženska reprezentacija Novog Zelanda 2007. i 2011.)

Belgija

Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986. ostalo je u sjajnoj uspomeni svim našim suparnicima u skupini, budući da su i Belgijci ondje ostvarili zapaženi rezultat. Dogurali su sve do polufinala gdje su poraženi od kasnijih osvajača, Argentine, a u utakmici za broncu bolja je bila Francuska nakon produžetaka. Taj podvig bio im je najbolji rezultat na SP-ima sve do Rusije 2018., kada su osvojili broncu koja im je izmaknula u Meksiku.

Možda je na posljednjim natjecanjima Belgija imala i jaču ekipu, no sigurno je da će vrebati iz pozadine te se pokušati domoći svjetske titule. Belgijci se svrstavaju odmah iza gore spomenute glavne grupe favorita, zajedno s Njemačkom, Portugalom i Nizozemskom. Roberto Martinez već je šest godina na klupi Belgije, a za to vrijeme osvojio je svjetsku broncu, vodio reprezentaciju do četvrtfinala EP-a i dogurao do prvog mjesta FIFA-ine ljestvice. Kao i čitavo posljednje desetljeće, hrpa je tu kvalitetnih pojedinaca: Tielemans, Dendoncker, Castagne, oba Hazarda, De Bruyne, Courtois, Lukaku,… Kvalitete ima na pretek. “Vatreni” s njima igraju posljednju utakmicu u skupini, susret koji bi mogao odlučivati o prvoj poziciji. Ako ih Modrić & Co. uspiju svladati, bit će to korak bliže da ponovno svjedočimo prekrasnim scenama kojima smo svjedočili prije četiri godine, ali i prilikom kasnijih prisjećanja. Veselimo se skorašnjem Svjetskom prvenstvu…

 

Sponzorirani tekst

Trgovine, ljekarne, pekare

Bakery
Bakery

OTVORENE TRGOVINE U SISKU – JAVITE NAM INFORMACIJE AKO KOJE NEMA NA POPISU  ( info@sisak.info) ili na naš Facebook

Molimo Vas da pratite ovaj Facebook post za svježe informacije. Hvala svim čitateljima i normalnim ljudima koji u komentarima postaju konstruktivne tekstove i informacije.

I u Sisku se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?

Na što vi pomislite kad pomislite na petak? Na kraj radnog tjedna, na odmor, uživanje s obitelji i prijateljima, druženje, izlazak? A jeste li se ikad zapitali kakvog je petak okusa?

Na ovo pomalo neobično pitanje traži se odgovor diljem Hrvatske, jer ovog petka bira se novi Pan – pivo s okusom petka.

Izbori se održavaju i u našem gradu, u kafiću Charlie Brown ovog petka, od 17 do 20 sati.

Između čega se bira?

Na glasačkim mjestima isprobavaju se tri različita piva između kojih će svaki glasač davati glas onom koje za njega ima okus petka. Radi se različitim varijacijama lagera, koji odgovaraju prepoznatljivom Pan motu ‘Osvježi dan’. Tako se probati može:

A – Magličasto na izgled i zaokruženog okusa, ovo pivo odlikuje punoća pivskog kvasca.
B – Bistre boje i bogate pjene, ovo pivo svoj raskošni okus duguje izraženom karakteru Saaz hmelja.
C – Istančane arome i crvenkaste boje, ovo pivo profinjeni je klasik blage gorčine s primjesom karamele.

Nakon što isprobate sva tri kandidata za novi Pan, pristupa se glasanju, koje je naravno, anonimno.

A kad će novi Pan?

Kad se prebroje svi glasovi iz cijele Hrvatske, pobjedničko pivo s okusom petka vrlo brzo će biti proizvedeno. Tako je ovo jedinstvena prilika da odaberete pivo koje najviše odgovara vašem osjećaju petka i uživate u njemu kad god želite.

Ako vas zanima više o Pan izborima, svakako posjetite web stranicu www.panpivo.hr/pivosokusompetka, na kojoj se možete i službeno prijaviti na glasanje.

Ulaz na glasačko mjesto je slobodan, ali količina piva je ograničena, pa svakako dođite na vrijeme na izbore…ipak na ovakve nemate priliku izaći često!

 

Promidžbeni tekst

SAMO DANAS -30% NA MAČKA U VREĆI! Na koje sve načine postajete žrtve marketinške zavjere?

Vaše zdravlje ne pristaje na kompromis!

 

Sigurna sam da se svakome od nas dogodilo da smo bili nasamareni i kupili “mačka u vreći” u zamjenu za ORIGINAL. Naše neznanje, nepažnja ili u najvećem slučaju neinformiranost su nas često doveli do takve situacije, no ne brinite, događa se i najboljima!

Kada govorimo o “mačku u vreći” podrazumijevamo kopije brandova odjeće, obuće, filmova, igrica i sličnih krivotvorina koje su nam svima vrlo dobro poznate.  Postoje oni kupci koji “mačka u vreći” kupuju svjesno i to je uredu.

No, šalu na stranu,  postoje i oni koji “mačka” kupuju ne znajući da ih netko pokušava prevariti te postaju žrtve neznanja koje gube svoj novac, ali i narušavaju svoje zdravlje.

Jeste li ikada kupili cipele koje ste obuli samo jednom i nikad više? Privukla nas je niska cijena? Atraktivan izgled? Na kraju Vas je čekala duuuga noć bolova umjesto da ste uživali u dobrom provodu?

Ista stvar se događa i s Vašim zubima! Nude Vam se “bijele plombe” po niskim cijenama izrađene od materijala koji uopće nije predviđen za to?  Proteza za 80 kn brzom dostavom? Svi znamo da za malo novca ne možemo očekivati visoku kvalitetu, no problem nastaje kada za Vašeg “mačka” date pozamašnu svotu novaca, a niste dobili ono što ste tražili! Kako naučiti živjeti s tim?

Sve više i više pacijenata dolazi u Stomatološku Polikliniku Breyer u potrazi za rješenjem kako bi spasili što se spasiti više ne može.

Najbolji primjer je ALL ON 4 terapija. Danas se na tržištu nudi sve i svašta, no što Vam se pakira pod ALL ON 4 ORIGINAL? Koja vrsta implantata se ugrađuje? Tko Vam ih ugrađuje? Imate li garanciju? Imate li implantološku knjižicu i znate li koju sigurnost ona pruža? Koliko se često i gdje osoblje koje Vam ugrađuje implantate educira? Da li je proteza fiksna?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o ALL ON 4 ORIGINAL -u te koja je garancija kvalitete terapije u Stomatološkoj Poliklinici Breyer saznajte u našem sljedećem članku ili nas kontaktirajte OVDJE. Rado ćemo Vam pomoći!

