Naslovnica Vijesti Sisak HSS nezadovoljan dinamikom gradnje autoceste do Siska

HSS nezadovoljan dinamikom gradnje autoceste do Siska

Vijećnica HSS-a u Skupštini Sisačko-moslavačke županije Maja Romarić postavila je na 6. sjednici Županijske skupštine vijećničko pitanje vezano uz nastavak gradnje autoceste Sisak-Lekenik ili kako se u posljednje vrijeme sve češće spominje – brze ceste.

Na postavljeno vijećničko pitanje dožupan Sisačko-moslavački Zdenko Vahovec odgovorio je kako je Sisačko-moslavačka županija tijekom svih proteklih godina imala inicijativu za nastavak gradnje autoceste Zagreb-Sisak, koja se trenutno gradi po fazama, te je za dionicu Lekenik –Sisak u duljini od 11 km, istaknuo kako su planirana sredstva u iznosu od 1.762.000,00 kuna za izmještanje instalacija i nadzor, te kako će daljnji nastavak radova ovisiti o raspoloživim sredstvima.

“Ovim putem u HSS-u izražavamo nezadovoljstvo  dinamikom izgradnje autoceste A11 Zagreb- Sisak, te očekujemo od Vlade RH da uloži dodatne napore kako bi se nastavila planirana izgradnja jer citiranim odgovorom u kojem se spominje kilometraža od 11 km autoceste od Lekenika do grada Siska i Petrinje, uočavamo da nije planirana u ukupnoj dionici kako je bilo predviđeno planom gradnje autocesta. HSS je 2012. godine pokrenuo potpisivanje peticije za nastavak gradnje autoceste A11 koja je dostavljena Vladi RH i resornom Ministarstvu no oni su se oglušili na potpise građana.” – propćeno je iz HSS-a

Na dionici autoceste Zagreb-Sisak u 2007. godini pušten je u promet čvor Velika Gorica jug.

Na dionici Velika Gorica – Lekenik planirane su aktivnosti izgradnje u dvije faze. U I. fazi gradila se poddionica do čvora Buševec duljine 9 km koja je puštena u promet u svibnju 2009. godine.

U II. fazi gradila se poddionica od Buševca do Lekenika duljine 11 km koju nova državna vlast još uvijek nije dovršila premda je bivša vlast u kojoj je participirao i HSS dovela gradnju do samog kraja te uložila znatna financijska sredstva cca. oko 650 mil. kuna za izgradnju  dionice Velika Gorica-Lekenik.

Podionica Buševec-Lekenik već  je trebala biti završena prema Planu građenja i održavanja autocesta i državnih cesta te je trebala započeti gradnja autoceste od Lekenika prema Sisku za što je SDP-ova Vlada najavila da joj nije prioritet i da, trenutačno, odustaje od tog strateškog infrastrukturnog projekta.

„Razvoj gospodarstva Sisačko-moslavačke županije uvelike ovisi o nastavku izgradnje te prometnice jer će ona omogućiti razvoj poslovnih zona u gradu Sisku, Petrinji i Lekeniku te time i otvaranju novih radnih mjesta u županiji koja prednjači po broju nezaposlenih“, rekla je Marijana Petir, predsjednica HSS SMŽ.

Komentirajte