Naslovnica Izdvojeno HSS traži ostavke Bore Rkmana, Marine Lovrić Merzel i Željka Solde

HSS traži ostavke Bore Rkmana, Marine Lovrić Merzel i Željka Solde

„Molim vas da se očitujete, kao sisačko-moslavački dožupan, je li točno ono što pišu brojni mediji, da ste u ratu prenosili hvalospjeve o srpskoj vojsci, pisali ratnohuškačke tekstove, Slunj nazivali srpskim gradom i veličali neke osuđene srpske ratne zločince“,  pitala je ovo županijska vijećnica HSS-a Marijana Petir, sisačko-moslavačkog dožupana Bogdana Boru Rkmana, koji je na to mjesto izabran kao kandidat SDSS-a, na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak 8. srpnja u Sisku – ponovio je u priopćenju danas županijski HSS.

Na postavljeno pitanje Rkman nije odgovorio, jer je intervenirala županica Marina Lovrić Merzel uzevši Rkmana u obranu i
optuživši Petir za raspirivanje strasti. Na taj način, tvrdi HSS, županica je zaustavila i odgovor prozvanog dožupana koji je sjedio u prvom redu vijećnice, zajedno sa županicom.

Kako je priopćio HSS, Marijana Petir je nakon aktualnog sata zatražila ponovo riječ jer joj je bilo zapriječeno reagirati na izjave županice Lovrić-Merzel koja se stavila u ulogu glasnogovornice Rkmana što je sramotno no za sve one
koji poznaju Lovrić-Merzel potpuno očekivano. Petir je rekla da su upravo u pauzi skupštine neki portali objavili nove šokantne informacije o Rkmanovom ratnom djelovanju te je citirala što piše u medijima zatraživši ponovo od Rkmana da se očituje. „Bogdan Rkman nije bio samo novinar kako je dosad prezentirano javnosti, već je od 1991. do 1993. godine, bio oficir vojske Krajine na dužnosti u 3. bataljonu 19. ‘pešadiske brigade’ 21. korpusa!“, stoji u dokumentu kojega je objavio jedan portal.

„Postoje dakle materijalni dokazi da se Sisačko-moslavački dožupan protiv Hrvatske nije borio tek perom i da srpskoj paravojsci nije ‘samo’ dizao moral radeći kao novinar-komentator za Vukovarske novine, Novu riječ i Srpski glas, te časopis Vojska krajine. Aktualni dožupan imao je svoje ‘prste’ i u akciji obaranja helikoptera 28.5.1995. godine u selu mKremen na cesti Cetingrad-Slunj (okupirano područje RH) od strane vojske RSK iz sastava 21. korpusa, kada su ubijeni ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubjankić, tri dužnosnika Vlade BiH te tri člana posade. Jezivi uradak nakon pada helikoptera, začinjen je komentarima tadašnjeg komentatora RTV-a Republike Srpske Krajine, današnjeg dožupana Sisačko-moslavačkog, Bogdana Rkmana.“ – ističe se u priopćenju.

Nakon što je predsjednik županijske skupštine HSP-ov Željko Soldo nekoliko puta pokušao zaustaviti Marijanu Petir u govoru, Petir je rekla Soldi da ona kao vijećnica ima pravo tražiti očitovanje o ovom slučaju jer kada bi sve ovo što mediji o Rkmanu objavljuju bilo istina, Rkman bi trebao podnijeti ostavku a tu bi svakako trebalo intervenirati i državno odvjetništvo i procesuirati ga. Marijana Petir je zatražila od predsjednika Odbora za branitelje u Županijskoj skupštini HSP-ovog Željka Kardaša da se oni kao hrvatski branitelji očituju o ovom slučaju, što su HSP-ovci odbili i time jasno zauzeli stranu što ne treba čuditi jer Rkman dijeli vlast upravo sa SDP-om i HSP-om.

“Kada su odgovor na pitanje koje je HSS-ova Marijana Petir postavila Rkmanu zatražili i hrvatski branitelji ali i građani Sisačko-moslavačke županije, Marina Lovrić Merzel iz SDP-a i Željko Soldo iz HSP-a promijenili su ploču i pokušali kao Poncije Pilat oprati ruke od svoje odgovornosti jer su pokušali zataškati istinu o Rkmanovu ratnom djelovanju te nekoliko dana kasnije nastaje iznenadni obrat pa i oni putem medija traže očitovanje od Rkmana. Prava je istina da su zbog svojih osobnih i sitnih interesa Marina Lovrić Merzel  i Željko Soldo oduzeli riječ Marijani Petir na županijskoj skupštini, zapriječili objavu njenog pitanja i izlaganja uvećini medija koje kontroliraju i plaćaju iz županijskog  proračuna, no najstrašnije je to da su već po tko zna koji put izdali povjerenje građana Sisačko-moslavačke županije. HSS  traži da Boro Rkman zbog svoje ratne prošlosti podnese ostavku na mjesto zamjenika županice Sisačko-moslavačke županije te da ostavku podnese županica Marina Lovrić Merzel i predsjednik Skupštine Željko Soldo jer su pokušali zataškati istinu o Rkmanu te su izgubili svako pravo zastupati  hrvatski narod u Sisačko-moslavačkoj županiji.” – ističe se u HSS-ovom priopćenju.

Komentirajte