 

Idući put, kada će Vam se nuditi “mačak u vreći”,  ZAPITAJTE SE! KOJA JE CIJENA VAŠEG ZDRAVLJA?

Autor: Marta Lovrić, Stomatološka Poliklinika Breyer

Promidžbeni tekst

 

 

 

 

 

Priopćenje za medije Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak

Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta Molovim rafinerijama.

Sa najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci, nisu upoznati Nadzorni odbor kao niti Uprava Ine, a protivne su dogovoru sa Vladom RH o zaustavljanju ovih aktivnosti.

Stožer je sa namjerama utovara nafte upoznao lokalnu zajednicu, župana Sisačko moslavačkog g. Ivu Žinića i gradonačelnicu grada Siska gđu. Kristinu Ikić Baniček, a informacija je proslijeđena i do svih važnih institucija vlasti u RH.

Danas, kada Dalmaciju pustoše požari, pitamo se da li ćemo riskirati i nove ekološke katastrofe i požare u drugim dijelovima Lijepe naše? Prije eventualnih katastrofa u Gorskom kotaru, iz Siska poručujemo kako će prvo morati biti ugašen požar radnika sisačke rafinerije.

Vladu Republike Hrvatske pozivamo na hitnu intervenciju i zaustavljanje ove besmislene odluke.

Stožer je na sinoć održanom sastanku potvrdio svoje odluke od ranije, te čvrsto stoji pri odluci kako odvoz hrvatske nafte iz Siska neće dozvoliti. Koordinacija i organizacija blokade pruge na izlazu iz rafinerije je na najvišoj razini. Sindikati i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak su u stalnom kontaktu sa radnicima, a UHBDR i sa svim krovnim udrugama i mnogim braniteljskim udrugama diljem Republike Hrvatske.

STOŽER ZA OBRANU RAFINERIJE NAFTE SISAK

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

 

Servis pvc stolarije je posao koji svatko može uraditi uz par savjeta i malo volje. Nije potrebno plaćati i tražiti majstore koje je ionako teško dobiti za sitne popravke. Sav posao je moguće napraviti sa okretanjem inbus ključa i to je jedini alat koji će Vam trebati.

Na slikama prikazujemo podešavanje prozora i balkonskih vrata ( 1 slika ) a na trečoj slici prikazujemo podešavanje ulaznih vrata i kliznih stijena.

 

Pvc prozori se znaju s vremenom “raštelati” iz raznih razloga; krivo su podešeni prilikom montaže prozora ili uopće nisu ni podešavani, krivo su postavljeni u vodenu vagu pa se prozori sami otvaraju ili zatvaraju.

Čest je slučaj da se s vremenom i sami materijali od kojih je napravljen prozor prilikom upotrebe “sjednu” pa ih je potrebno podesiti nakon čega obično nije više potrebno podešavati duže vrijeme. Također uputno je par mjeseci nakon ugradnje prozora napraviti mali servis odnosno podešavanje jer to je vrijeme kad materijali obično odrade svoje utezanje.

Postoje i razlike u okovu koje utječu na veću mogučnost “raštelavanja” prozora. Naime, kod prozorskog okova postoje okovi sa gljivastim čepovima i okov na kojem su obični  valjkasti čepovi .

Gljivasti čepovi prilikom zatvaranja prozorskog krila ulaze u sigurnosnu upadicu koja ima utor sa unutarnje strane i na taj način kod zatvaranja se praktički krilo fiksira sa doprozornikom jer ga drže gljivasti čepovi. Krilo se ne može “raštelati” a ujedno je to i veći sigurnosni moment jer se krilo ne može sa vanjske strane obiti nekom vrstom poluge.

Klizna vrata i ulazna vrata se također podešavaju inbus ključem i na sljedećoj slici ćemo Vam prikazati mogučnosti podešavanja:

Servis odnosno podešavanje  pvc ulaznih vrata je jednostavan posao.

Najčešći problem koji se može pojaviti kod ulaznih vrata uslijed “raštelavanja” je da krilo zapinje o dovratnik ili aluminijski prag. Također se može dogoditi da se krilo teško zatvara jer je loše podešen središnji prihvatnik koji prihvaća bravu . Na tom prihvatniku postoje dva vijka koja se lagano odvrnu ali ne do kraja i nakon toga se podesi tvrdoča zatvaranja. U zimskom periodu bilo bi dobro malo podmazati dio koji  izlazi iz brave jer se tako smanjuje trenje i vrata se lakše zatvaraju.

Na pantima za ulazna vrata moguće je podesiti odnosno centrirati vratno krilo u odnosu na dovratnik. Sa donje strane je utor za inbus i tu se podešava visina a sa strane je utor za inbus i tu se centrira širina krila u odnosu na dovratnik.

Klizna vrata se također znaju “raštelati”.

Obično se događa da se klizno krilo ne zatvara glatko, zapinje o štok i sl.

Potrebno je maknuti ukrasne maske sa donje strane okova i na samim kolicima postoje dvije matice ili inbus utora ( jedna sa lijeve strane a druga sa desne strane) koje je onda potrebno podesiti. Okretanjem u smjeru kazaljke na satu cijelo klizno krilo se podiže a okretanjem u kontra stranu klizno krilo se spušta.

Na taj način se ujedno centrira i širina krila u odnosu na doprozornik.

 

Centro okov za pvc stolariju je potrebno jednom godišnje podmazati kako bi okov duže trajao ( utori na mjestu gdje se nalaze čepovi ) a ujedno i bolje funkcionirao.

Otkrit ćemo Vam još jedan trik:

Ako imate bijele prozore i želite da budu što duže čisti i bijeli onda je najbolje da se jednom godišnje detaljno očiste od prljavštine a nakon toga ih možete ispolirati krpicom i običnim baby uljem i na taj način će prljavština koja se hvata za površinu i ostati na površini umjesto da uđe dubinski i promijeni boju plastike pa ćete prilikom sljedećeg pranja stolarije samo ukloniti prljavštinu koja se nataložila na površini.

 

Napominjemo još da objekti u kojima ima duhanskog dima a slabo se provjetravaju utječu na pvc stolariju i takva stolarija u pravilu brzo požuti pa je dobro da se takvi prozori češće poliraju uljem kako bi održavanje bilo lakše.

 

 

 

Ako imate dodatna pitanja u vezi servisa i podešavanja pvc stolarije posjetite http://www.pvc-stolarija.hr i pitajte nas. Bit će nam zadovoljstvo podijeliti koji savjet .

Također pogledajte sve o servisu i popravcima kuhinje i kuhinjskih elemenata.

Sponzorirani članak

Živjeti islam – Hrvatska

Nakon što je 2016. obilježena stogodišnjica priznavanja islama u Hrvatskoj, u novembru iste godine položen je i kamen temeljac za islamski centar u Sisku. Bit će to, uz one u Zagrebu i Rijeci, treći islamski centar u Hrvatskoj.

