Naslovnica Vijesti SMŽ I lani policiji predana velika količina oružja

I lani policiji predana velika količina oružja

Budući da Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske od 2007. godine organizira i provodi kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, Policijska uprava sisačko-moslavačka je, sudjelujući u kampanji, proteklih godina provodila razne akcije.

U 2016. godini, tijekom koje su uspješno provedene 34 takve akcije, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:  

Vatreno oružje

Kategorija “A“

– Automatsko – 42 kom

– Rasprskavajuće – 687 kom (ručne bombe – 171, mine – 24, ostalo – 492)

Kategorija “B“

– Dugo i kratko vatreno oružje – 18 kom (repetirajuće – 6, poluautomatsko – 6, pištolji i revolveri – 6)

Kategorije “C“ i “D“(plinsko i zračno oružje) – 1 kom

Streljivo – 24020 kom

– za dugo oružje – 23598 kom

– za kratko oružje – 422 kom

Eksplozivi – 62,9 kg

Važno je napomenuti da su građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje dužni takvo oružje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Također je važno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto i preuzeti oružje.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Za sve dodatne informacije o ovoj kampanji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije na broj 0800 88 92.

Komentirajte