 

Polaganje kamena temeljca u Sisku simbolični je i historijski događaj za najmlađu članicu Evropske unije. Hrvatska je ulaskom u zajednicu evropskih država prihvatila i principe otvorenosti prema manjinskim zajednicama. Međutim, mnogi u toj zemlji, pa i muslimani, smatraju da bi Hrvatska, zbog odnosa prema islamu i uspješne integracije muslimana, mogla biti primjer Evropi. Polaganje kamena temeljca za islamski centar bilo je, ipak, posebno značajno za 4000 muslimana koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Priželjkivali su to još od utemeljenja Islamske zajednice u tom gradu 1967. godine. Od tada do 1974. godine muslimani su se okupljali po kućama, a kasnije su kupili kućicu na periferiji Siska, čiji su prostor prilagodili svojim vjerskim potrebama.

Novi serijal Al Jazeere Balkans „Živjeti islam – Hrvatska“, u čijih pet epizoda pokušavamo gledaocima otkriti kako zaista izgleda život i praktikovanje islama u toj zemlji, treću je epizodu posvetio upravo životu muslimana u Sisku i njihovom snu o gradnji savremenog islamskog centra. Kroz tu priču vodi nas sisački imam Alem Crnkić, koji posebno ističe dobrosusjedske odnose, o čemu svjedoče mnogobrojni prilozi i donacije građana nemuslimana za pomoć gradnji centra.

O tim dobrosusjedskim odnosima na najljepši način svjedoči i podatak da muslimani kuću koju koriste kao džamiju dijele sa sustanarom i susjedom Dragom Batinjanom. Njegova je dnevna soba od džamije odvojena samo zidom. Kako ti odnosi izgledaju iz  perspektive ovih susjeda, možete saznati u trećoj epizodi serijala „Živjeti islam – Hrvatska“.

 

Emisiju Živjeti Islam – Hrvatska možete pogledati ovdje:

 

https://youtu.be/znqlFNjWtKw

Sponzorirani članak

Izgorio automobil, motocikli, alat…

U srijedu, 17. travnja, u mjestu Husain na kutinskom području došlo je do požara objekata 53-godišnjeg i 54-godišnjeg vlasnika.

Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je utvrđeno da je do požara došlo uslijed prijenosa topline pepela i žara u PVC kanti koja se zapalila te se požar proširio na okolne gorive materijale kojom prilikom je u potpunosti izgorio automobil, motocikli te radni alat kao i dio krova garaže i drvarnice 43-godišnjeg vlasnika. Požar se proširio na susjedni objekt 54-godišnjeg vlasnika uslijed čega je došlo do djelomičnog nagorijevanja drvarnice. Uslijed širenja topline došlo je do zapaljenja djela automobila 49-godišnjeg vlasnika.

Materijalna šteta se procjenjuje na oko 40.000 eura.

Provala na području Lekenika

S ponedjeljka na utorak, 15./16. travnja, u Brežanama Lekeničkim, općina Lekenik, nepoznati je počinitelj provalio u lugarnicu, vlasništvo nadležne šumarije i ukrao prehrambene proizvode.

Od odgovorne osobe zaprimljena kaznena prijava zbog teške krađe.

Rekonstruirat će se Ulica Marijana Celjaka u Sisku

Rekonstruirat će se Ulica Marijana Celjaka u Sisku, najavio je nedavno župan Ivan Celjak.

„Ono što je važno za stanovnike Ulice Marijana Celjaka, ali isto tako i za našu Gornju
Posavinu, odnosno desnu obalu općine Martinska Ves, je da u ponedjeljak raspisujemo
natječaj za izvođenje radova rekonstrukcije Ulice Marijana Celjaka. U narednih nekoliko
mjeseci rekonstruirat ćemo ovu ulicu koja će dobiti obostrane nogostupe“, najavio je župan
Celjak.

Iako Ulica Marijana Celjaka, kao što je bio slučaj i s cestom u Velikom Svinjičkom, nije u
nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, Županija je na zahtjev mještana i zahvaljujući
dobroj suradnji s Vladom Republike Hrvatske koja je osigurala novac pronašla način za provedbu rekonstrukcije ove značajne ceste.

Rekonstrukcijom Ulice Marijana Celjaka, koja je među najprometnijim ulicama u gradu
Sisku, povećat će se sigurnost prometovanja vozila, ali i pješaka za koje će biti izgrađeni
obostrani nogostupi.

Sisak: Pokušaj provale u stanove koji su oštećeni potresom

U razdoblju od 1. studenog prošle godine do 17. travnja ove godine, u ulici Stjepana i Antuna Radića u Sisku, nepoznati je počinitelj ušao u zgradu koja je nakon potresa proglašena neuporabljivom te provalio u stan 68-godišnje vlasnice iz kojeg nije ništa ukrao. Od oštećene je zbog teške krađe u pokušaju zaprimljena kaznena prijava, a za provalnikom se traga.

Traga se i za provalnikom koji je u razdoblju od 12. do 17. travnja, u ulici Stjepana i Antuna Radića u Sisku, u zgradi koja je nakon potresa proglašena neuporabljivom, provalio u stan 47-godišnje vlasnice iz kojeg nije ništa ukrao.

GALERIJA: U Muzeju otvorena izložba “Kulturna i tradicijska baština u ustanovi predškolskog odgoja”

U Gradskom muzeju Sisak otvorena je izložba “Kulturna i tradicijska baština u ustanovi predškolskog odgoja” čiji su autori djeca skupine Trešnjice iz objekta Bubamara dječjeg vrtića Sisak Stari s voditeljicom skupine Adrianom Martom Sadak. Otvorenje ove vesele izložbe “začinio” je Marijan Bogatić koji je animirao djecu kako bi se što ugodnije osjećala u ovoj gradskoj ustanovi.

Izložbu je obišla i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček

Otvorenje je uveličala dječja skupina FA “Ivan Goran Kovačić” Sisak, pobjednik županijske smotre dječjeg folklora koja će nastupati i na državnoj smotri.

“Izložba je otvorena, a vas pozivamo da ju svakako posjetite!” – poručuju iz Gradskog muzeja Sisak.

FOTO: Gradski muzej Sisak

Najave za petak, 19. travnja

SISAK – Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije i Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture pozivaju Vas na predstavljanje slikovnice „Šime zvani Mrak“ sisačke spisateljice Tihane Petrac Matijević u petak, 19. travnja 2024. u 19 sati u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije u Sisku, Ulica kralja Tomislava 5.

Slikovnicu „Šime zvani Mrak“ predstavit će sama autorica Tihana Petrac Matijević, ilustratorica Marijana Petrović Mikulić, a predstavljanje će moderirati Sanja Domenuš.

U Galdovu pokušali provaliti u bankomat

Policija je objavila kako se traga za nepoznatim počiniteljem koji je u srijedu, 17. travnja, u Galdovačkoj ulici u Sisku, pokušao provaliti u bankomat i ljekarnu.

Na mjestu događaja obavljen je očevid.

Vjenčani, 13. travnja

Prema podacima Matičnog ureda Sisak sklopili su brak i dali suglasnost za objavu: 

Dana 13. travnja 2024. godine u Sisku, Matični ured Sisak, sklopili su brak:

Karlo Piškor, ekološki tehničar i Marijana Arabadžić, ekonomistica;

Siniša Nikolić, radnik i Desa Todorović, kućanica;

Zoran Sertić, profesor i Ivana Anušić, inž. medicinsko laboratorijske dijagnostike.

Dana 13. travnja 2024. godine u Sisku, Župa Sv. Kvirina biskupa, sklopili su brak:

Matija Jelen, NUAS i Ivona Kozić, farmaceutski tehničar.

Na području Novske kod muškarca našli 97,2 grama marihuane

U petak, 12. travnja u poslijepodnevnim satima, policijski su službenici u Novskoj zatekli 22-godišnjaka koji je posjedovao 97,2 grama droge marihuane. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je navedenu drogu posjedovao s ciljem daljnje prodaje krajnjim konzumentima.

Droga mu je oduzeta te protiv njega slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“. Ovim programom aktivnosti su usmjerene na najmlađe članove društva.

Kroz program su organizirane kreativne i edukativne radionice koje imaju za cilj ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih kroz interaktivan sadržaj. Unutar programa obuhvaćeno je 44 djece, od kojih 32 s teškoćama u razvoju i 12 bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Njegovom provedbom izravno se smanjuje socijalna isključenost te povećava kvaliteta života svakog djeteta i njihovih obitelji. Posljedice razornog potresa na području Sisačke biskupije osjećaju se i u socijalnim i kulturnim sferama društva, što posebno utječe na djecu i mlade. Zbog nedostatka adekvatnog i sigurnog prostora, kao i manjka kulturnih i socijalnih manifestacija i usluga, prijeti im opasnost od socijalne isključenosti i pada kvalitete života. Stoga program „Caritas za djecu i obitelj“ ima izravan utjecaj na pružanje i razvijanje novih izvaninstitucijskih socijalnih usluga koje potiču djecu i mlade na jačanje osobnih kompetencija te razvijanje socijalnih vještina.Brojni volonteri aktivno djeluju i pomažu u ostvarenju općeg cilja programa kroz sudjelovanje u aktivnostima i druženju s djecom i mladima, uvodeći ih u središnji društveni diskurs.

Pružanjem usluga podrške obiteljima u različitim situacijama, program omogućava i savjetovanje roditeljima u odgoju djece, posebno u kriznim situacijama, a samim time donosi i veću dostupnost socijalnih usluga stanovnicima ruralnih područja Sisačke biskupije.

Opći cilj programa je razviti dodatne izvaninstitucijske socijalne usluge za ove skupine te time pridonijeti razvoju i boljoj pokrivenosti takvim uslugama na područjima na kojima one još nisu dovoljno razvijene.Provedbom programskih aktivnosti uspostavile su se nove izvaninstitucijske socijalne usluge za djecu i mlade koje su na području Sisačke biskupije u značajnom deficitu, te se time pripomoglo smanjenju i ublažavanju socijalne isključenosti.

 

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima.

U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ održat će akciju čišćenja okoliša – šume, uz samu cestu Hrastovica – Prnjavor Čuntićki (županijska cesta broj 3201). Osim šumara i djelatnika Ekološkog centra, u akciji sudjeluje i Komunalac Petrinja koji će sav prikupljeni otpad odvesti na odlagalište.

Osim akcije čišćenja okoliša, ispred Ekološkog centra okupit će se mali posjetitelji iz Dječjeg vrtića Petrinjčica. Petrinjski predškolci, uz stručno vodstvo Martine Mladenović iz Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije, učit će o prirodi, bilju, drveću i zaštiti okoliša, raditi biljni tisak i tako uživati u netaknutoj prirodi Zrinske gore.

“Pozivamo sve ljubitelje čiste prirode da nam se pridruže i obilježe ovaj dan s nama te učine nešto dobro za okoliš!” – poručuju iz Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“. 

Akcija čišćenja počinje u 10 sati kod mosta Petrinjčica.  Točna lokacija je ovdje
 
 

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17. travnja, vidljiv je težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček, baš kao i prije četiri godine na parlamentarnim izborima 2020.

Ove izbore obilježila je i velika izlaznost, ali i porazni podatak da je u odnosu na izbore 2020. u sisačkom popisu 2.500 birača manje. Doduše na neki čudan način broj birača je od izbora 2016. do 2020. u Sisku bio povećan za nekoliko stotina, ali gledajući i te izbore 2016., danas je oko 2.200 birača manje u Sisku.

Odaziv na ove izbore bio je veći. 4.300 više ljudi je izašlo na izbore nego 2020.

2020., u vrijeme pandemije, u Sisku je na birališta izašlo 17.602 ljudi, od upisanih 38.023 birača što je u postotku bio odaziv od 46,29 %. Na ovim izborima glasalo je 21.910 od upisanih 35.566 ljudi što je u postotku 61,6 posto. 2016. je glasalo 20.492 od upisanih 37.38 ljudi (54,3%).

Obzirom na povećanu izlaznost i HDZ i SDP su dobili više glasova nego 2020. godine u Sisku, ali HDZ je i ovaj put u ukupnom broju glasova daleko nadmašio SDP. HDZ je u nedjelju u Sisku dobio 2270 glasova više, a SDP 1.188 glasova više nego pandemijske 2020. godine.

REZULTATI IZBORA 17.4.2024.

Od upisanih 35.566 birača glasalo je njih 21.910, što je 61,6 posto. Nevažećih listića bilo je solidnih 674, tj. 3,68 %.

HDZ-ova koalicija osvojila je 9.586 glasova (45,16 %), SDP-ova 5.919 glasova (27,88%), Domovinski pokret 1.591 (7,45%), Možemo 1.547 (7,28%) te Most 1.002 (4,72%).

Kao što smo rekli SDP i HDZ su osvojili više u odnosu na 2020., Domovinski pokret je izgubio 74 glasa u Sisku, Most dobio 200-tinjak, a Možemo dobio više od 500 glasova.

2020. je HDZ osvojio 7.316 glasova (42,61%), SDP 4.731 (28,55%), Domovinski pokret 1,665 (9,6%), Možemo 1.044 (6,08%), Most 830 (4,83%).

Godinu dana nakon toga, 2021., Kristina Ikić Baniček je postala gradonačelnica sa 9.539 glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika. 2017. joj je za pobjedu u 2. krugu bilo dovoljno osvojenih 8.486 glasova.

Glede preferencijalnih glasova uvjerljivo je najviše ove nedjelje u Sisku osvojio župan Ivan Celjak, iako po dužnosti neće moći u Sabor osim ako ne da ostavku, a što se ne najavljuje. 

Ivan Celjak je na ovim izborima u Sisku bio osobni izbor za 6.942 Siščana (72,41 % glasova svih Siščana koji su glasali za HDZ), dok je svoj preferencijalni glas za Kristinu Ikić Baniček dalo 3.593 glasova (60,7 % svih Siščana koji su glasali za SDP). Razlika je to od 3.349 glasova,  dok je prije 4 godine Celjak osvojio bio 876 takvih glasova više od sisačke gradonačelnice.

Po broju preferencijalnih glasova u Sisku slijede Tomo Medved (HDZ) sa 661, Josip Jurčević (Domovinski pokret) sa 591, Branka Bakšić Mitić (nezavisna na SDP-ovoj listi) sa 484, Zvonimir Troskot (Most) sa 359, Iva Ivšić (Možemo) sa 242, Damir Markuš (Domovinski pokret) sa 241 te Marijana Petir (nezavisna na HDZ-ovoj listi) sa 210. 

Na izborima 2020. I. Celjak ih je osvojio najviše od svih u Sisku, 3022 preferencijalna glasa, K. Ikić Baniček 2146, Davor Božinović 1340, Davorko Vidović 850, Marijana Petir 734, Željko Sačić 485, Nikola Grmoja 439, Predrag Sekulić 333, dr. Željka Josić 323…

Gledajući ukupne preferencijalne glasove u 7. izbornoj jedinici (privremeni rezultati na 100% prebrojanih glasova u 7. izbornoj jedinici) Ivan Celjak ih je osvojio 14.458 (17,96 % HDZ-ovih glasova u 7. jedinici), a Kristina Ikić Baniček 8.354 (16,90 % SDP-ovih glasova u 7. izbornoj jedinici). Rekorder je u 7. jedinici Tomo Medved sa 23.136 preferencijalna glasa.

Gledajući rezultate izbora tko će iz Siska u Sabor?

Sigurno Kristina Ikić Baniček, a umjesto župana Ivana Celjaka, za kojeg smo rekli već da zbog funkcije župana po zakonu ne može u Sabor, spominje se kao zamjena Sanja Mioković, HDZ-ova pročelnica Ureda župana, koja je bila 13. na HDZ-ovoj listi te u Sisku osvojila 61 preferencijalni  glas (0,7%) a u 7. izbornoj jedinici ukupno 149 (80,19 % glasova prema stanju od 1,30 sati). Za petrinjsku gradonačelnicu Magdalenu Komes koja je bila 10. na listi, ne spominje se, za sada, mogućnost ulaska u Sabor kao nečije zamjene dok joj osvojenih oko 1.569 preferencijalnih glasova nije ni približno bilo dovoljno da ju direktno ubaci u Sabor.

Iz Sisačko-moslavačke županije još će u Sabor Marijana Petir s HDZ-ove liste, dok je u 5. izbornoj jedinici kao nositelj liste mandat osvojio Marin Piletić (HDZ), no ako HDZ opet uspije formirati Vladu on će vjerojatno opet biti ministar, a osim njega na toj listi nema nikoga iz Sisačko-moslavačke županije. 

Tako da ću Saboru biti ili četiri zastupnika iz SMŽ, kao do sada (Komes, Petir, Željko Lenart, Davorko Vidović) ili jedan manje. 

U NASTAVKU DONOSIMO REZULTATE  PARLAMENTARNIH IZBORA 2024, 2020,  2016., 2015. i 2011.

REZULTATI IZBORA 17.4.2024.

Broj obrađenih biračkih mjesta: 69 od ukupno 69 (100,00%)* – objavljeni rezultati sadrže podatke samo s redovnih biračkih mjesta
VII. izborna jedinica
SISAK
UKUPNO
broj birača na obrađenim biračkim mjestima 35.566
pristupilo glasovanju 21.910 61,60%
glasovalo birača (prema glasačkim listićima) 21.897 61,57%
broj važećih listića 21.223 96,92%
broj nevažećih listića 674 3,08%
  LISTA BROJ GLASOVA POSTOTAK
1 HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU 9.586 45,16%
2 SDP, CENTAR, HSS, “DO i SIP”, GLAS 5.919 27,88%
3 DP, PRAVO I PRAVDA, DHSS, ZELENA LISTA 1.591 7,49%
4 MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA, HOĆEMO PRAVEDNO 1.547 7,28%
5 MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HKS, NLM 1.002 4,72%
6 UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU 427 2,01%
7 FOKUS, REPUBLIKA 226 1,06%
8 STRANKA IVANA PERNARA 166 0,78%
9 HSP, HRVATSKO BILO, HDSS 140 0,65%
10 AKCIJA ZA PROMJENE, AGRARNA STRANKA – POKRET ZA HRVATSKU POLJOPRIVREDU 134 0,63%
11 SOCIJALDEMOKRATI, LABURISTI, DEMOKRATI 132 0,62%
12 RF 130 0,61%
13 OIP 108 0,50%
14 A – HSP – Dražen Keleminec 39 0,18%
15 HSGO 39 0,18%
16 REFORMISTI, PGS, IDS, UNIJA, UMIROVLJENICI 37 0,17%

 

REZULTATI IZBORA 2020.

IZBORI 5.7.2020

Stanje od 06.07.2020. u 03:15

Broj obrađenih biračkih mjesta: 69 od ukupno 69 (100,00%)

* – objavljeni rezultati sadrže podatke samo s redovnih biračkih mjesta

VI. izborna jedinica
SISAK
UKUPNO
broj birača na obrađenim biračkim mjestima 38.023
pristupilo glasovanju 17.602 46,29%
glasovalo birača (prema glasačkim listićima) 17.596 46,28%
broj važećih listića 17.168 97,57%
broj nevažećih listića 428 2,43%

 

  lista broj glasova postotak
1
HDZ
7.316 42,61%
2
SDP, HSS, HSU, SNAGA, GLAS, IDS, PGS, REFORMISTI
4.731 27,55%
3
DOMOVINSKI POKRET, HRVATSKI SUVERENISTI, BLOK, HKS, HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU, SU, ZELENA LISTA
1.665 9,69%
4
MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA, ZAGREB JE NAŠ!, NL, RF, ORAH, ZA GRAD
1.044 6,08%
5
MOST
830 4,83%
6
IP, PAMETNO, FOKUS
697 4,05%
7
ŽIVI ZID, PH, HSS – SR, SIP, HSSČKŠ, ZSZ, NLSP
271 1,57%
8
HNS
92 0,53%
9
“365 STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI”
69 0,40%
10
SRP
66 0,38%
11
BUZ
61 0,35%
12
DEMOKRATI, HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA
61 0,35%
13
POKRET ZA MODERNU HRVATSKU
61 0,35%
14
A – HSP
50 0,29%
15
HDS
42 0,24%
16
NHR, HSP, GO
39 0,22%
17
A – HSS
32 0,18%
18
MVH
24 0,13%
19
BDSH, HBPS
17 0,09%

 

REZULTATI IZBORA 2016.

Rezultati izbora u Sisku, 12. rujna 2016. godine.

VI. IZBORNA JEDINICA
SISAK
UKUPNO
broj birača na obrađenim biračkim mjestima 37.738
pristupilo glasovanju 20.492 54,30 %
glasovalo birača ( prema glasačkim listićima ) 20.487 54,29 %
broj važećih listića 20.018 97,71 %
broj nevažećih listića 469 2,29 %

 
LISTE BROJ GLASOVA POSTOTAK
1.
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP
HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI – HNS
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS
HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU
7.354 36,73
2.
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
7.255 36,24
3.
MOST NEZAVISNIH LISTA – MOST
1.610 8,04
4.
ŽIVI ZID
PROMIJENIMO HRVATSKU
AKCIJA MLADIH
1.243 6,20
5.
“BANDIĆ MILAN 365 – STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI” – “STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI”
NARODNA STRANKA – REFORMISTI – REFORMISTI
NOVI VAL – STRANKA RAZVOJA – NOVI VAL
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – STJEPAN RADIĆ – HSS – SR
BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO – BUZ
1.006 5,02
6.
PAMETNO
ZA GRAD
249 1,24
7.
NEZAVISNA LISTA STIPE PETRINA – NLSP
SLOBODNA HRVATSKA – SH
POKRET ZAJEDNO
ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – ORaH
242 1,20
8.
HRVATSKA STRANKA PRAVA – HSP
HRVATSKA ČISTA STRANKA PRAVA – HČSP
AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU – ABH
OBITELJSKA STRANKA – OS
235 1,17
9.
HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ – HSP AS
HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA – DR. MARKO VESELICA – HKDU – DR. MARKO VESELICA
UJEDINJENA STRANKA PRAVA – USP
DEMOKRATSKI SAVEZ NACIONALNE OBNOVE – DESNO
HRVATSKA DEMOKRATSKA STRANKA – HDS
209 1,04
10.
STRANKA UMIROVLJENIKA – SU
125 0,62
11.
HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA – LABURISTI
96 0,47
12.
AUTOHTONA – HRVATSKA STRANKA PRAVA – A – HSP
91 0,45
13.
BLOKIRANI – DEBLOKIRAJMO HRVATSKU
91 0,45
14.
DEMOKRATSKA STRANKA ŽENA – DSŽ
68 0,33
15.
SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE – SRP
52 0,25
16.
HRVATSKA BRANITELJSKA PUČKA STRANKA – HBPS
37 0,18
17.
ZELENI SAVEZ
30 0,14
18.
HRVATSKA RADNIČKA STRANKA – HRS
25 0,12
 

REZULTATI IZBORA SISAK 8.11.2015.

Glasalo 24.309 od upisanih 38.453 birača (63,22%)

SDP I KOALICIJA 38,15% (9090 glasova)

HDZ I KOALICIJA 34,20 % (8150 glasova)

MOST 12,48 % (4309 glasova)

ŽIVI ZID 4,77 % (1136 glasova)

BANDIĆ 2,87 % (684 glasova)

REZULTATI IZBORA SISAK 4.12.2011.

GLASALO 27.030 OD 42.773 BIRAČA (63,19%)

SDP 41,40 % (10967 GLASOVA)

HDZ 20,24% (5361 GLASOVA)

HSP 11,94 % (3176 GLASOVA)

LABURISTI 5,64 % (1085 GLASOVA)

BUZ 4,10 % (1085 GLASOVA)

HSS 3,65 % (967 GLASOVA)

HSLS 3,04 % (805 GLASOVA)

BANDIĆ 1,13% (300 GLASOVA)

REZULTATI IZBORA: Teški poraz SDP-a u RH, 6. izbornoj i Sisku

 

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata, ali će za formiranje Vlade trebati još 16 ruku (76 od 151 zastupnika). S druge strane postoje mogućnosti da to postigne i SDP kojem za to treba puno više ruku ili manjinska Vlada.
 
Sva tri zastupnika dijaspore pripala su HDZ-u, SDSS i dalje ima tri svoja manjinska zastupnika, do zadnjeg je bilo napeto u borbi za saborskog zastupnika talijanske manjine, dok će Bošnajci imati opet svog saborskog zastupnika Armina Hodžića koji je osvojo više glasova od albanske predstavnice Ermine Lekaj Prljaskaj.
 
OBRATITE PAŽNJU NA BROJ OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA I POSTOTAK JER ĆEMO AŽURIRATI REZULTATE S VREMENOM
 

REZULTATI IZBORA U RH 17.4.2024 – PRIVREMENO STANJE 

Rezultati uživo, stanje u 09:00, 99,79% obrađenih BM
 
HDZ-OVA KOALICIJA
MANDATA: 61
BR. GLASOVA: 729.864  | 34,42%
 
RIJEKE PRAVDE
MANDATA: 42
BR. GLASOVA: 538.743  | 25,41%
 
DOMOVINSKI POKRET
MANDATA: 14
BR. GLASOVA: 202.670  | 9,56%
 
MOST-OVA KOALICIJA
MANDATA: 11
BR. GLASOVA: 169.966  | 8,02%
 
MOŽEMO
MANDATA: 10
BR. GLASOVA: 193.007  | 9,10%
 
IDS-OVA KOALICIJA
MANDATA: 2
BR. GLASOVA: 32.727  | 1,54%
 
NP SJEVER
MANDATA: 2
BR. GLASOVA: 25.829  | 1,22%
 
FOKUS REPUBLIKA
MANDATA: 1
BR. GLASOVA: 47.712  | 2,25%
 
 
 

– STANJE PO IZBORNIM JEDINICAMA

https://www.izbori.hr/sabor2024/rezultati/data/mrezultati.html

REZULTATI IZBORA ZA HRVATSKI SABOR ODRŽANIH 17. TRAVNJA U 7. IZBORNOJ JEDINICI
 
Broj obrađenih biračkih mjesta: 1.122 od ukupno 1.122 (100,00%)* – objavljeni rezultati sadrže i podatke s posebnih biračkih mjesta te s biračkih mjesta u inozemstvu
VII. izborna jedinica UKUPNO
broj birača na obrađenim biračkim mjestima 340.923
pristupilo glasovanju 201.408 59,08%
glasovalo birača (prema glasačkim listićima) 201.283 59,04%
broj važećih listića 194.831 96,79%
broj nevažećih listića 6.452 3,21%
  LISTA BROJ GLASOVA POSTOTAK
1 HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU 80.485 41,31%
2 SDP, CENTAR, HSS, “DO i SIP”, GLAS 49.425 25,36%
3 DP, PRAVO I PRAVDA, DHSS, ZELENA LISTA 16.834 8,64%
4 MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA, HOĆEMO PRAVEDNO 13.504 6,93%
5 MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HKS, NLM 12.883 6,61%
6 UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU 4.386 2,25%
7 FOKUS, REPUBLIKA 3.212 1,64%
8 HSP, HRVATSKO BILO, HDSS 2.682 1,37%
9 OIP 2.051 1,05%
10 STRANKA IVANA PERNARA 1.916 0,98%
11 REFORMISTI, PGS, IDS, UNIJA, UMIROVLJENICI 1.910 0,98%
12 AKCIJA ZA PROMJENE, AGRARNA STRANKA – POKRET ZA HRVATSKU POLJOPRIVREDU 1.818 0,93%
13 SOCIJALDEMOKRATI, LABURISTI, DEMOKRATI 1.353 0,69%
14 RF 1.322 0,67%
15 A – HSP – Dražen Keleminec 678 0,34%
16 HSGO 372 0,19%

 

REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA ODRŽANIH 17. TRAVNJA 2024. U GRADU SISKU

Broj obrađenih biračkih mjesta: 69 od ukupno 69 (100,00%)* – objavljeni rezultati sadrže podatke samo s redovnih biračkih mjesta

VII. izborna jedinica
SISAK
UKUPNO
broj birača na obrađenim biračkim mjestima 35.566
pristupilo glasovanju 21.910 61,60%
glasovalo birača (prema glasačkim listićima) 21.897 61,57%
broj važećih listića 21.223 96,92%
broj nevažećih listića 674 3,08%
  LISTA BROJ GLASOVA POSTOTAK
1 HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU 9.586 45,16%
2 SDP, CENTAR, HSS, “DO i SIP”, GLAS 5.919 27,88%
3 DP, PRAVO I PRAVDA, DHSS, ZELENA LISTA 1.591 7,49%
4 MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA, HOĆEMO PRAVEDNO 1.547 7,28%
5 MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HKS, NLM 1.002 4,72%
6 UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU 427 2,01%
7 FOKUS, REPUBLIKA 226 1,06%
8 STRANKA IVANA PERNARA 166 0,78%
9 HSP, HRVATSKO BILO, HDSS 140 0,65%
10 AKCIJA ZA PROMJENE, AGRARNA STRANKA – POKRET ZA HRVATSKU POLJOPRIVREDU 134 0,63%
11 SOCIJALDEMOKRATI, LABURISTI, DEMOKRATI 132 0,62%
12 RF 130 0,61%
13 OIP 108 0,50%
14 A – HSP – Dražen Keleminec 39 0,18%
15 HSGO 39 0,18%
16 REFORMISTI, PGS, IDS, UNIJA, UMIROVLJENICI 37 0,17%

 

OVDJE SU DETALJNI REZULTATI PROŠLIH IZBORA ZA SABOR U SISKU

REZULTATI IZBORA: Teški poraz SDP-a u RH, 6. izbornoj i Sisku

Ovo dolje su rezultati ranijih izbora za Sabor na razini RH, a usporediti staru 6. i sadašnju 7. izbornu jedinicu nema smisla jer su prerazličite.

IZBORI NA RAZINI RH 2020.

HDZ 66 mandata

RESTART 41 mandata

DOMOVINSKI POKRET 16 mandata

MOST 8

MOŽEMO 7

PAMETNO 3

HNS 1

REFORMISTI 1

IZBORI NA RAZINI RH 2016.

HDZ 61 MANDATA

SDP I KOALICIJA 54 MANDATA

MOST 13 MANDATA

ŽIVI ZID 8 MANDATA

IDS 3 MANDATA

BANDIĆ 2 MANDATA

HDSSB 1 MANDAT

NL GLASNOVIĆ 1 MANDAT

Najave za četvrtak, 18. travnja

SISAK – U četvrtak, 18. travnja, 2024. u 10 sati u Gradskom muzeju Sisak održati će se otvorenje izložbe “Kulturna i tradicijska baština u ustanovi predškolskog odgoja”.

Izložba realizirana u suradnji s Dječjim vrtićem Sisak Stari prikazati će mnoštvo dječjih radova nastalih kroz istoimeni projekt, kao i predmete iz zbirki Gradskog muzeja Sisak kojima su inspirirani dječji radovi.

U Gradskom muzeju Sisak izložba “Kulturna i tradicijska baština u ustanovi predškolskog odgoja”

U četvrtak, 18. travnja, 2024. u 10 sati u Gradskom muzeju Sisak održati će se otvorenje izložbe “Kulturna i tradicijska baština u ustanovi predškolskog odgoja”.

Izložba realizirana u suradnji s Dječjim vrtićem Sisak Stari prikazati će mnoštvo dječjih radova nastalih kroz istoimeni projekt, kao i predmete iz zbirki Gradskog muzeja Sisak kojima su inspirirani dječji radovi.

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

ZBOG LOŠEG VREMENA OTKAZUJE SE PROGRAM OD SUBOTE. NEDJELJA OSTAJE NEPROMIJENJENA.

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna manifestacija
„Dan planeta Zemlje u Moslavini“.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja diljem svijeta, a čitav mjesec travanj skreće se pozornost na probleme vezane uz zaštitu okoliša. Dan planeta Zemlje podsjetnik je na važnost očuvanja okoliša i održivosti, potičući nas da se udružimo i poduzmemo akcije za zdraviji planet i svjetliju budućnost. Kroz različite događaje, alate i inicijative, cilj je podići svijest, potaknuti promjene i poticati dublju povezanost s prirodom. Ove godine fokus je na aktivnostima koje provode mladi kako bi zaštitili okoliš i spasili planet.

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put će se održati 20. i 21. travnja 2024. godine uz biciklijadu i planinarenje.

Prvi dan biciklijade rezerviran je za dužu i kraću rutu, a drugi dan za nešto ekstremniju rutu moslavačkim brdima, kao i paralelni planinarski pohod.

Okupljanje sudionika kreće u 10 sati na glavnom gradskom trgu u Kutini (Trg dr. Franje Tuđmana). Iskusni biciklisti znaju da se je prije bicikliranja važno zagrijati, za što će se pobrinuti voditelj programa Mario Valentić. Oni koji se odluče za dužu rutu biciklijade od 30 km kreću s trga u 11 sati, a oni koji idu na kraću od osam kilometara startaju u 11:15 sati. Stajališta za odmor i predah od pedaliranja u kraćoj, tzv. obiteljskoj ruti, oduševit će djecu i mlade. Prva okrjepa uz edukativno-rekreativne sadržaje bit će u Udruzi Topot koja se bavi jahanjem za osobe s invaliditetom. Nakon toga, veliki i mali biciklisti pojurit će prema sljedećoj lokaciji – reciklažnom dvorištu tvrtke Eko Moslavina gdje će moći naučiti sve o razvrstavanju otpada.

Oni s nešto više kondicije mogu se odvažiti i na dužu rutu od 30 kilometara. Prvo stajalište bit će rezervirano za odmor ne samo nogu, već i očiju. Naime, iz vinarije Lagene pruža se prekrasan pogled preko vinograda na Kutinu i okolicu. Okrjepa će biti moguća i uz degustaciju autohtone moslavačke sorte vina Škrlet. Odmorni i dobro hidrirani, biciklisti će svoj put nastaviti prema pitomom mjestašcu Piljenice kroz koje teče rijeka Pakra. Tamo će na Ranču ZZ biti okruženi umirujućom prirodom u društvu konja, koza, pasa, mačaka, zečića….

Konačni cilj obje rute planiran je za oko 13 sati na Jezeru Bajer. Tamo će se obilježavanje Dana planeta zemlje u Moslavini nastaviti uz brojne rekreativne sadržaje i igre za djecu, jahanje konja, biciklističku alku, bogati glazbeni i ugostiteljski program te premijerno predstavljanje maskote Zemlje.

U nedjelju je start biciklijade i planinarenja u 9 sati. Biciklistička ruta je ovoga puta rezervirana za one malo iskusnije, a obuhvatit će brdsku vožnju po Moslavačkoj gori s ciljem pored jezera Mikleuška. Oni koji više vole planinariti, mogu se odvažiti na vođeno planinarenje Moslavačkom gorom. Obići će se Poučna staza Crkveni jarak, Vidikovac Vis, najviši vrh Moslavačke gore Humka te ostaci Pavlinskog samostana Blažene djevice Marije (Bela crkva).

Biciklijada nije natjecateljskog karaktera, a u slučaju kiše, program prvog dana će se otkazati, dok ekstremnu biciklijadu i planinarenje vremenske (ne)prilike neće omesti. Za sudjelovanje, potrebno je prijaviti se Biciklističkom klubu Kutina te Planinarskom društvu Yeti. Za ekstremnu biciklijadu kotizacija je 5 eura, dok su ostale biciklijade, kao i planinarenje besplatne. Organizator je Turistička zajednica grada Kutine.

RUKOMET: Momčad U13 slavila protiv aktualnog prvaka države

Ovog je vikenda, u 4.kolu Lige za prvaka, momčad RK Sisak U13 upisala važnu pobjedu i dva boda protiv aktualnog prvaka države, ekipe Zagreba te su preuzeli vodstvo na prvenstvenoj ljestvici.

Samim time, gotovo sigurno, osigurali su plasman na Završnicu RH sa ostalih 19 najboljih ekipa Hrvatske

𝐑𝐊 𝐒𝚰𝐒𝐀𝐊 – 𝐑𝐊 𝐙𝐀𝐆𝐑𝐄𝐁 21-16( 9-6 )
Za pobjedničku ekipu Siska igrali su:
Ivano Bešić 6, Tin Glavinić, Matej Kostelac 1, Šimun Štimac 1, Jakov Lončar 1, Natko Bartolović 5, Eugen Ivičinec, Teo Španović, Matej Karapandžić, Dominik Milošević, Andrej Žinić, Vid Rukljač 7, Grga Novak, Tin Jagatić, Fran Bilobrk, Filip Kovačević
Trener: Josip Ražić
Pomoćni trener: Dario Žarković
Trener golmana: Perica Meničanin

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala koji će se održati od 25.-29.rujna 2024. u Dugoj Resi. Primaju se filmovi u tri kategorije na platformi https://filmfreeway.com/SEFFSmaragdniecofilmfestival

Ovaj međunarodni festival filmova o zaštiti okoliša ove godine je okupio zanimljiv žiri; sastavljen od vrhunskih imena. Tako su u žiriju kratkometražnog filma; novinarka Silva Celebrini, multimedijalni umjetnik Zdravko Krulj, te redateljica Sandra Rančić.

Dugometražni film će ocjenjivati redateljica iz Italije Raffaela Tolicetti, filmaš Tomas van Gorp iz Nizozemske, te producent Akys Mitsoulis iz Grčke.

Za animirani film su zaduženi snimatelj Dario Hacek, dizajnerica zvuka Dina Sdralli iz Grčke, te redatelj Ran Levy Yamamori iz Izraela.

Ove godine je partnerski festival International film festival Larissa iz Grčke, a vizual festivala će nacrtati Admir Delić iz Bosne i Hercegovine.

Na festivalu će se osim projekcija filmova održati i filmske radionice za djecu i mlade “Digital generation” koju će voditi Branko Ištvančić iz partnerske udruge ARTIZANA, te Daniel Pavlić, Nikola Šolić, Robert Sironi i Marina Pavlić.

Prijava za filmove je otvorena do 25.7.

NOVSKA: U improviziranim laboratorijama dvojica muškaraca uzgajali indijsku konoplju

U subotu, 12. travnja, na novljanskom području, po nalogu suda izvršena je pretraga kuće i drugih prostorija koje koriste dvojice muškaraca starosti 25 i 44 godine, a u kojima su osumnjičeni u dva improvizirana laboratorija, uzgajali drogu indijske konoplje. Pretragom je pronađeno i privremeno oduzeto 27 stabljika indijske konoplje visina od 18 do 53 cm, 67 grama marihuane, 9,6 grama amfetamina te predmeti i uređaji koji su služili za uzgoj droge.

Protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Sisku zbog počinjenog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Tijekom vikenda policija spriječila dva slučaja krijumčarenja stranih državljana

Na području nadležnosti Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u nedjelju 14. travnja, u dva odvojena slučaja na području Topuskog i Sunje, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad ukrajinskim državljaninom i hrvatskom državljanskom, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

U događaju na području Topuskog prilikom zaustavljanja, vozač se dao u bijeg i za njim se još traga. U navedenom događaju, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je hrvatska državljanka sudjelovala u počinjenju kaznenog djela na način da je upravljala automobilom kao prethodnica, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.